Thursday, December 8, 2016

Sungguh, cukuplah pandangan Allah!

Walaupun saya punyai FB, saya tidak iri dengan kehidupan orang lain. 

Saat mereka bahagia, mereka share kebahagian mereka,
Saya tumpang bahagia,

Saat mereka bersama keluarga, mereka share moment2 indah mereka, 
Saya tumpang gembira,

Saat mereka berjaya, mereka share keterujaan mereka,
Saya tumpang bangga,

Saat mereka gigih berusaha, mereka share kepayahan jerih perih mereka, 
Saya jadikan mereka sumber inspirasi dalam hidup saya.

Kerana nikmat hidup saya tidak terhitung juga, 
Dan kadang2 saya share di FB untuk berkongsi rasa,
Jauh sekali mempamerkan siapa lebih berjaya, 
Kerana hidup saya bukan untuk berlumba dengan sesiapa,
Saya tidak damba pandangan manusia,
Sungguh, cukuplah pandangan Allah yang maha Esa.





Wednesday, December 7, 2016

Konsep rezeki

Ramai berpendapat, lepas keluar universiti semua orang akan keje best2. Beli rumah besar, kereta besar. Boleh melancong sana sini. Boleh beli sesuka hati apa saja barang yang dihajati.

Hakikatnya, tak semua yang macam tu.

Hakikatnya selepas hampir 7 tahun selepas grad degree saya masih bergelar student.

Apa yang saya kejar? Entahlah. Kalau bagi jawapan kang ada yang bidas macam2.. Jadi saya simpan dalam hati je kenapa saya sambung belajar. Boleh tak macam tu? Hihi.

Ada orang tanya "Anis, buat apa belajar tinggi2 nanti belum tentu dapat keje".

Bagi saya rezeki masing2 Allah dah tentukan. Tugas kita berusaha selagi kita mampu.

Contohnya la kan.

Orang tu dia belajar takat SPM je. Tapi rezeki dia kawen ngan orang kaya. Duduk goyang2 kaki kat rumah je. Tapi dapat beli baju baru selalu. Dapat beli barang kemas selalu.. Rumah besar, Kereta besar. Dah tu rezeki dia. Mungkin rezeki dia tu Allah bagi melalui husband dia. Allah bagi dia husband yang kaya raya senang lenang.

Kalaupun belajar sampai PhD, kalau dah rezeki biasa2 je kita kena redha lah kan. Yang penting usaha tetap usaha.

Saya ni mula muhasabah diri bila saya gagal bekerja dengan Petronas tujuh tahun lepas. Saya belajar di UTP, dapat biasiswa Petronas tapi saya tidak dapat melayakkan diri bekerja di company gergasi Malaysia itu. Adalah sebab2 dia kan.

Mula saat itu, saya bertambah yakin yang perancangan Allah adalah perancangan yang terbaik. Mungkin kalau saya dapat kerja dulu saya tak kan menjadi Anis yang setabah Anis yang hari ni. Mungkin saya bukan Anis yang sepositif Anis yang hari ini. Mungkin saya tak se humble Anis yang hari ini.

Banyak benda yang saya jumpa dan discover sepanjang tujuh tahun ini. Ilmu kehidupan. Ilmu untuk hidup. Takde dapat dalam buku rujukan masa belajar di universiti mahupun sekolah dulu.

InsyaAllah ilmu yang saya dapat ini akan saya bawa walaupun suatu hari nanti saya da hidup senang sekalipun.

Friday, November 25, 2016

Perihal laptop

Laptop ini husband beli semasa saya mahu sambung master penghujung tahun 2011. Klik link ini untuk baca post pertama dari laptop baru itu =) Namun kini setelah 5 tahun berlalu laptop ini semakin usang. 

Mula2 badan je crack. Baru je repair, now bateri pulak problem. Hope ia mampu bertahan untuk seberapa lama mungkin. Hingga selepas phD pun tak apa. InsyaAllah Amin. 

Bila search kat blog ni banyak jugak saya cerita pasal laptop kat sini. Ye lah zaman excited menulis semua benda pun cerita. Sekarang banyak moment2 indah dah tak di abadikan di sini. Saya rasa mahu start menulis balik. At least bila rindu boleh godek2 post lama balik. 

Sunday, November 20, 2016

Conference @ Langkawi

Hi blog! Rindu!..

Just nak share gambar g Langkawi hari tu sempena pembentangan paper kat conference. Dan pertama kali naik flight. Nasib baik sejam je. Akak takut u olls naik flight. Almaklumlah budak kampung yang tak pernah naik flight. 

Singgah hotel jap. Belum boleh check in lagi..
Terus ke Mangrove Tour. 

Pengalaman pertama juga ni. The most adventurous trip sebenarnya ni. Kalau tak pergi mana2 shopping je kan? 

Eagle Square. All of us. !

First Experience naik SkyCab ujan ribut bagai. Nak luruh jantung rasa. 

Found my name on top of gunung machinchang. Miss my husband so much masa ni. Need to plan next trip with my family after this.

Selesai present paper. Alhamdulillah

Jenjelan Pantai Chenang before balik KL

Melawat rumah Mahsuri dan menyelami sejarah Mahsuri. 

Short jungle tracking to telaga tujuh waterfall. Sangat jernih airnya. Mahu repeat jugak nanti.