Thursday, December 27, 2012

Curiosity increase

But don't ask me why my curiosity level increase. sometime i want to tell all about myself here. but sometime i am not. so,,, this time i want to keep some as my secret. eceeeeewah. wakaka

takdelah saje je. tapi besar harapannya ayat2 di atas adalah dalam keadaan tatabahasa yang betul. malas pula mahu google malam2 begini. 

tapi ada benda yang lagi important yang saya nak tulis kat sini. nearly 2 minggu dah saya takde mood langsung nak belajar. saya tak buat apa2. lab gone. writing pun gone. ini benda yang tidak baik untuk dijadikan contoh teladan. tolong jangan ikut. 

benarlah kata orang. masa tak dapat lagikan di kejar. bila da dapat tak appreciate pula. huhuhu.!

harap2nya mood belajar cepat datang. kalau ia tak datang juga macam mana saya nak "graduate on time" or the worst case "fast track" hahaha ini mimpi je lah kot nak "fast track" walaupun hati berkata mahu tapi berjiwa malas apa pun tak jadi. 

jadi adik2 sekalian jangan mencontohi kakak yang malas ni. contohilah kakak bila kakak rajin. bila tu? entah!

sekian, wassalam

Wednesday, December 26, 2012

Da laaaaaaaama tak........

update pasal my baby girl. dhiya amani

hahahaha kadang2 dhiya amani ni dah tak macam baby lagi. sudah ada kehendak dan kemahuan nya sendiri. 
lagi 3 bulan dhiya amani nak masuk 2 tahun...

so far ini adalah perkembangan dhiya amani. banyak perkembangan tapi tak ingat bila actually dia pandai buat benda2 yang disenaraikan di bawah. senang citer. perkembangan dia sehingga hari ni. 

1. pandai makan dengan sudu. terkejut gak tengok2 dia pandai makan dengan sudu. of cos ada nasi yang jatuh but she manage to do it. mungkin sbb hr tu ada g beli sudu kat ikea. senang sikit dia nak pegang dan masukkan dalam mulut dia since sudu tu ergonomic sikit. pendek dan tempat letak makanan tu agak melengkuk. sangat seswai untuk baby2 atau budak2 yang baru belajar nak makan sendiri. 

2. hari tu ada jugak beli pinggan dan gelas sekali. colorful jadinya gelas, pinggan dan sudu dhiya. then lepas tu tak nak dah pakai cawan atau pinggan yang lain. nak yang dia jugak. tahu agaknya itu memang untuk dia. 

3. kadang2 g amik sendiri sudu, garfu atau pinggan dia atas rak. haissss kalau tak bagi amik mula merajuk. kadang2 tegur juga anak tak boleh bagi dia buat sesuka hati betul tak? tapi dia tetap amik. kadang2 siap buat main lagi instead of guna untuk makan.. oh ho.

4. sudah tahu gelak bila apa yang dia tengok kat tv tu dia rasa lucu. sudah pandai mana lucu mana tak. haisssssh 

5. cartoon adalah kegemaran. kalau dah tengok cartoon sure tak nak pergi umah baby sitter. pagi tadi nangis guling2 tak nak pergi. tapi mama kena tutup tv walaupun nanges kena g hantar juga umah bbsitter. terpaksa. tapi masih toleransi lagi kalau mama nak tengok citer lain. cuma tv kena pasang. 

6. sudah pandai mintak susu, tapi malas nak sebut betul2...kalau dia datang ernk ernk ernk tu nak susu lah maknanya. puas dah cakap susu susu susu tetap taknak sebut. bukan tak pandai sebut sengaja taknak sebut. 

7. sudah pandai bagitau bila da berak. kadang2 kencing pun cakap berak jugak...

8. sudah pandai gosok gigi sendiri. maksud saya pegang berus. tapi cara berus tetap tak betul. end up mama juga yang kena beruskan. kadang2 bagi kadang2 tak. 

9. pandai appreciate bila mama atau papa belikan sesuatu yang baru. mainan atau baju. mula2 cium barang yang dapat tu,. then cium kita lak. nak cakap terima kasih tuh. 

10. selalu buat muka terharu bila kita buatkan dia susu.

11. sudah pandai ikut mama sembahyang. mahu guna telekung ngan sejadah sendiri. biasa half way je. pastu naik atas badan mama la. sujud tempat mama sujud lah. kadang2 tarik sejadah.

12. kalau tengok taman permainan tahu itu taman permainan dan ajak singgah nak main. bila main tak ingat nak balik

13. bila naik motor nak berdiri je kat bahagian depan dalam raga tu. excited betul. pengaruh bila naik moto masa kat kg. ni KL. naik juga tapi kat kaw rumah je. kat luar tak brani. 

14. sume benda panggil keropok. tak kiralah roti ke. biskut ke. 

15. kalau ada kertas mesti nak pen. kalau ada pen mesti nak kertas. sebab nak conteng.

16. kalau bawak g kedai tudung atau baju. asyik2 cantik cantik cantik. sume pun cantik. 

okeeeeeeeeeeee banyak sangat dah. sebenarnya banyak lagi. tapi ini sahaja untuk hari ni. 


Ini lagi sambungan ceritanya...

Di kala lepas lunch, masa tu ada aku ngan sorang ofismate. kiranya kami masuk awal la masa pas lunch tu. memandangkan aku masih baru lagi kat company tu makanya aku pun curi masa jap untuk google map jalan balik yang paling ok dan tak jem. sedih wooo kalau balik penat2 jem pula sampai umah kul 9. 

dan dengan tak semena2 big bos lalu kat tempat aku tu. dan dia pun cakap.

"canggihkan teknologi zaman sekarang, nak tengok jalan pun main search internet je"

then me terus lah bercerita panjang. 

"ha a doc apa2 sekarang ni senang je nak google. nak je google. sebenarnya sy nak cari jalan balik rumah yang paling dekat dan tak jem" 

dia pun berlalu pergi...

then kawan aku cuit2...dia perli ko tu. ko pulak g explain panjang lebar watpe. 

OPssss! dia perli ke aku tak perasannn....

Tuesday, December 25, 2012

Lurus bendul

Menjadi lurus bendul bukanlah pinta saya. tapi ia terjadi dengan sendiri. ye, diri saya ini lurus bendul. sebab tu lah bila ada seseorang mahu rapat dengan saya especially kawan saya terus terang cakap saya lurus bendul dan jangan take advantage atas kelemahan saya ini. terpulang pada budi bicara mereka mahu aniayai atau tidak. 

banyak sebab saya lurus bendul. mungkin

1. senang sangat letak kepercayaan pada orang

2. sukar untuk membezakan antara perkara itu benar atau lawak semata

3. sukar paham bahasa kiasan

4. kurang bergaul dengan golongan veteren. jadi tak faham bahasa kiasan mereka

ini ceritanya:

masa hari raya aidilfitri hari tu. ada sorang sedara dari KL tumpang rumah kami. maksud saya balik beraya di rumah kami lah kat kampung. semua satu family memang free hair. tapi pagi raya tu eloooooook je semua anak beranak dia bertudung litup. 

bila da petang diorang mahu ke rumah sanak saudara yang lain pula. 

saya da tengok satu family da tak bertudung. oke finelah kan kalau diorang da bukak tudung sebab memang diorang free hair. 

then mak dia pun tetiba cakap, situasi ada ramai sanak saudara yang lain tengah duk salam ngan diorang sebab kan diorang dah nak gerak ke rumah orang lain. 

