Monday, December 30, 2013

Romantik ke?

Haha.. sekarang ni tengah tengok citer romantika.. kadang-kadang terfikir ada juga artis yang hidup macam orang kebanyakkan. tak romantik sangat. in real life they are different dengan apa yang kita tengok masa diorang berlakon. 

Cuba bayang macam mana nak jadi 24 hours romantik. mesti penat kan? =P 

bagi saya tak kisahlah kalau laki kita romantik ke tak. sebab banyak benda yang kadang-kadang sangat simple dia buat bleh buat hati ni touching sangat. 

yang penting kesanggupan & kesungguhan dia untuk jadikan kita isteri adalah antara moment terindah dalam hidup ini.

Apa-apa saya bersyukur dengan apa yang ada sekarang. Terima kasih ya Allah atas jodoh ini.

Azam tahun baru

Tahun baru 2014 bakal menjengah tiba 2 hari saja lagi. Jadi apa azam tahun baru... !

1. Mahu habiskan master dalam tahun 2014.

2. Mahu sentiasa positif dalam apa jua benda yang berlaku.

3. Meningkatkan kesabaran diri dalam segala hal.

4. Mahu belajar berniaga sikit-sikit. InsyaAllah semoga ianya membuahkan hasil..


Friday, December 20, 2013

Mini Karnival Upin & Ipin, Bukit Jalil


macam nak bawa dhiya amani pergi sini je..~`

Monday, December 16, 2013

Bila berniaga..!

Okes sekarang saya nak citer sebagai side seller lah. Kalau saya jadi buyer pun mungkin saya kadang-kadang terbuat benda yang sama. Tapi pleaselah jangan melampau-lampau. Saya bagikan kepada beberapa kategori


Suka tawar harga mati-matian sampai seller rasa macam nak tutup kedai dah
Dah bagi harga murah nak juga harga murah lagi sampai tanya harga modal berapa. dah bagitau harga modal. nak lagi murah dari harga modal. okeslah pasni tak payah berniaga kita buat charity.


Dah bagi harga lelong mintak free postage pula
Kita duk lelong-lelong sekali FREE postage boleh tak SIS? Kalau dah harga lelong FREE postage pula nak makan apa? 


Harga kawan-kawan
Ye saya agak tak setuju dengan harga kawan-kawan sebab strategi kita mestilah nak jual kat most trusted person dulu. Maksudnya kawan-kawan kita lah. Tapi dah kawan-kawan pun makan kawan sapa lagi kita nak harapkan. Tooool tak?

Tapi ada sorang kawan saya ni. Dia dah member tapi ngan orang lain. Biasa saya bagi harga member je kalau yang dah member sekali dia cakap takpe dia bayar harga katalog sebab dia cakap kesianlah kalau berniaga tapi takde untung. Serious dalam ramai-ramai saya jumpa sorang je macam tu. Dia lah. Semoga Allah murahkan rezeki dia. 


So, sempena tahun baru 2014 antara azam saya, saya takmo dah jual tupperware lagi. Kalau ada yang nak kirim dan bayar duit pos tu bolehlah saya tolong beli. Tapi kalau nak simpan stok kat umah tu memang dah tak. Saya pun dalam proses clear kan stok yang mana masih berbaki lagi tu. 











Friday, December 13, 2013

Saya suka nama saya

Mesti sume orang suka nama sendiri kan.
Saya pun suka nama saya juga..hehe =)

Dulu ingat lagi masa pra sekolah. kan masa tu baru belajar mengeja....

ba...baaa
ca...caaa

jadi nama saya kan

a...nis....yang ni saya boleh terima walaupun tiga suku kata...N I S kan tiga suku kata. masa pra belajar dua suku kata je macam N I je

tapi yang belakang saya takleh terima..

sebabnya nur....dhi...a...ni..

saya pernah tanya cikgu... kenapa nama saya D H I sepatutnya D I saja.

