Monday, July 30, 2012

Mood memasak on =)

Setelah 2 hari berbuka puasa kat luar. Tetiba hari ini terasa rajin pula memasak =)

Sambungan :. psstt malam tadi tak sempat nak membebel sebab mata da ngantuk, sempat upload gambar je.


Meh kita kasi close up sikit.


Ini kerabu ayam. Cubaan pertama. Rupa ada. Rasa ke laut. Tawar sikit. Kurang rasa.
Kalau bukan puasa boleh try dan ubah-ubah rasa. Dah bulan puasa. Makan je ler.


Ini petai. Dulu husband tak suka. Saya je duk makan sorang2. Sekarang dia pulak yang ter over suke.
Sanggup beli 2 papan rm5. Kalau dengar ko oghe kampung buat malu je.
Kalau kampung kait kat belake umah je.

Tapi dah duk KL masuk jamban pun kena bayar. Kat kg bayar juga cuma murah le sikit =P


Ini ayam saya tak masak. Suh husband belikan kat bazar ramadhan. 
Nampak bestkan. Dari hari tu lagi teringin tapi tak beli2 pon. 
Last2 hari ni nak jugak nak jugak. 
Tapi ada apa ngan rupa. Tawar hebe rasanya. 


Timun batang. Hidangan wajib. Entahlah husband suka sangat. Tiap hidangan bertimun batang. 
Saya tak suka sangat. 


Sup ayam. Saya letak ayam yang bahagian tulang dan berisi sikit dengan harapan nak makan ngan ayam bakar. Rupa2nya hampeh. Lagi sedap sup saya ini compare ngan ayam bakar itu. 


Sotong masak kunyit. Pukul 7 husband bawak balik sotong request suh goreng padahal lauk lain sume da ready. Untuk tak nak menghampakan masak je lah. Tapi bagus juga. Penyelamat keadaan. 
Rupa ada. Rasa boleh lah tahan =P


Ini pun kegemaran husband juga lately. Dulu dia mana suka makan ikan rebus bersama budu ni. 
Sekarang dia juara. Pendek kata banyak makanan kegemaran saya sudah jadi kegemaran dia. 

Tapi mood & selera saya macam takde sangat ramadhan kali ini. Pernah 2x berbuka tanpa makan nasi. Bukan lupa tapi rasa da full lalu penat lalu tertido. Oh! diet. Belum mula lagi sebab..haha! biasalah I have no reason. Mungkin belum sampai seru lagi. Itu jawapan tipikal artis malaysia. Bukan jawapan saya. Dan saya sebenarnya takde jawapan tentang itu. Cuma yang nyata saya tak selera sangat nak makan. Kenapa? Juga takde sebab musabab yang nyata. Dulu kalau puasa, rasa nak makan tu lah. Nak makan ni lah. Sekarang makanlah seadaanya. Sebab tu lah semalam beria masak. Dengan harapan saya makan lah banyak sikit kan. End up tak abes pun. Huk huk huk. 

Enough of makan-makan & masak-masak. Nak citer pasal dhiya pulak lah. 

Begini ceritanya. Korang tahu belum yang kitorang bulan ni 2 kali hujung minggu adalah berada di kg. Lagi satu weekend masa ujung bulan 6 pun kat kg juga. Happy rasanya berada di kg. Tak tahu lah kalau2 perasaan itu untuk orang yang jarang2 balik je ke atau memang sebenarnya duk kg itu best. Pape I still wish for it. Tak sabar rasanya nak berumah tangga di kelate. Kat bahagian mana pun takpe as long as Kelate. Sound fanatik kenegerian. Takdelah sangat sebab saya sudah merantau hampir 9 tahun. Bermula dengan matrik di Kulim, Kedah then ke UTP, Tronoh, Perak then KL. Hah? dah hampir 4 tahun saya di KL tak perasan pulak masa sangat cepat berlalu. 

Oke back to dhiya story mory. 

Hari tu kan masa balik kg kan we all, me & papa dhiya sangat excited nak pakaikan dhiya subang. So, we all pun bawaklah dia ke kedai emas. Masa cucuk sebelah telinga tu dia bagi lagi, tapi bila rasa sakit plus ada drama2 sikit dia tak bagi cucuk lagi satu. Tapi tak kan lah nak pakai subang sebelah kan. Jadi paksa lah jugak untuk cucuk sekali lagi. and Yes berjaya. Tapi at the end what happened?