"da tak pakai tudung dahhhhh sebab tudung tersangkut di dahan rambutan tadi" 

hahahahaha! apa maksudnya tu. 

and me yang lurus bendul ini terus tanpa teragak2 tanya

" koyak teruk ke?" wakakakakaka semua orang yang ada kat situ gelakkan i. makcik tadi tersipu2 lalu berlalu dari situ. 

ya ampuuuuuuuun makcik saya bukan nak malukan makcik. cuma dalam hati saya sangat tulus. mungkin tudung da koyak sebab makcik da tak pakai tudung. 

walhal saje je dia berkias sebab memang dia dah tak nak pakai.

paham ke tidak? hopefully korang sume paham....

notakaki: my husband bila teringat cerita tu terus gelakkan i. moga kejadian begini tidak berulang lagi. 


Awal tahun 2013

Saya mahu beli 2 benda ini...

yang pertamanya yang ini. bukan kayu jati pun takpe. asalkan harga berpatutan. tujuan utama sy nak letak kat ruang tamu buat simpan tupperware saya yang saya rasa macam seswai masuk dalam ni. yang tak seswai letak dalam kabinet kat dapur aje =) kalau duit lebih nak beli 2 biji. kalau duit tak lebih beli sebiji je dulu ...


yang keduanya saya nak beli rak kayu ini. da g survey kat tesco dalam seratus lebih. tujuan utama saya nak letak dalam bilik dan nak susun tupperware saya yang saya nak jual senang sikit nak tengok stok. dan tak payahlah saya nak selongkar kotak satu2 bila nak cari barang. hopefully saya dapat beli 2 benda ni dengan jayanya. insyaAllah.


disclaimer: both pictures from google

Monday, December 24, 2012

Ariani


Ini pengaruh iklan juga. tengok kat tv ariani ni ada sale sekarang. katanya beli 3 rm100. maka ke ariani lah sy semalam bertemankan husband. tapi dia tak turun saya je turun dia ngan dhiya tunggu dalam kereta. dan mesti lah saya kena rushing memilih dan membeli sebab ada orang tunggu. 

Pergi2 tengok ada yang rm15 je. harga biasa rm60. jadinya mestilah sy beli yang rm15 tu. sebab nya yg rm100 untuk 3 tu macam singkat sikit dan macam tak lawa sangat. dah ckp kat husband nak beli seratus kan. jadi sy g beli lagi satu yang rm40++ tapi sayangggggggggg mukanya kecik pula. yang warna pink tu. 

hari ni ingat nak g tukar. tak tahu lah boleh tukar ke tak. dan ingatnya nak tambah lagi barang sehelai dua. tapi kali ni sy g ngn lrt je. mungkin boleh berlama2 sikit =)

note: kalau takde sale mungkin saya tak beli tudung ariani sebab mahal. 

moral of the story: ujung tahun kena ada duit yang banyak sebab banyak benda yang sale =P


Saturday, December 22, 2012

Perbandingan harga

Maaf, ini entri ke-3 untuk malam ini. biasalah ketika idea tengah mencurah2 kena terus tulis. kalau tak mahu seminggu tak berupdate. 

dulu masa first time nak beli barang keperluan harian saya tertanya2 macam mana mak saya tahu harga kicap ni lebih 50sen dari kedai sebelah dan sayur ni biasanya harga 50sen je tapi dijual rm1 seikat. tertanya2 macam mana mak saya hafal dengan sebegitu banyak list barang yang ada kat tangan. 

semua tu takde dalam buku rujukan, tidak di ajar di bangku sekolah mahupun di dalam bilik kuliah masa di universiti. sekarang saya sudah tahu semua itu boleh dapat dari pengalaman. walaupun pengalaman saya hanyalah sedikit untuk dibanggakan tapi mahu juga nak share di sini. 

masa pertama kali shopping mahu ke supermarket yang besar2 saja. jadi kami ke pasaraya G. alamak tak sampai separuh troli sudah rm80+++

next time try pula pasaraya T, oke sikit harga dia. tapi biasanya beli mesti more than hundred untuk barang yang agak2 penuh troli. barang keperluan harian. kadangkala ke C juga. but still rasa macam C pun sama je. 

tetapi bila kat tempat kami dibuka pasaraya hero. saya merasakan harga di pasaraya hero jauh lebih murah berbanding T and G. jadi setiap kali mahu beli barang keperluan harian kami ke hero sahaja. tapi one fine day, husband ajak pergi ke T lagi sambil nak beli barang lain. As expected, in total memang agak berbeza sikit compared to membeli benda yang sama di hero. 

kadangkala ada juga ke 99speedmart sebab susu ngan pamper harga lagi oke kat situ tapi tak semua barang ada. jadi ke hero juga walaubagaimanapun. 

kenapa saya concern sangat? sebab kita sekali membeli bukan satu dua item. kadang2 sampai 10 items. kalau satu barang boleh save dalam rm70 average sudah jimat rm7 bukan. kalau beli more than 10 items.. banyak lagi bulih save. then boleh lah beli keperluan lain lagi

sebagai contoh:

sebotol pencuci pinggan 
kedai A, rm7.90 bila offer baru dapat rm5.90, tu pun barang limited
tapi kedai B, setiap hari pun rm5.90....
nak g kedai mana?
nak tunggu offer dulu then g kedai A atau pun bila2 pun boleh g kedai b. 
dan kena tahu juga kedai A offernya barang tu je. barang lain harga sama je dengan hari2 lain
u got what i mean. harap2nya clear. ....

disclaimer: sy bukan duta hero atau 99speedmart. just base on experience 

Tertarik dengan kata-kata itu...

Saya masih muda. opss! hehe realiti kan? 

Jadi masih banyak yang saya perlu belajar dalam hidup ini. semalam masa tengok #primadona "apabila wanita berbicara" sazzy falak ada highlight yang dia akan agih2kan duit income bulan2 kepada akaun tertentu. 

contohnya: 

10% of income will go to fun/travel account
kalau kononya g travel duit da nak abes jangan beli apa dah. had kan perbelanjaan kepada duit mana yang ada dalam akaun tu je. 

another % of income will go to billing/loan account

another % will go to food, barangan dapur, barang rumah dan keperluan harian. 

another % will go to saving account, and make sure saving account ni adalah account yang kita takde kad nak amik. memang niat untuk simpan dan biarlah ia di situ. 

berguna tak? hopefully berguna untuk kawan2 dan saya juga. 

kepada yang da laaaama start boleh continue je k. no problemo.

Gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya

Walaupun hari tu ada saya tulis pasal bisnes tudung yang macam berapa tak menjadi. sekarang perasaan saya membuak2 untuk menceburkan diri dalam bisnes lain pula. 

Kali ini saya akan survey sebanyak mungkin dulu. baru lah buat keputusan dan mulakan perniagaan. Insha Allah perniagaan baru ini akan bermula awal tahun depan. 

Tujuan saya berniaga bukanlah untuk menjadi kaya raya. cukuplah sekadar mendapat duit sampingan daripada yang ada sekarang. sekurang2 nya kalau saya rasa nak beli baju, seluar atau skirt baru saya akan tak teragak2 untuk membelinya. 

Sebab kedua saya tak mahu lagi bila nak beli apa2 kena tunggu gaji. sangat sinonim bukan. apa2 je gaji apa2 je gaji. yang sebenarnya kita boleh melakukan sesuatu untuk mengubahnya. 

dan perniagaan ini bukan lah MLM just perniagaan biasa sahaja yang mana saya berharap ia akan dapat dijalankan dengan jayanya. Insha Allah. 

Tujuan ketiga, hopefully dengan menjalankan perniagaan ini saya akan kosisten dalam menyimpan duit yang mana sekarang kalau ada baru simpan. klau takde tak simpanlah. 

