Friday, February 10, 2017

Untuk adik2 yang baru nak grad @ baru grad

Sebelum guna gaji untuk buat benda bukan2. Sebelum buat personal loan beli bukan2. Sebelum beli kereta besar2 + mahal2. Boleh follow diorang ni kat FB k. Sebab akak dah lalui pengalaman hidup tanpa perancangan dan pengalaman hidup itu tinggi nilai bayarannya. Menggigil nak tutup balik kesilapan lalu. Eceeeeeeewahh. 


Asb & Anti - scammers 

Tentang cara nak simpan duit, tentang cara nak beli rumah, tentang rumahtangga semua ada kat sini =) - https://www.facebook.com/azizulazli.ahmad

Nak beli rumah boleh beli kat sini. 

Nak belajar pasal rumah lelong, nak beli rumah lelong kat sini

Nanti saya tambah lagi 


Wednesday, January 11, 2017

Permulaan 2017

Perkahwinan adalah tanggungjawab. Anak jugak adalah tanggungjawab. Menggalas title student jugak tanggungjawab. Dan hari ini saya mampu rasa beratnya beban tanggungjawab yang perlu dipikul ketika ini. Semuanya penting. Sumenya perlu di ambil tahu. Semuanya kena hadap. Semuanya perlu perhatian. Diri sendiri, anak2, pelajaran, keluarga. 

Moga saya tabah.

Ya Allah kau bagilah aku kekuatan. 


Monday, December 19, 2016

Kedai makan

Makin tua makin saya cerewet bab makan. Kalau tak sedap sikit mesti tak abes. Apatah lagi kalau tak bersih. Pantang saya kalau tumpang toilet kedai makan, toilet tak bersih. Balik dari toilet tu confirm saya takleh abiskan makanan yang tinggal.

Bila benda ni terjadi, terus berazam dalam hati tak nak dah bawak anak suami makan kedai makan. Sebab belum tentu bersih. Dapur rumah kita jauh lebih bersih. Tapi itu lah being me selalu malas nak masak.

So saya buat conclusion supaya rajin masak lepas ni.

1. Hujung minggu g pasar basah beli barang2 untuk masak seminggu.

2. Balik sort out semua ikut hari nak masak. Simpan siap2 dalam bekas. Bawang blend siap2.

3. Tampal siap2 menu nak masak selama 7 hari.

Semoga saya berjaya. Chaiyok Anis. !

Thursday, December 8, 2016

Sungguh, cukuplah pandangan Allah!

Walaupun saya punyai FB, saya tidak iri dengan kehidupan orang lain. 

Saat mereka bahagia, mereka share kebahagian mereka,
Saya tumpang bahagia,

Saat mereka bersama keluarga, mereka share moment2 indah mereka, 
Saya tumpang gembira,

Saat mereka berjaya, mereka share keterujaan mereka,
Saya tumpang bangga,

Saat mereka gigih berusaha, mereka share kepayahan jerih perih mereka, 
Saya jadikan mereka sumber inspirasi dalam hidup saya.

Kerana nikmat hidup saya tidak terhitung juga, 
Dan kadang2 saya share di FB untuk berkongsi rasa,
Jauh sekali mempamerkan siapa lebih berjaya, 
Kerana hidup saya bukan untuk berlumba dengan sesiapa,
Saya tidak damba pandangan manusia,
Sungguh, cukuplah pandangan Allah yang maha Esa.