Wednesday, April 25, 2018

Pengajaran daripada kisah hidup Aliff Syukri

Sebenarnya salah satu sebab Allah hadir kan bermacam2 ragam manusia untuk kita muhasabah diri kita jugak. 

Setiap isnin malam ada rancangan tentang Aliff Syukri. Entah macam mana tertengok jugak.

Mungkin betul. Dari satu sudut kita akan rasa dia berlagak. Tak sesuai perangai macam tu. Selalu bagitau beg jenama tu jenama ni. Kasut jenama tu jenama ni. Part ni serious rasa kena muhasabah diri sendiri. Sekiranya suatu hari nanti Allah bagi peluang untuk merasa nikmat hidup macam tu sekurang2 kita tak berkelakuan macam tu. Bila kita rasa tak elok. Amik pedoman. Dan jangan buat macam tu jugak.  

Tapi ada juga dari sudut positif yang kita boleh ambik. Bila nak keluar memana. Bawa bekal. Memang dapat jimat banyak sebenarnya. Sebab kadang2 makan tak seberapa. Tengok bil da puluh2 ringgit. 

Ok itu je nak komen. Semoga bermanfaat. 


Friday, April 13, 2018

Cara daftar akaun ASB online

Pertama sekali kena update no telefon di pejabat pos atau mana2 bank yang mempunyai agent asb. Contoh: CIMB, Maybank @ RHB. 

Kemudian pergi ke website http://www.asnb.com.my/

Dan ikuti cara2 seperti di bawah =)








Selepas tekan TAMAT

1. Akan dapat email untuk pengesahan. Bukak email dan sahkan.

2. Akan dapat password sementara. Log in dulu menggunakan password sementara. Kemudian tukar password baru. 

3. Log in kembali menggunakan password baru. 

Taraaaa.. sekarang da boleh cek bagi akaun asb di hujung jari sahaja =)


Untuk permohonan ASB Financing boleh contact saya EiraEixora - 019-9885546


Saturday, February 17, 2018

Persiapan menyambut kelahiran anak pertama

Tadi nampak di newsfeed FB saya seorang sahabat bertanyakan tentang bajet untuk membuat persiapan menyambut kelahiran anak pertama. Terlintas untuk berkongsi di sini. Bajet tu sebenarnya depend pada brand @ kedai mana kita beli barang tersebut. Yang penting list barang yang hendak di beli.

Sebelum tu kita bahagikan kepada 2 bahagian:

Keperluan mama

1. Set bersalin dalam RM300++

Sudah 2 kelahiran saya amik set bersalin amway. Senang semua sudah ada. Kecuali bengkung saya tak suka sebabnya bengkungnya besar sangat. Jadi saya lebih selesa memakai bengkung turun temurun daripada family yang kain biasa je.

2. Maternity pad

Sudah 2x saya beli maternity pad tapi guna beberapa keping je dan tak habis. Lepas tu tak pakai dah. Ye lah maternity pad pakai masa bersalin je kan. Yang tak habis tu jadi membazir pulak. Atas nasihat kakak ipar lain kali beli pada Overnight. Dia panjangkan jadi cukup untuk cover masa lepas bersalin dan lepas bersalin pun still boleh pakai masa heavy flow memalam.

3. Tshirt baru barang sehelai dua =)

Biasa saya beli tshirt ni. Ye lah tshirt harian kat rumah biasanya lusuh je. Apa kata beli yang baru sehelai dua pakai dalam pantang.

Ni je kot untuk mama..

Keperluan baby

1. Baju tengah hari

Saya beli baju lengan pendek seluar pendek x 4

2. Baju malam

Baju lengan pendek seluar panjang x 2 - guna untuk malam yang macam panas sket. kalau tetiba sejuk boleh bedung.

Baju lengan panjang seluar panjang x 2

3. Kain bedung - 1

4. Changing Map - 1

5. Towel - 2 (senang nak gilir2)

6. Kelambu - 1

7. Mitten & booties x 4

8. Toiletries - 1

9. Wet tissue

10. Pampers - Saiz newborn satu kotak. Abis satu kotak tu baru tukar saiz S.

11. Kain balut perut

12. Bakul Kain + Tilam + Bantal + Bantal peluk + Sarung bantal + Sarung tilam = Beli 1 set. Orang kelate biasa beli ni =)

13. Kain lampin - Satu plastik tu. Ada dalam 10 helai rasanya. Saja beli untuk standby. Last2 buat lap2 macam tu je.

14. Kain sapu tangan

15. Pam susu - saya beli jenama Autumnz (best) Murah dan berbaloi. Tak pernah try brand lain. Jadi takleh compare.

16. Botol susu (Storage) 2 dozen

17. Plastic susu (just in case) beli je.

18. Botol susu biasa beli 1 yang besar 1 yang kecik.

19. Car seat

20. Stroller @ carrier

ok tu je rasanya. Kalau ada tertinggal boleh tambah kat komen =)

Monday, January 8, 2018

My 3 BIG MISSION: 2018

JANA PENDAPATAN RM10,000 sebulan 

Alhamdulillah pada MAC 2018 saya telah terima paycheck bernilai RM10,000. Syukur padaMu ya Allah.


Menunaikan UMRAH. 

This one is really big for me. Rasa sangat2 mahu jejakkan kali ke Tanah Suci. Terima kasih YA Allah. Pada October 2018 Alhamdulillah saya telah menjejakkan kaki ke Mekah untuk buat UMRAH. 


Finish my PhD

Alhamdulillah pada Disember 2018 saya telah berjaya menamatkan pengajian PhD saya.