Okay. itu dulu untuk setakat ini. doa yang baik2 saja k =)

Sunday, December 16, 2012

Sebab excited sangat

Apa sebab saya jual tupperware? sebab saya minat sangat dengan pelbagai jenis tupperware. saya jual pun sebab saya suka. suka tengok, suka beli, dan apa salahnya suka jualkan. kualitinya usah dipertikaikan lagi sebab kebanyakkan orang tahu tupperware ni very good quality brand. so, sampai sekarang masih jual lagi. tapi disebabkan part time je jualnya kadangkala mood ada up and down. masa up gigih mempromosikan segala jenis tupperware yang ada. masa penyakit m datang mula lah terperok sume tu dalam bilik. huhuuhu!

alkisahnya hari tu saya excited sangat nak kembangkan perniagaan. nak jual tudung pula. maka saya godek2 fb then terus setuju beli borong ngan sorang seller tu. 

tudung tu bukan branded nye tudung sebab saya nak jual tudung biasa2 je yang sume orang mampu beli. 

tapi masalah saya sekarang ni:

1. after doing more surveys tudung tu boleh dapat dengan harga jauh lebih murah lagi kalau beli borong. 

2. saya tak pernah try, tapi tadi ingat nak pakai satu. rupa2nya tudung tu singkat belakang. really don't know how it happened. tapi lepas tahu saya rasa tak sanggup nak jual tudung tu pada orang lain. nak pakai sendiri pun entahlah. mungkin bagi budak2 pakai boleh kot. 

So, moral of the story. nak buat apa2 jangan excited sangat. kalau rasa excited tarik nafas dalam2. buat research dulu. amboi research bagai...hik hik hik ini serious. itu sume perlu. kalau tak kita juga yang rugi. modal bukan puluh2 tapi ratus2.. huhuhuhu

hopefully till will never happened again. insyaAllah

tapi biasalah pengalaman mendewasakan kita. tanpa pengalaman takde lah kita seperti kita hari ini

Saturday, December 15, 2012

2012 wrap up

da boleh wrap up dah kan? hehe tak sabar pulak dia. 

copy paste dr azam awal tahun hari tu kat sini,

AZAM TAHUN BARU:

1. Mahu lebih fokus dalam apa jua bidang yang diceburi. Mungkin kejayaan itu bukan dalam tahun ini tapi insyallah tahun depan or early of tahun depan depan.

- saya da berjaya sambung belajar.
- titik fokus masih 15%

2. Mahu berhenti cari kerja untuk dua tahun ini. Penat!

- memang totally berhenti cari keje. 

3. Mahu berusaha bersungguh2 untuk mengubah kehidupan ini baik dari segi kewangan, keluarga, pelajaran dan kerjaya.

- on going
- kewangan - alhamdullillah ada improvement
- keluarga - oke2 saja
- pelajaran - seperti di atas

Azam tahun depan bulan 1 k tulis =)

Read english novel

Ini adalah benda yang saya tak pernah buat sejak kecik until today. Dan ini adalah sebab utama kenapa saya tak reti2 english sampai sekarang. Sebenarnya banyak kali juga saya beli english novel tapi end up sy tak baca pun dan buku tu pun hilang entah kemana. mungkin sikap ini tidak dipupuk sejak kecik kot. lagi pula masa sy kecik mana ada kawan2 duk baca buku english. hahaha. ini mentaliti orang melayu sendiri tak pandai salahkan orang lain. dush dush dush. 

oke sekarang saya macam sudah insaf. saya mahu baca english novel walaupun sebiji. hari tu gigih ajak suami g pesta buku tu. big bad woft if i am not mistaken. saya pergi ke area english novel end up tak beli pape. sebab saya tak tahu apa2 tentang english novel. yang mana orang selalu follow yang mana senang nak paham jalan ceritanya. yang mana itu yang mana ini. 

for ur info. memang kawan saya yang suka baca english novel ni english diorang memang power. cara tulis, cara cakap. i want to be one of them. 

pss..sape yang nak pergi BBW tu sy nak pesan novel sebijik. or sape2 yang sudi bagi pinjam novel dia. hopefully ini adalah satu permulaan yang baik. 



Tuesday, December 11, 2012

perlunya lecturer pandai berbahasa english

orang melayu pula berada di bumi malaysia. jadi apa guna belajar english. bila pengalaman bertambah. umur bertambah. orang sekeliling berbeza2 maka tahu lah juga pandai berbahasa english itu penting. terus terang saya tak pandai english. writing or speaking. cakap broken je. grammar terabur. tapi saya respect sapa yang cakap english dengan cara yang betul dan mudah di fahami. 

sebab itulah ramai di kalangan lecturer pandai berbahasa english. mungkin sebab dulu2 mereka belajar oversea atau mereka terpaksa belajar sebab nak ajar student yang mungkin foreigner. kalau mereka guna bahasa terabur susah pula student nak paham kan. nak paham konsep yang diajar lagi nak paham bahasa lagi. 

guna simple english adalah sangat oke. as long as kita paham maksud ayat tu dan orang lain juga paham apa yang kita sampaikan

#dalamhatinakimprovemyenglishbothwritingandspeaking


Monday, December 10, 2012

ini cerita pasal bunting pelamin

apa tu bunting pelamin? mengikut kefahaman saya bunting pelamin ni adalah bila mana pengantin perempuan terus pregnant sejurus selepas majlis akad nikah atau majlis sanding. 

for my point of view, bunting pelamin tak salah. tapi mentaliti orang melayu suka fikir bukan2..... lagi2 lah kalau yang pregnant tu melahirkan anak tak cukup bulan. mesti dok kira2 aik nikah baru 7 bulan da bersalin. ini sah2 something wrong somewhere. mak aihhhhhhhhh!! macam tu pule....

senang cakap macam ni lah. hidup di kalangan orang melayu dan diri sendiri orang melayu try lah adapt dan bersikap tidak terlalu memandang berat terhadap apa yang orang cakap. dulu saya fikir orang kampung je suka macam ni. tapi sekarang tak lagi. selagi bernama melayu kampung ke, bandar ke, sama aje. cuma method nye saje berbeza mungkin. 

ini contoh saja.

"entahlah saya dulu mungkin hot kat kg. sebut nama je sume orang kenal. klu nk muntah sila muntah sekarang tapi dikenali tak semesti bahagia. tak senang nak buat apa2. dulu saya tak couple sewenang2nya pun sebab dah tahu apa impaknya. saya pula jenis independent. kalau nak ke bandar sorang pun sy kluar selesai kerja balik lah. lagi cepat mudah dan selesa. tak payah bergantung pada orang. suatu hari sy ke bandar nak selesaikan pasal apa ntah. rasnya berkaitan kerja kursus. singgah supermarket jap. lepas beli terserempak ngn orang kampung kat depan supermarket tu. dia tanya datang ngan sapa. saya cakap datang sorang.. dia tanya yeke. saya cakap ye lah. then bila saya balik umah. mak saya tanya tadi keluar ngan sapa? saya cakap sorang. mak saya bgtau ada orang cakap kat dia saya keluar ngan lelaki. what soooooooooooo................padahal dia tak nampak pun saya ngan sapa. saya betul2 sorang...boleh plak dia cakap camtu. sudah terang lagi bersuluh kot. saya cakap kat mak kalau mak nak percaya dia percayalah tapi saya memang keluar sorang, kalau keluar ngan orang lain sapa orang tu...? see berita da sampai sebelum saya balik umah lagi. dan berita telah ditokok tambah....memang melayu gler ahhhhh"

ada lagi satu cerita tapi lain entri lah pula ye. mahu sambung pasal bunting pelamin ni.

saya tak tahu lah saya dulu2 bunting pelamin ke tak pelamin. 


cerita adalah berdasarkan kalendar di atas. 

saya kawin 4 hb. majlis sanding 5hb. belah husband pula 19hb. dan 17hb bulan berikutnya saya disahkan hamil sebulan. cepat bukan. saya sebenarnya takut juga pada cakap2 orang. tapi bila fikir balik kita tak buat salah apa2kan so buat apa nak takut. tapi setakat pendengaran saya takdelah orang cakap2.

tapi sekarang ramai orang 2 minggu sudah tahu pregnant. kalau saya based on tak datang period. sebab saya tak mengalami alahan yang lain seperti loya, muntah dan mengidam. dan syukur juga kebanyakan kawan yang kawen lebih kurang saya, pun lahirkan anak lebih kurang saya juga. yang sebenarnya nak tekankan kat sini pregnant lepas kawen itu normal. jangan banyak syak wasangka kat orang. 

jadilah orang melayu yang baru. jangan jadi typical melayu yang selalu nak question pasal kehidupan orang lain walhal hidup sendiri takdelah perfect mana. 

sekian untuk hari ni. 






