Friday, June 29, 2018

Hai blog, rindu sangat!

Kiranya belum terlambat untuk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN kepada semua pembaca blog ini. Secara langsung mahupun tidak. 
Dah lama tak mencoret kat kat sini. 

Banyak cerita berlaku di sepanjang blog tak berupdate ni. 

PREGNANT

Alhamdulillah beberapa bulan lalu saya disahkan pregnant anak ketiga. Pregnant kali ini alahan dia lain macam. Study entah ke mana. Rumah tak terurus. Tapi alhamdulillah its getting better now. 

Tengah mencari mood STUDY balik. Plan nak abes tahun ni. Bila fikir jadi STRESS sangat sebab macam tak sempat je nak abes. Macam tak tahu nak mula balik dari mana. Moga Allah permudahkan Aminn. 

CACA MARBA

Lately banyak benda bermain2 dalam kepala ni. Rasa nak give up semua benda yang dah diusahakan sebelum ni pun ada. Jadi housewife je senang takyah pening2 kepala fikir banyak2 benda. Tapi entahlah. 

HOMESICK

Bila balik kampung lama2 serious homesick bila datang KL balik. Moga impian nak duk kelate termakhbullah walau cepat walau lambat. Tunggu husband pencen je ni lagi 8 tahun. Lepas tu insyaAllah jika saya takde komitmen dengan apa2 boleh lah ikut balik.. Yuhuuu rasa best je kan. Tapi tu lah kita tak tahu lagi masa depan macam mana. Buat masa ni just go with the flow. Kalau boleh tak nak lah stress2. Sekarang ni fikir nak abeskan mana yang dah dimulakan je. SERIOUSLY! 

Wednesday, April 25, 2018

Pengajaran daripada kisah hidup Aliff Syukri

Sebenarnya salah satu sebab Allah hadir kan bermacam2 ragam manusia untuk kita muhasabah diri kita jugak. 

Setiap isnin malam ada rancangan tentang Aliff Syukri. Entah macam mana tertengok jugak.

Mungkin betul. Dari satu sudut kita akan rasa dia berlagak. Tak sesuai perangai macam tu. Selalu bagitau beg jenama tu jenama ni. Kasut jenama tu jenama ni. Part ni serious rasa kena muhasabah diri sendiri. Sekiranya suatu hari nanti Allah bagi peluang untuk merasa nikmat hidup macam tu sekurang2 kita tak berkelakuan macam tu. Bila kita rasa tak elok. Amik pedoman. Dan jangan buat macam tu jugak.  

Tapi ada juga dari sudut positif yang kita boleh ambik. Bila nak keluar memana. Bawa bekal. Memang dapat jimat banyak sebenarnya. Sebab kadang2 makan tak seberapa. Tengok bil da puluh2 ringgit. 

Ok itu je nak komen. Semoga bermanfaat. 


Friday, April 13, 2018

Cara daftar akaun ASB online

Pertama sekali kena update no telefon di pejabat pos atau mana2 bank yang mempunyai agent asb. Contoh: CIMB, Maybank @ RHB. 

Kemudian pergi ke website http://www.asnb.com.my/

Dan ikuti cara2 seperti di bawah =)








Selepas tekan TAMAT

1. Akan dapat email untuk pengesahan. Bukak email dan sahkan.

2. Akan dapat password sementara. Log in dulu menggunakan password sementara. Kemudian tukar password baru. 

3. Log in kembali menggunakan password baru. 

Taraaaa.. sekarang da boleh cek bagi akaun asb di hujung jari sahaja =)


Untuk permohonan ASB Financing boleh contact saya EiraEixora - 019-9885546


Saturday, February 17, 2018

Persiapan menyambut kelahiran anak pertama

Tadi nampak di newsfeed FB saya seorang sahabat bertanyakan tentang bajet untuk membuat persiapan menyambut kelahiran anak pertama. Terlintas untuk berkongsi di sini. Bajet tu sebenarnya depend pada brand @ kedai mana kita beli barang tersebut. Yang penting list barang yang hendak di beli.

Sebelum tu kita bahagikan kepada 2 bahagian:

Keperluan mama

1. Set bersalin dalam RM300++

Sudah 2 kelahiran saya amik set bersalin amway. Senang semua sudah ada. Kecuali bengkung saya tak suka sebabnya bengkungnya besar sangat. Jadi saya lebih selesa memakai bengkung turun temurun daripada family yang kain biasa je.

2. Maternity pad

Sudah 2x saya beli maternity pad tapi guna beberapa keping je dan tak habis. Lepas tu tak pakai dah. Ye lah maternity pad pakai masa bersalin je kan. Yang tak habis tu jadi membazir pulak. Atas nasihat kakak ipar lain kali beli pada Overnight. Dia panjangkan jadi cukup untuk cover masa lepas bersalin dan lepas bersalin pun still boleh pakai masa heavy flow memalam.

3. Tshirt baru barang sehelai dua =)

Biasa saya beli tshirt ni. Ye lah tshirt harian kat rumah biasanya lusuh je. Apa kata beli yang baru sehelai dua pakai dalam pantang.

Ni je kot untuk mama..

Keperluan baby

1. Baju tengah hari

Saya beli baju lengan pendek seluar pendek x 4

2. Baju malam

Baju lengan pendek seluar panjang x 2 - guna untuk malam yang macam panas sket. kalau tetiba sejuk boleh bedung.

Baju lengan panjang seluar panjang x 2

3. Kain bedung - 1

4. Changing Map - 1

5. Towel - 2 (senang nak gilir2)

6. Kelambu - 1

7. Mitten & booties x 4

8. Toiletries - 1

9. Wet tissue

10. Pampers - Saiz newborn satu kotak. Abis satu kotak tu baru tukar saiz S.

11. Kain balut perut

12. Bakul Kain + Tilam + Bantal + Bantal peluk + Sarung bantal + Sarung tilam = Beli 1 set. Orang kelate biasa beli ni =)

13. Kain lampin - Satu plastik tu. Ada dalam 10 helai rasanya. Saja beli untuk standby. Last2 buat lap2 macam tu je.

14. Kain sapu tangan

15. Pam susu - saya beli jenama Autumnz (best) Murah dan berbaloi. Tak pernah try brand lain. Jadi takleh compare.

16. Botol susu (Storage) 2 dozen

17. Plastic susu (just in case) beli je.

18. Botol susu biasa beli 1 yang besar 1 yang kecik.

19. Car seat

20. Stroller @ carrier

ok tu je rasanya. Kalau ada tertinggal boleh tambah kat komen =)