Masa kat umah pengasuh dia pergi bukak sebelah subang dia sendiri. Cara bukak tak dapat dikenal pasti. Tapi ada darah kat telinga dia. Tau2 je lah mama dhiya ni penakut. Jadi tak terus bubuh balik subang yang tercabut tu. Maka tunggu lah 2 hari dulu. U now after 2 hari lubang da takde. Tertutup sudah. Call my dad. Dia cakap lubang yang tertutup tu akan jadi keras and kalau nak g cucuk lagi sekali dia tak akan cucuk tempat yang sama. Dia akan cucuk tempat yang lain sikit dari situ. Maka berparut lah telinga dhiya. Tak sukanya. Kalau lah tahu tak boleh cucuk tempat yang sama saya paksa jugak dhiya pakai subang hari tu masa 1st day subang tu tercabut. Tapi apa nak buat. Hopefully takdelah tak cantik sangat nanti. Tak nampak kot bekas lubang lama tu. Tengah sedapkan hati sendiri ni. 

K lah. Setelah sekian lama tak updata bila update berjela2 pula. 

Terima kasih sebab baca entri yang panjang berjela ini. Kalau sudi datang lah lagi =)

Thursday, July 26, 2012

Raya Check List (Update)

Tetiba rasa raya da sangat dekat. sebabnya next week da start puasa. ingatkan next 2 week baru puasa. tulah kuat sangat berangan. and now i'm back to reality =P ngeh ngeh ngeh!

Untuk melihat sebanyak mana lagi duit harus di spend untuk raya. makanya check list ini adalah sangat perlu.

Dhiya Amani

1. Gown pink - done - da lama siap, siap da pakai pun
2. Gown purple - pending = tak beli papa cakap beli jeans & t-shirt. jeans dah t-shirt blum
3. Baju kurung 2 pasang - done, tok bak dhiya belikan sepasang lagi. jadi 3 pasang sumenya. 
4. kasut/ sandal - pending- done, beli kat jualan dari kilang kat putrajaya
5. beg duit raya =) - guna tahun lepas punye
6. itu aje kot. kanak2 tak leh beli banyak2 cepat tak muat.

Papa dhiya

1. Baju Melayu pink - sudah hantar tailor - done, pinky2 lah husbandku tahun ini 
2. T-shirt purple - pending
3. T-shirt warna selain purple - pending
4. Sandal - done
5. Tu je kot. lelaki tak guna banyak sangat baju baru.

Now mama turn

1. Baju kurung pink - done
2. Baju kurung moden purple - da hantar tailor
3. Baju kurung pahang - da hantar tailor
4. tudung pink - da tempah - done, beli masa balik kampung hari tu
5. tudung purple - da booking - done, da sampai. cantik. beli online kat sini
6. handbag - pending - done, mama beli kat sini. online lagi. isk isk isk
7. purse - pending
8. sandal raya - pending
9. yang mama punya nampaknya masih banyak lagi yang pending =P

lain2

1. biskut raya - pending (kalau rajin buat sendiri)
2. duit raya - pending



Tuesday, July 24, 2012

Sempena dhiya amani da besar

Wah2..sudah lama tak update apa2. berhabuk sudah blog ni. blogwalking juga tak sempat. almaklumlah asyik balik je bulan ni. 3 kali wiken berada kat kg. syoknye. I wish one day we all sume akan duduk kat kg. almaklumlah, hujan batu di negeri sendiri, hujan emas di negeri orang, lebih baik di negeri sendiri. hehe. no offense ye. 

yer, entri ini adalah sempena dhiya sudah besar dan sudah mahu makan & minum sendiri. jadiiii belikan set ini. catik tak u ols. haha! sebenarnya 2 in 1. mama suka dan dhiya pun boleh guna sesuka hati. 2 minggu lepas, koleksi cawan pertama pecah sebab dhiya yang pecahkan. walaupun murah je cawan tu tetap sayang juga. tapi lagi sayang anak. apa2 pun yang pecah tak kan berganti. nak cari mana kan. 

so ini didatangkan khas dari tupperware brand. jom cuci mata. bagi yang berminat boleh inform selagi stok masih ade. yang kat bawah ni adalah stock special untuk diri sendiri =)







apa2 jangan segan contact my number 019-9885546 (anis)

Thursday, July 12, 2012

Hidup perlu berdisiplin

Walaupun kadang2 saya hanyaalah seorang yang hidup hanya sekadar mengikut rentak kehidupan je. Disiplin itu sangat perlu juga, InsyaAllah dengan berdisiplin sesuatu yang mustahil akan menjadi tidak mustahil lagi.

Di sini saya perkenalkan 2 blog berkaitan diet & hartanah.

Ye untuk kurus kena berdisiplin

Untuk kaya juga kena berdisiplin.

Saya yang mahu kurus dengan cara sihat dan berdisiplin boleh ke sini

Dan sapa mahu mengumpul harta bermula dari bawah boleh ke sini

I want to be one of them. Doa2 kanlah k semoga kita semua berjaya di lapangan masing2.