Sunday, December 9, 2012

Survey Genting Highland part 1

Adik ajak ke Genting. Jadi ada 3 jenis tiket

Outdoor theme park + flying coaster (unlimited ride)
adult = rm50
child = rm35

First world indoor theme park + rainforest splash pool (unlimited ride)
adult = rm30
child = rm28

All park = outdoor theme park + first world theme park + flying coaster + rainforest splash pool (unlimited ride)
adult = rm66
child = rm45

Kita review yang paling murah dulu.

dalam first world indoor theme park ada
1. 4D motion master
2. Adult bumper car
3. Carousel
4. Euro Express
5. junior bumper car
6. Mini train
7. monorail
8. reindeer cruiser
9. ride de paris
10. rio float


4D motion master
masa 5 minit
dhiya boleh tengok juga
level T2



Adult bumper car
dhiya tak boleh naik
level T2A


Carousel
dhiya boleh naik
level T2


Euro Express
dhiya tak boleh naik
level T2A


junior bumper car
dhiya tak boleh juga naik yg ni
level T2


 Mini train
yang ni dhiya boleh naik
mungkin lama, jadi take time
duration 10-15 minit
level T2A


monorail
dhiya boleh naik
no other info


reindeer cruiser
dhiya boleh naik
no other info


ride de paris
dhiya boleh naik.
tp takut tetiba dia keluar je sbb kena naik sorang2
level T2


rio float
dhiya boleh naik
level T2B


rainforest splash pool
seswai je untuk dhiya kolam tak dalam sgt


overall rasanya indoor ni pun da cukup kan, banyak jugak yang budak kecik boleh naik dan main. kalau terhabis awl g lah berendam dalam kolam kan. kolam lama2 sket pun takpe.

nnti buat entri ourdoor pula dan compare. or better amik combine package. huhuhu!

info: genting nye website ngan google gambar2 terpilih








Friday, December 7, 2012

#adam saya

Akibat kegilaan yang nyata kepada drama bersiri #adamdanhawa (kenapa perlu hashtag? saje je....hehe) dari takde beyond kepada ada beyond. makanya saya slalu panggil husband adam. tapi dia oke je. koyalah awk ni. wakakaka. 


so, encem tak adam saya. wakakaka lagi. kalau isteri tak puji sape lagi nak puji dok? tapi cukuplah setakat saya yang puji husband saya ni ensem. macam tak boleh je kalau andaikata husband saya ni tetiba jadi hero idaman malaya. wahhhhh!! gitu. hahahaha. yelah. kadang2 terfikir juga. the real adam tu kan...kan..kan.. malas nak sebut namanya kat sini. takut ade orang google2 termasuk sini. mesti tak selesa jugalah kan bila dah ramai orang kenal ni. macam nak g mana2 mesti orang kenal. nak keluar ngan family ada orang nak amik gambar and what so on. jadi sy menerima adam saya ni seadaanya. 

walaupun duit tak berapa nak banyak. keje balik ofis hour la jugak kadang2. walaupun ada yang terbabas ke kul 12 malam consider oka lah tu. mostly every wiken ada kat rumah. 

tetiba tu je nak bgtau. k bai =)

Thursday, December 6, 2012

Durian Crepe

Sekarang ni kan fenomena durian crepe. kat fb heboh pasal durian crepe ni. jadi saya pun termengidam. ini bukan mengidam orang pregnant. mengidam orang tak pregnant. entahlah saya ni, masa pregnant 9 bulan langsung tak mengidam. tapi bila da lepas bersalin sejak dalam pantang nak makan itu lah ini lah. tpi dalam pantang kan tak boleh makan macam2 so tahan dulu. pastu habis sume belasah je makan. sekarang berat sudah sama ngan berat masa mengandung sembilan bulan dulu. huhuh! salah sape? salah sendiri lah kan. 


ini lah durian crepe yang dimaksudkan tu. maaf ni bukan saya buat tapi saya beli. sebelum beli saya dah pernah cuba buat tapi habuk pun tarak. semua terpaksa dibuang. habis modal di tong sampahkan. jadi saya decide untuk beli je. first impression, macam ni je ke durian crepe. sedap ke tak ni? pas makan satu, then satu lagi then abes 5 biji. what the...wakakaka sambung sendiri. so kalau diri sendiri gemuk jangan salahkan orang lain. salahkan diri sendiri. 

tetiba husband balik tanya mananya durian crepe. wakaka da abessss..........terus majuk itu pakcik. cam mana ni biasa dia tak suka kueh2 ni tetiba yang ni nak makan pulaks. so, dengan rasa bersalahnya saya cakap saya akan beli lagi. tapi dia tak nak. kononya majuk. oke lah fine sy tak beli pon. acah je tadi. 

tengok2 tadi terbeli lagi. awal2 da bagi dia satu sebab takut abessssssssss...dia kata sedap. tapi yang lain dia bagi je saya makan sebab dia kata da tahu memang wife dia ni gemoks dan suka makan banyak...sedih tak. sedih tak sedih. sendiri makan sendiri gemuk sendiri sedih. apa daaaaa....

Sungai Congkak

Ini pun tak di plan. sebab tgh bulan 11 hari tu tetiba air takde kat umah. blok kami je takde air sebab pam rosak. jadi air tak leh di pam naik ke rumah. lepas seharian takde air oke lagi sebb air simpan ade lagi. masuk hari kedua, semua tak mandi pagi sampai sakit kepala. saje je ajak papa dhiya ke sungai congkak. rupa2 nya dia setuju. maka ke sungai congkak lah kami. Ini first time kami ke sana. 

Dulu2 masa kecik2 pernah lah baca buku2 budak2 macam komik kawan, buku bintang dan sume2 tu. pernah baca juga ada yang datang dengan mak ke sungai congkak. datang ngan cikgu ada lawatan sekolah dan sebagainya. melalui apa yang diceritakaan. ye lah budak2 bercerita sungai congkak ni sangat best. tapi masa kami pergi hari tu macam tak best langsung. setakat nak mandi2 boleh lah. kalau nak bercuti2 tak berapa oke. sebab kawasan dia macam kotor dan nampak tak terurus. kawasan parking pun tak terurus tapi harga rm5. sepatutnya tempat2 macam ni di jaga dengan baik. sebut nama sungai congkak pun satu mesia tahu. tapi bila pergi tak se'glamour' namanya. 


Ini gambar dhiya masa pas mandi. Dhiya mandi kejap je sebab dia sejuk kot siap menggigil seluruh badan. Kesian2 terus naikkan dia. behave pulak tu. macam budak besar dah dhiya amani ni. 


Okaylah, kitorang pergi kejap je. Mandi2. Makan bekal yang papa dhiya beli n terus balik.

