Monday, January 8, 2018

My 3 BIG MISSION: 2018

JANA PENDAPATAN RM10,000 sebulan 

Alhamdulillah pada MAC 2018 saya telah terima paycheck bernilai RM10,000. Syukur padaMu ya Allah.


Menunaikan UMRAH. 

This one is really big for me. Rasa sangat2 mahu jejakkan kali ke Tanah Suci. Terima kasih YA Allah. Pada October 2018 Alhamdulillah saya telah menjejakkan kaki ke Mekah untuk buat UMRAH. 


Finish my PhD

Alhamdulillah pada Disember 2018 saya telah berjaya menamatkan pengajian PhD saya.




My 2017

Tahun 2017 baru saja berlalu. 
Saya ada dua pencapaian membanggakan pada tahun 2017. 

IMPIAN

Being me saya memang terkenal dengan perangai boros. Jika masa ada duit tidak sah kalau posmen tidak datang berkali2 dalam seminggu. Tapi tahun 2017 menyaksikan saya tidak boros berbelanja kerana saya telah buat keputusan untuk join GROUP KUTU RM350 sebulan. 

Saya tidak tahu di mana kekuatan untuk saya join kutu sebanyak itu. Yang pasti setiap ujung bulan Alhamdulillah mampu bayar. Yang sebelum ini saya tak tahu ke mana amount itu pergi. Betul saya challenge diri saya. Dan AIM saya adalah nak beli barang KEMAS. 

Sebab sebelum ni saya rasa tak mampu nak beli sebab saya masih belajar dan banyak alasan lain lagi. Tapi dek kerana banyak sangat iklan emas lalu di wall fb jadi saya secara tidak sengaja telah set di dalam minda saya yang saya mahu gelang itu. Kalau google tergoogle gelang itu. Kalau tengok harga tertengok harga gelang itu. 

Alhamdulillah sebelum berakhirnya 2017 saya mampu memiliki gelang itu + subang untuk anak.

Betul, sebelum masuk tahun 2017 saya sebenarnya tidak yakin boleh beli. Tapi dengan strong desire. Dengan minda bawah sedar dah set goal kita. Bila hari2 tengok benda tu akan datang dengan sendiri. 

Ramai orang sudah bagitau saya tentang itu. Tapi kita biasa nya tak sungguh2 buat. 

JOM BERIMPIAN kerana IMPIAN itu percuma. 

Dan alhamdullillah hari Sabtu saya berkesempatan ke Seminar Goal Setting. Secara ringkas seminar ini mengajak kita BERIMPIAN dan masuk dalam IMPIAN itu. Hidup dalam IMPIAN itu dan bekerja untuk IMPIAN2 kita itu. InsyaAllah one fine day Allah akan makhbulkan juga IMPIAN kita itu. 

MASAK

Alhamdulillah. Proud of myself. Skill memasak saya meningkat. Puas hati bila masak. Yang dulunya tak tahu masak langsung. 

Kat sini pun kita boleh belajar sesuatu. Benda yang bukan bidang & minat kita jika kita buat hari2 lama2 kita juga akan mahir. 

Dapat sesuatu? Semoga bermanfaat untuk saya dan anda semua yang baca ni. 




Thursday, November 9, 2017

PhD is part of my life journey

Instead of hold the title of PhD student i am also a wife, mother of two, a daughter, and currently run some business. 

I always believe, if I only focus on study I will not able to study the whole day, I am not even study from 8 to 5. The only effective time for study is only two hours a day. Unless if I do the experiment in the lab I need whole day.

When I back home I rarely have time for study. My routine is quite tough. To wash the clothes, to prepare the dishes, the clean up the house. 

Last night, I was plan to stay up for study but end up I sleep early. 

After being study for past 5 years as postgraduate student, now I feel study is part of my life. While hold the student title I can do anything that I want. I do not restrict my life on study only. 

I believe if we can balance my life the result will be awesome too.

This is based on my opinion. And you guys might have your own opinion too. 


Monday, October 2, 2017

Surirumah berpencen

Mungkin ramai surirumah tidak sedar akan peluang menikmati duit pencen di usia 55 tahun nanti.

Ah ha, sebenarnya walaupun kita surirumah. Tidak bekerja atau bekerja dari rumah. Tidak mempunyai pay slip. Kita juga berpeluang menikmati duit pencen.

Ada cara dia.

Hubungi saya:

AnisN - 0199885546