"Membaca itu jambatan ilmu" kalau malas apa pun tak dapat. betul tak? So Anis! Chaiyok2 =)

Tuesday, July 10, 2012

I got my first cheque from tupperware brand

Yesterday I was so excited received a piece of cheque from tupperware brand in my mail box. amount? should I tell it here? haha belum boleh bgtau lagi kot. and actually the amount is very far away to get new galaxy phone for me. takpelah, this month and next month, next month has to be work very hard to make my dreams come true. lagi pun cheque tu boleh simpan sampai one year. lama lagi kan? so anis chaiyok2 =)

mahu jamu2 mata tengok koleksi tupperware jom jengah sini =)

a piece of cheque = tak tahu lah term ni betul ke tak. correct me if I am wrong. tq2

Friday, July 6, 2012

Samsung Galaxy slll



Finally, after a small discussion with my friend syuk. I decided to choose this phone as my next phone. It seems like I cannot wait until next year to change to new phone because my current phone is getting worst. If this phone is a man I will hate him really much even he already make my day easy for so loooong because I wish I will be with him more longer. 

However, whatever happened we have to accept it because everything come and go. They will not remain except Allah s.w.t. 

And after this I will struggle to make this come true. I will not give up to write on this until I get this as my own. Cannot wait for the time to come. I may be the happiest woman in the earth if I get this phone. Yes, I am dreaming again and now I dream of this phone =)

Wednesday, July 4, 2012

Terlalu banyak yang ingin di kongsi, klu rajin baca lah ye!

Miss my cute little dhiya amani & hubby

alkisahnya begini, hubby saya kursus selama 6 bulan. lepas dia abes kursus we all plan nak balik sama2. last time balik 1 january 2012. lama kan tak balik. tapi last minute we all tukar plan sebab ada kawan kawen. sebab itu lah hari tu saya balik ngan dhiya amani je sebab papa masih kursus. 

dah sebabnya saya da amik cuti lama hari tu. saya tak dapat lah nak cuti lama2 ngan diorang sekarang. hubby dapat cuti seminggu sempena abes kursus ni. tapi last wiken saya balik jugak ngan diorang then this coming friday ni saya balik lagi. sbb susah pulak hubby nak bawak dhiya datang sorang2 nanti. lagi pun mana best travel wife takde kan. 

okelah ponteng datang ke lab sehari dari the whole week kan. kalau the whole week memang sangat over sebab hari tu da cuti & nanti raya of cos lah cuti lamaaaaaaa lagi kan. 

Perjalanan hidup

Tak tahu lah samada pilihan untuk sambung master ini oke ke tak oke. But really hope it will be okay. What if kalau I still seeking for secure good until now. May I am now become a very good engineer with very good position with very goof salary. Or still encounter same problems like before when I was still working. 

Apa job yang bakal menanti when I finish my master. Or should I continue to PhD. My future is so unclear now. Am i really ready to become lecturer with thousand of responsibilities toward student, colleague and others. 

Or may I focus on my bisnes. Yes, tak untung sangat pun bisnes yang I currently involved ni. But, I like it most. Interested of the product they sell so I become part of them. Even some of you may know I don't like MLM at all. But at the same time I am also part of MLM person. Why? Not because I already change my mind. Just because I love the product too much. Besides using why not I sell it too. Others also know how great the quality of tupperware. SOoo, oh no! This time not because to promote tupperware just want to share what inside my mind. 

Or should I involved in another bisnes that promise me more profit and high in market need. Yes I think I should. But, I need to take a little sometimes because I don't have that much money to open new bisnes as my wish. 

Dreams

Yes, I am dreaming a lot. I don't know until when I will dreaming and wake up from my sleep. I love to sleep but soon I wish I will wake up as different me. 


Monday, July 2, 2012

Dhiya Amani & Papa ada kat kampung

Mama sorang je terpaksa datang KL sebab mama da start kena buat lab. Walau macam mana pun jumaat nanti mama akan balik kampung lagi untuk datang balik ngan dhiya & papa pada hari ahad nanti. Now, I miss my little cute dhiya Amani so much. Even kalau dhiya ada mama geram sangat sebab u are so buas sayang. berjalan tak berhenti. berlari. sepah2 kan barang dalam umah. Now, semalam baru mama tinggalkan kamu kat kampung mama sudah rindu. cepatlah jumaat, mahu balik kampung lagi ni. 


dhiya sudah big girl sekarang. gigi sudah penuh. da start ajar guna berus gigi betul2. tapi masih tanpa ubat sebab nanti dia akan telan ubat gigi tu. 



bila nampak kita mahu tangkap gambar dia suka buat muka macam ni. mungkin tujuan dia nak senyum tapi nampak over bukan. mama sayang SANGAT anak mama ni. 

with luv~~
mama anis..