Untuk pengetahuan. kitorang da jatuh cinta ngan ulu langat. selama duk KL ni tak pernah g ulu langat. ini pertama kali masa nk g sungai congkak ni lah. bagi kami ulu langat ni macam kampung tapi sangat dekat nagn bandar,. kalau lah kg kami kat situ alahai dekatnya nak balik kg. tapi tanah kat situ dah sah2 la kan mahal. kata pun kg dekat ngan bandarkan. satu lagi yang kami wonder adakah kawasan tu selalu banjir sebab nampak macam ada tali air di sepanjang jalan je sungai congkak tu. pape pun selepas hari g sungai congkak tu kami da 3 kali ke ulu langat. sebab apa saja jalan2. orang kata kalau da jatuh cinta tengok je pun takpe. biar takde tempat nak tuju pun....hahahah! percaya ke? tak lah kami pergi bersebab. kenapa? malas nak citer. boleh? hahahaha!

Wednesday, December 5, 2012

A very short trip to Melaka

Since, hari tu percutian ke Melaka yang di plan sebegitu lama tidak menjadi. Maka ini adalah unplan trip to Melaka. Da namanya unplan, jadinya agak kelam kabut sikit. Pergi tengah hari ahad. Then balik KL kul 5 pagi isnin sebab husband kene keje dan sy kena g uni. Huhuhu! 

Kisah bermula bila sabtu sy ada kelas. so sehingga ujung disember sabtu memang tak boleh kacau. Bangun2 pagi ahad tu tel pakcik. dia duk melaka. memang dah duk sana lama. da berbelas2 tahun. tapi tak pernah sampai umah dia. banyak kali dia ajak tapi tak pergi2 pun. ade je halangannya. jadi masa tu dia ajak then terus diskuss2 terus pergi. bayangkan kul 12 baru gerak dari KL. 

dalam lebih kurang kul 2 camtu sampai kem husband dulu. Depot pangkalan peluru masjid tanah. Yang sebenarnya takde motif pun g sana. just singgah2 je. husband banyak kenangan kat situ. dari mula2 jadi askar sampailah kawin sebelum mintak tukar KL. kawan2 dia sume tkde masa tu sbb ade majlis apa ntah. pas round2 terus ke umah pakcik. 

Sampai dalam kul 4 camtu. solat sume terus ke pantai klebang. atau pantai satu malaysia. betul ke? sebab nampak satu kemain besornya kat situ tp tak amik gambar pon. 2 tahun lepas pergi kat situ pantainya sangat sempit. ada orang duk tambak2. sekarang pantai da semakin besar dan sesuai untuk tempat riadah.


layan je gambar kitorang yang tak seberapa ni, gambar dari instagram. Masih tak berjaya transfer gambar dari phone ke laptop guna bluetooth. Gambar dhiya amani pun banyak lagi yang cumil2. tapi tu lah. never mind tengok yang mana ada je. 


Ini lah gambar dhiya, cantik tak? ni dia tgk wau. siap lambai2 wau tu. dia lah yang paling gembira. dhiya tak pernah pergi pantai. ni first time. sebab tu lah kot dia excited sangat. berlari2 atas pasir. kita nak berjalan pun kemain susah atas pasir dia siap boleh berlari2 lagi. Langsung tak mahu duduk. Siap ajak naik kuda. Tapi papa tak bagi takut jatuh. 

Malam pergi makan seafood bakar kat umbai. m i right? hehhee i cakap umai pakcik gelak. umbai lah kot yang sebetulnya. Oklah banyak jugak makan. pakcik belanja.

Dalam kul 12 cam tu, 12 malam hokey. G mandi kolam air panas pula dekat Gadek. Ingat kan orang tak ramai rupa2nya orang adalah sangat ramai. Dhiya excited juga. Dia macam tak rasa pun air tu panas. Main je keje. kitorang nak masuk kaki dalam air pun terasa sangat panas. Last2 g cari kolam yang airnya suam sikit then baru mandi. 

Sampai2 umah pakcik da kul 2 sume orang da flat. Terus tido sebab esk pagi2 kul 5 da nak balik KL. 

Monday, December 3, 2012

Zoo Negara

Pertama kali g zoo negara adalah masa darjah 5. ada lawatan sekolah. normal untuk lawatan sekolah ke tempat2 macam tu kan? kemudian da tak pergi dah. sampailah masa pregnant dhiya amani hari tu ajak husband pergi. tp husband tak bagi pergi tengok binatang masa tu. then dhiya amani keluar. kecit cenonet pulak nak bawa dia tengok binatang2 bagai. takut mamanya yang terlebih excited. anak tak paham apa2 pula. okelah di kala dhiya amani setahun 8 bulan dapat bawa dia g tengok binatang kat situ. ada yang dia excited tengok dan ada yang dia dah tak nak tengok. sebab mungkin zoo tu besar. bila da sampai ke kawasan last2 tu dhiya da penat nak start buat perangai. nak amik gambar pun susah. 

dipendekkan cerita jom layan gambar kitorang masa di sana.





papa & dhiya dalam aquarium =)


dhiya amani & thaqif ubaidullah





mula tak nak duk siap. isk isk isk


kura2 besar gler...makan banyak


ular...


tak nak pandang kamera dah...


da tak larat nak jalan. naik bas pulak..
exact word bas ke apa ni?


my sis family

kat bawah ini pula adalah hobi baru saya. kumpul frigde magnet. walhal baru ada beberapa je. ada yang azra bagi masa dia beli kat perth. dan ada yang kakak ipar bagi masa dia beli kat shenzhen. tu je obersea punya. yang lain sume malaysia punye. 


The latest one of cos yang pergi zoo ni lah. beria nak beli. husband oke kan aje hobi terbaru i ni. wink wink wink. harga rm8.50 rasa2nya.


Ini pula masa singgah cameroon highland masa on da way dari kelantan ke KL hari tu. Mungkin story tu tak citer lagi kat sini. insyaAllah klau rajin adalah tu citernya k.

Satu rm4. kalau beli 3 biji rm10. oke saya beli satu je. sebab buat apa banyak2 kan. hehehe. sep2


ini pula masa g bukit tinggi hari tu. citer ada kat sini. pun beli satu yang ni agak mahal kalau tak rm9, rm19 lupa yang ingat 9 tu je. hehehehe

Thursday, November 29, 2012

Again. gajah putih kami lagi....

Yerp...ini sudah kali ketiga gajah putih kami disondol oleh binatang lain. bezanya kali ini binatang itu lebih kecil tapi ganas. kecil2 cili apa. seswai ngan warnanya yang merah. sampai terpalit warna itu di gajah putih kami yang suci mulus lagi gebu itu. isk isk isk/...

alkisah bermula bila hubby ajak gi amik tv dekat kem dia. around 7pm. mungkin sebab keadaan di kala magrib agak suram tambahan kami melengahkan magrib. 

gajah putih di park di tepi jalan di mana ada kereta lain di belakang. selesai mengambil tv dari kawannya husband suh sy bukak bonet dr dlm kereta. saya and dhiya duk kat seat belakang. tapi just after that terasa gajah putih bergegar. apa ni? dalam hati sebab pelik juga kalau ada benda langgar sebab memang da park tepi jalan dan di depan kereta lain. i thought kereta belakang yang langgar. then baru realize husband kt belakang kereta. dhiya amani tengah tido. then i bergegas keluar kereta dapatkan husband. darah da keluar dari dahi dia dan dah tak boleh bangun sebab di langgar kat paha. 

lepas tu baru g amik dhiya amani. dia masih lena tido tak sedar apa yang berlaku. alhamdulillah sebab dia tak payah nak experience benda tu. takut dia trauma je. tengok ade serpihan kaca atas badan dia. dhiya amani takde luka pape. sebab cermin yang bahagian dia tdo yang pecah tu serpihan kecik2 aje. luckily husband tinted cermin jadi cermin pecah dekat bahagian yang kena tv je. just imagine kalau takde tinted cermin lagi senang pecah sume. nauzubillah. mintak jauh. 

alhamdullillah kawan2 husband sangat banyak membantu. husband di hantar ke klinik dan yang lain tolong bersihkan cermin kereta. sekarang gajah putih da gondol di belakang. dan bonet ada kemek sket. husband tkde pape. just hari ni kena g x-ray hopefully everything will be okay. 

gambar tak sempat nak amik sebab segan ngan mat2 askar yang ramai keluar. 

Thursday, November 22, 2012

Lately..

a bit sad. Pressure dari atas bawah belakang depan sume ada. Tenanglah wahai hati. Kalau nak dengar cakap2 orang sampai bila kan. 

dalam hati saya akan buktikan pada semua yang suatu hari nanti saya akan jadi orang yang berjaya juga no matter what. definisi kejayaan untuk setiap orang adalah berbeza. 

ada orang pilih cara begitu dan ada orang pilih cara begini. dan ini lah cara yang saya pilih. saya bertekad untuk pilih cara ini dan saya suka dengan cara ini. apa orang nak kata katalah. yang pasti saya bahagia. apa2 yang bahagia ni kena rasa pahitnya dulu. kalau tak nanti kita tak akan dapat rasa kemanisan kejayaan itu nanti. 

Ya Allah semoga apa yang aku impikan menjadi milikku kelak. aku berdoa kepadaMu Ya Allah. Kuatkanlah hatiku menghadapi cabaran dan dugaan dariMu. 

sedih tapi tak nanges sebab takde air mata. makin hari saya dapat rasakan saya makin tabah. mungkin keadaan dan pengalaman menjadikan saya sedikit dewasa hari ke hari. 

Wednesday, November 21, 2012

What do you expect?

Saya graduate tengah tahun 2009. Sekarang end of 2012. Dalam 2 tahun lebih ke 3 tahun and what do you expect me to have? I mean in term of harta benda. Asset or liability. Tak termasuk husband punya. Ini saya sendiri2 je. Terus terang saya masih tak punya apa2. 

Tak kan lah keluar2 uni je saya suppose to have all. rumah, kereta, duit melambak dalam bank boleh pergi melancong sesuka hati. ye, mungkin ada yang manage to have all of that just after graduate. But, people are different. Pemikiran berbeza. Planning untuk masa depan juga berbeza. Pekerjaan juga berbeza. Sekali lagi rezeki orang kita tak tahu. Jadi slow and steady je lah. If Allah panjangkan umur InsyaAllah dapat merasa sume2 tu. If not, itu memang bukan rezeki sayalah. 

Somehow, saya rasa my life is getting better and better. Alhamdulillah, Sekarang I have many friends around me yang da lama kawen. Nearly 10 to 20 years. And some of them, just buy their house after 14 years of marriage. Itu perkara biasa, tak pelik. 

That y i put target for myself to achieve one by one in what year. If cannot achieve try again. At least I still have to think and to do something. So, takdelah hidup ni kosong je. Sentiasa bermatlamat. 

So enough for today. Kalau sekali update tak dua entri tak sah. Maaf hari ni idea mencurah2. 


COuple lama2...

Ini bukan fakta. Ini base on my observation. Nak kata banyak makan garam tak juga. Tapi adalah pengalaman sikit2 yang boleh dikongsi kat sini. 

Couple yang nak cerita dalam konteks ni ber bf ngan gf ni. 

Entri ini terhasil sebab kadang2 sedih bila dapat tahu kawan tetiba tak jadi kawen ngan her/his bf/gf lepas couple for so long. Kenapa nak sedih pulak? Entah! mungkin sebab biasanya bila kawan da couple ngan seseorang itu makanya kita pun baik juga lah ngan dia kan. bila da baik then diorang break up then another story begin. Diorang maybe end up sudah tidak berkawan lagi dalam kata lain putus terus. But, as a good friend for both side tak kanlah kita pun nak mengelakkan pihak satu lagi. oh so complicated. 

yerp, jodoh itu ketentuan Allah. Kita mungkin berjumpa orang yang salah dulu sebelum berjumpa dengan orang yang betul. Itu saya setuju. Tapi jika di ambil contoh. Sudah couple sejak form 2 atau form 3. Mustahil ke tak untuk kawen pada umur 24 dengan orang yang sama. Rasanya probability adalah sangat sikit sekali. Nak attach dengan someone yang memang totally tiada apa2 hubungan kekeluargaan mahupun apa2 just as bf/gf untuk jangka masa yang lama itu memang sangat susah. Melainkan dulu pernah berjumpa then nati suatu hari berjumpa balik terus terbuka hati itu another story. 

Kalau nak bagi alasan, mahu kenali hati budi dulu, before kawen. selama mana. amik lah selama mana pun as long as kita tak kawen maka hati budi pasangan itu kita tak akan kenali. Ada je yang kenal baru beberapa bulan terus kawen. Kalau itu jodoh kita kenal kejap je pun dah tentu akan kawen ngan dia. Kalau dah bukan lama mana pun berkawan tetap bukan juga. 

Jadi adik2...saya bukan siti nurhaliza ye. Yang mana kena belajar dulu, belajar lah. yang mana kena keje dulu kerja lah. when the right time come. Akan kawen juga kita ni. 

Dan bila dah kawen sayanglah pasangan kita sebanyak mana pun takde orang nak marah dah. 

And I am happy for you...eh tetiba!! =P

Sunday, November 18, 2012

dia sahabat baik saya

saya mempunyai ramai kawan. tetapi mempunyai kawan baik seperti dia membuatkan saya rasa special. kami bersekolah di sekolah yang sama sejak tingkatan 1. tapi seingat saya kami start berkawan rapat masa tingkatan 4. sejak dari itu kami macam adik beradik. belajar bersama. outing bersama. belajar buat 'jahat' pun bersama. 

pernah masa cuti sekolah saya tak balik umah, saya duk umah dia sebab nak tuisyen kat kota bharu. mak ayah dia pun da kenal sangat ngan saya. kalau dia takde kat umah pun saya tak malu nak g umah dia jumpa mak ayah dia. 

ingat lagi, for your information kami duk hostel. kami pernah lompat pagar (fly). i mean pagar hostel masuk ke kawasan sekolah. tkde sebab pun just for fun. tak sangka saya boleh buat itu. tapi yerp kami buat. then esok cikgu cakap sapa2 yang fly malam tadi sila keluar. dengan confidentnya dia nak kluar. saya tarik dia balik. then saya cakap. dalam hidup ni jangan jujur sangat. OPsss..! tak sangka yang saya leh cakap camtu. ampunkan kami cikgu. mungkin dulu kami budak nakal. tapi sekarang tak lagi. sekarang dia jadi cikgu kat sarawak. saya pula masih samar dalam dunia fantasi mengejar cita2. 

dan hari tu jumaat dia datang umah saya. sambil2 datang umah saya dia g jalan2 KL. malam ni dia dah balik kelate. sekarang saya da rindu dia. hopefully our friendship will remain forever and ever. dan yang penting our husband pun boleh get along. 

saya nak usha tiket flight lah. nak g jalan2 bintulu pula =)

Sunday, November 11, 2012

Banyak benda nak buat sebenarnya

Ini semester pertama saya bergelar pelajar master. Register awal bulan sembilan. Maksudnya sekarang sudah dua bulan lebih. Kalau suatu ketika dulu masa kerja dekat company kedua. saya sudah mahir banyak benda. hands-on atau pun documentation. tapi kali ini saya agak gagal. culture shock mungkin. 

dulu ada orang monitor. bos awal2 pagi lagi sudah hidangkan saya dengan 'what to do' for today or even for the next day dan lagi parah sudah plankan siap2 for the whole week. saya sangat bz ketika itu. mahu berfb pun tak sempat. apatah lagi berniaga online. mostly sume perancangan adalah mengikut jadual. pernah sekali saya dipuji oleh customer sebab siapkan report on time. bos yang sampaikan. tapi kini tidak lagi. 

sekarang sumenya it up to me. mahu belajar, belajar. tak mahu sudah. masa kerja konsep ini yang saya mahu dulu. tidak terikat dengan arahan sapa2. tidak tertakluk oleh sapa untuk buat keputusan. yes. i am matured enough to choose which one i need to do it first. but somehow i think i fail. sedihnya. 

nasib baik ada juga kelas on saturday, yang kadang2 mampu menaikkan balik semangat untuk belajar. 

so, di bawah ini adalah pending list yang saya mahu buat tapi tak buat lagi. Ya Allah pemudahkanlah jalan ini. Tetapkanlah hatiku untuk menamatkan pengajian ini dengan jayanya. 

1. mahu redo proposal based on research methodology class. 
2. mahu buat review paper. mahu send ke journal publication by end of this semester. 
3. mahu hantar sample untuk characterization. nak tel pun susah ke. dulukan ini routine job. tel je and make an appoinment then send sample. as simple as that. so, tolonglah anis. please!!!
4. make a summarize of what I have done. put picture of samples and the details. 

setakat ni tu je dulu. pleasa wake up anis. masa tak tunggu kita. hargailah masa yang ada. 

Wednesday, November 7, 2012

Si penggera mama

Sekarang da tak payah kunci jam masa nak tido. Jam 6.30 pagi ke 7.00 dhiya amani akan bangan dan kejut mama. Mama mama mama, bila i bukak mata terus cucu cucu cucu. Tangan tunjuk dapur. Cannot say no, i pun terus bangun menuju dapur buat susu. bila susu da siap. Mama mama mama, tunjukkan tv. okey. bukak kan dia tv. then dia amik bantal tepuk2. terus tido depan tv sambil tengok kartun. Terkedek2 suka. Paham ke dik. i tanya. tak hirau dah kita ni, terus sambung gelak. Apala dhiya amani ni. hehehe sweet kan =)

Sambung Master bukan senang

Ini bukan mahu menakutkan siapa-siapa. Just untuk preparation physically and mentally untuk yang mahu sambung. 

Researchnya bukan macam research masa undergraduate dulu yang hanya boleh buat 2 jam sehari selama setahun. Yang ini lain. 

Dengan semangat yang kadang2 timbul tenggelam.

Dengan takde kelas. Hati perlukan peringatan untuk terus bangun. Kalau sehari hati tak makan. Hati pun akan lemah. Semangat terus down to the earth. Hahaha. Jadi carilah adjunct lecture ke untuk menaikkan kembali semangat. Tak pun pergi mana2 talk ke. So boleh lah kagum2 ngan prof yang bagi talk tu dan terus ada semangat nak jadi macam dia suatu hari nanti =)

Walhal dulu pernah terbaca ada someone tulis pasal ni tapi sebab tak pernah mengalaminya sendiri maka tak tahu. Bila da alami da tahu dan share pula dekat orang suruh orang lain tahu. Dan terpulang kepada mereka untuk amik tahu ke tak. wakaakakak. pergi makan tauhu sekarang. hahahahahaha!

Okeylah, entri ini bukan untuk menakutkan sapa2. just nak share aje. u all are most welcome to continue your study base on your field of interest. and i believe we will enjoy every single moment after we finish the study. InsyaAllah. 

Sunday, November 4, 2012

Tips untuk student undergraduate skor dean list

Bismillahirrahmanirrahim,,,,

Sekarang muncul pula perasaan untuk menyelitkan benda berfaedah di dalam setiap post saya. at least mana2 pembaca yang sampai di sini akan dapat sesuatu yang bermanfaat untuk mereka. Jadi hari ini saya ingin berkongsi hasil perbualan ringan dengan kawan yang mana dia adalah pelajar kelas pertama semasa zaman undergraduate dia. 

Yang penting kalau pelajar yang menggunakan biasiswa PTPTN mereka tak perlu bayar walau sesen pun kalau dapat skor anugerah dekan ini. ayuh adik2 sekalian, kalau tak nak bayar kena follow guide ini =)

2 jam sehari

peruntukan at least 2 jam sehari untuk mengulangkaji pelajaran. 

fokus yang susah & fahamkan konsep

bila mengulangkaji fokus pada yang susah. fahamkan konsep. bukan menghafal. bila kita faham konsep akan datang soalan macam mana pun akan dapat jawap juga. dan yang pastinya ilmu itu akan kekal lama dalam ingatan. sebab kita faham. bukan hafal. ingat tu. 

jangan bertangguh

bila ada yang lecturer ajar dalam kelas dan ada yang tak faham. jangan bertangguh. terus baca apa yang tak faham tu atau tanya lecturer sehingga faham. ingat to take action tomorrow is too late. so take action today 

hubungan baik dengan lecturer

belajar di universiti adalah totally lain dengan masa belajar masa sekolah menengah. even top scorer masa sekolah pun kadang2 ada yang susah untuk hadapi pelajaran di universiti. jadi hubungan baik dengan lecturer adalah sangat penting. tak paham tanya. face to face, lagi cepat faham bandingkan dalam lecture hall kan. bila sudah selalu jumpa dia akan ingat kita dan nama kita. ini adalah peluang yang cerah untuk score markah tinggi sebab kalau kat uni lecturer tu sendiri akan marking final paper. bila dia da kenal, dan tahu nama. jawapan pula macam yang kita pernah discuss dengan dia di situ lah makanya markah pun akan jadi special daripada student yang tak pernah jumpa dia. 

*in case of my friend kertas exam dia biasanya dijadikan sebagai skema jawapan kedua untuk marking paper student yang lain. 

so point ni sangat penting. this is like the only way for you to score. jangan pula bagi rasuah. haha and i believe lecturer tak akan terima rasuah pun kan. 

jangan study last minute

kalau da setiap hari study, always everyday discuss dengan lecturer, perkataan study last minute sudah tidak ada lagi. terutama habit bawa note sebelum masuk dewan exam. cara macam tu akan buatkan apa yang kita belajar dan ingat jadi lupa. so avoid the distraction before entering exam hall. 

study group

yang ni pun penting, cara belajar yang tak payah baca banyak2. sharing is caring. baca lain2 then citer untuk sume orang dalam group tu. kalau fahaman kita salah. rakan2 satu group boleh betulkan terus. 

so best of luck =)


Wednesday, October 31, 2012

carian google

sejak kebelakangan ini rajin pula duk usha feedjit dari mana readers boleh sampai ke blog saya. 

yang ni sejak dulu lagi saya terperasan yang carian ni selalu ada

blog anis nurdhiani

naluri hati mengatakan ini adalah kawan saya. sebabnya nak taip nama blog mungkin susah jadi just search by name je kan. tul tak?

kolej jururawat masyarakat jerantut

hasil carian ini pun agak selalu juga sampai ke blog saya. mungkin orang nak mencari direction ke sana kot. rasanya saya bercerita pasal adik yang belajar di sana. insyaAllah jika ada kelapangan akan saya letak sekali map dan guide macam mana untuk ke sana.

resepi apam polkadot 3d

kat sini resepi tak letak pula. cuma ada cara2 nya sahaja. insyaAllah i will put the recipe soon.

takaful ikhlas vs prudential

yang ni sangat kerap. tak tahu kenapa orang macam ramai je nak banding kan 2 jenis takaful ni. dan untuk pengetahuan saya da stop kedua2 nya atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.

homestay in machang

ada dua entri tak silap pasal homestay ni. kepada yang mahu ke machang dan tak tahu nak duk mana leh contact2 k. 019-9885546 (anis/eira)

rumah banglo setingkat

ramai juga ye yang minat rumah banglo setingkat ni. tapi saya takde apa tips pasal rumah banglo setingkat. mahupun dari segi harga atau cara nak menghias. yang ada kat sini angan2 saya saja. maaf. insyaAllah da ada umah nnti saya padatkan lagi entri berkenaan banglo setingkat itu.

ini pula yang jarang2 ada dan kadang2 tersesat masuk sini

sofa banyar ansuran

yang ini saya tak pernah buat entri mengenai. mungkin termasuk sini sebab ada entri pasal ansuran corelle

poplook

pertama kali sampai sini dengan carian poplook. mungkin sebab hari tu baru tulis entri pasal poplook

persediaan menjelang hari nikah

bila tengok balik entri ni macam tak cukup padal. insyaAllah kalau cukup rajin saya buat entri baru berdasarkan pengalaman dulu2. =)

okey buat masa ni itu je dulu yang dapat saya trace. berjumpa lagi di lain hari dan masa =)





MOOD mahu study hilang entah kemana

mana Anis yang dulu. yang sangat berbangga dapat sambung study. yang bercita2 tinggi. yang mahu belajar sampai PhD. huhuhu! first sem master pun saya rasa dah tak tertanggung. dengan experiment yang asyik tak menjadi. berapa kali repeat sudah. dengan hala tuju result yang tak berapa nak nampak lagi. 

betul, saya pernah terbaca nak sambung belajar di kala sudah mempunyai anak, berkeluarga sendiri dan pernah bekerja adalah cabaran yang sangat besar. kenapa tengok orang lain mudah je? sebab kita tak rasa sendiri. tengok memang lah mudah. cuba kita sendiri yang hadapi, payah tetap akan menjelma. 

semalam paksa diri juga untuk baca journal. dapat baca half of journal sampai sakit kepala. penyelesaian masalah tak jumpa juga. kalau tak paksa diri alamat tak baca lah sampai bila. jap lagi nak paksa diri lagi. moga berhasil dan ada input yang bakal diperolehi. 

aim saya untuk this semester nak juga ada result. nak juga ada data collection walaupun tak banyak. nak juga ada sikit. at least dengan result itu boleh lah start buat paper sikit2. insyaAllah insyaAllah saya akan fight untuk benda tu walaupun penyakit 'M' bermaharaja lela dalam diri ini. saya rindu anis yang dulu. 

kalau saya give up sekarang hancur musnah lah semua impian saya. tambah2 sekarang da dapat biasiswa dan saya tak leh *breach the contract. kenapa lah perasaan tu datang di kala2 ini. jika sekali pun perasaan itu datang masa saya tak dapat biasiswa pun lagi. macam sedih pula nak stop kan apa yang baru bermula ni. ini cita2 dan impian saya. saya kena bangun dan berusaha melawan. ye saya boleh. kawan2 tolong doakan saya. MALAS adalah pembunuh masa depan manusia yang nyata. kalau MALAS ni orang atau binatang. saya da bunuh dia dulu sebelum dia bunuh saya.

*edit


Tuesday, October 23, 2012

bila tengok adam & hawa then...

i realize...my husband convince me for four years before i accept him to be my boyfriend. then i asked him to wait for another two more years before married just because me in my final year at university then 1 year more for me to just spend my little sweet time being a single career woman. 

before this I bought the book and didn't realize this part at all. maybe because i feel so menyampah looking at ain hawani who always give all sort of reasons when am ask her to go out whatsoover. finally it all reflecting me back then. 

yes, is true when people said. just forgive him and you will be happy instead you are the most happiest woman in the world. but the small heart inside you have thousand reasons for not accepting him. 


Sunday, October 21, 2012

Nano Nature Water Filtration System


Outcome for today

As usual saturday is a research methodology class.

But, I woke up a bit late. Around 7am. Huhu! Zup zap prepare breakfast a.k.a lunch for my husband and little dhiya amani. Inside my mind. Oh! i'm gonna be late today. Can you imagine, only at 8.40am i finished preparing the meal. and I didn't took my bath yet. As always, I will leaving the house at 9am sharp. Today I only leave the house at 9.15am. But, after passing the main gate then i realize I left my ic and licensed. what the??? huhuhu! I turned back and called my hubby to bring both things. and i asked him to send me to the uni because i cannot drive anymore since i have to rush to uni. 15 minutes is not enough for me to drive. my class started at 10am. noted, my lecturer is very puncture. the late comers will not allow to enter the room. that what i afraid so much. promise myself not to be late again next time. 

The outline for today class
1. how to make a good proposal
2. what the researcher should do

How to make a good proposal

This explanation is based on what i remember. 

So, first we start with the proposal preparation. Proposal is actually the first step you have to do before you do a laboratory work. Good proposal will help a lot in research work. So, don't assume writing proposal is wasting your time. 

Noted: This proposal is for student or (researcher) use as their own guideline, if you want to submit the proposal  to any organization you have to follow the guideline given by them. 

Things should include in your proposal. 

1. Format

Tittle should be precise, short and clear
Introduction, background, problem statement, objectives, methodology, work schedule, equipment, estimated cost and references should be arrange accordingly. 

2. Content

Introduction 
- general overview of the overall research that are going to do. 

Background 
- literature review from the journal
- should be arrange accordingly based on the year of the journal publish
- recommended to take journal as a literature review

Problem statement
- should choose strong problem statement.
- find something that people really want to know.
- strong problem statement will make the evaluator (if have) feel like interested to know more about the topic proposed. 
- highlight 
why you are interested to do that research. 
what the innovation you want to make if there already have the person doing the same this as what you are gonna do. 
what the benefit (special) if the one that you want to make is to replace the existing one that already available in the market. 

Objectives
- Broad objective should be put earlier
- Followed by the specific objectives that you want to meet in your research

Methodology
- should be explain in the text form
- followed by the flowchart to make people easy to understand what you are gonna do
- don't exactly put the amount of measurement in the methodology since it may be have to change when you start with lab work. 

example: put 1g of polystyrene resin....(just write put polystyrene resin)

Work Schedule
- content time frame of your research
- should be put the time frame accordingly with the thing that you gonna do. by following the proper work schedule your work may finish on time

Equipment
- list out all the equipments that you are going to use. this help a lot during labwork since you can prepare the equipments earlier.

Esimated cost
- for the proposal which ask for funding this part is very important. this part will determine whether the fund you are ask for will be approved or not. 

What the researcher should do?
this one is from lecture slide as per what i remember

1. Spend at least 8 hours on your labwork

- this one i don't think i can make it. eight hours is too long. but if you force yourself. i think you can make it. everything are depends on you. 

2. being a researcher mean you put yourself of 24 hours per day and 7 days per week doing research. 

- hahaha. this one also very hard for me to only think about the research thingy for the whole day for the whole week. but definitely i strongly believe there have people like this. different people have different ways of thinking and believe. so don't condemn others.  

3. Roughly go through first

- while finding the materials for example journal, just scanning your finding by roughly go through it. if you find the journal suit you well only then you print and keep as your references. 

4. Jot down the main content

- while reading the journal, please jot down important content and keep it nicely. if you want to use it you don't need to read the whole journal again. please be smart =)

5. trying to finish reading one journal per week

- by doing this, you will not realize you can read many journals in short period of time. just start with one journals per week. 

6. sharing is caring

- after reading the journal don't forget to share the outcome with your supervisor. this will make you understand more. 

I think for this time, I will stop here. Hope this sharing will give benefit to many people. Correct me if i am doing wrong in any of my explanation.