jadi saya pun eja nama saya macam ni ANIS NURDIYANI....hahaha!
walaupun salah tetap mahu eja camtu juga sebab budak baru belajar mengejalah katakan =P

Thursday, December 12, 2013

Suatu waktu dahulu

Lepas abes belajar saya kerja Petrosains kejap sebagai volunteer tapi saya macam bertahan selama sebulan je lepas tu saya quit. Biasa bila masa makan saya tak makan kat cafe level atas tu sebabnya makanan boleh tahan mahal dan volunteer dibayar rm8 (kot) sejam. Mana cukup kan kalau makan sehari dah rm20 hengget. Kalau ada kawan saya menapak ke kedai makan sebelah KLCC ngan kawan. Tapi kalau takde saya turun je bawah beli kat Roti Boy atau Aunty Anne's pastu makan kat taman KLCC. 

Nak dijadikan cerita. Masa saya makan-makan tu ada sorang foreigner datang (kulit hitam) tegur saya. Conversation lebih kurang macam ni. Saya ni English paham sikit. Broken je lebih...haha! abaikan. yang penting message yang hendak disampaikan. 

Dia: Hye, can I join u?
Me: Yes, of course (wah baiiiikkk pula cakap yes)
Dia: What are u doing here?
Me: I'm working here.
Dia: Where's your friend
Me: They cannot join me since our lunch time are not same.
Dia: U are so pretty? (wah tetiba pula mamat ni kan)
Me: If u say i'm pretty u are wrong. There are many pretty ladies outside. Not me.
Dia: Pretty or not is subjective. But I think u r so pretty. Instead your heart is kind. 
(pulaaaaakkkk baru jumpa tak sampai setengah jam dah cakap macam tu, but sorry to say saya memang tak akan percaya)
Me: Diam je...macam malas dah nak layan masa ni.
Dia: My mum sure will love u more if u want to follow me going back to my hometown. 
(wah2! ingat sekali petik je dah boleh bawak balik negeri ke?)

time ni saya dah takut gler. takut dia kluarkan jampi serapah je. dalam hati saya berdoa moga saya boleh escape dari conversation ni dan balik tempat kerja cepat2...

masa tu saya dah fikir. apa lah nasib saya nanti kalau tetiba dia bawa saya lari. mungkin dah tak dapat nak jumpa family lagi lepas ni. cuakkk gler

lepas tu saya cakap saya kena cepat dah nak masuk kerja dah. 

tapi saya bukan terus masuk kerja sebab takut dia follow tapi saya pergi duduk antara orang-orang lelaki yang tengah smoking. orang malaysia lah. dia sebenarnya ikut saya. tapi bila dia tengok saya duk antara orang-orang lelaki kan dia macam tengok je dari jauh. lama juga lah dia duk tengok. pastu bila dah macam takde dah dia. saya terus naik petrosains cepat2.. takut glerrrrrrrr!

Moral of the story: Kalau jumpa orang asing terutama kulit hitam sila buat2 tak paham dia cakap atau tanya apa. jangan lah ringan mulut sangat konon2 ko tu pandai speaking ke apa. Mungkin diorang ada intention lain. sampai nak bawa balik negera dia itu sudah lebih. 

Tuesday, December 10, 2013

Just drop by here!

Sekiranya saya berjaya dalam master ini
Saya mahu menangis sepuas hati saya

doakan yang baik-baik saja

Saturday, December 7, 2013

Harapan mak & ayah

Situasi: Masa balik kampung hari tu..

Saya: Nanti da abes belajar along taknak keje. 
Mak & Ayah: Nak buat apa?
Saya: Nak buat bisnes
Mak & Ayah: Capai cita-cita dulu. Bisnes as side income oke
Saya: Nak tengok setahun dulu. Kalau tak oke baru cari kerja.
Mak & Ayah: Kerja dulu dan buat side income. Kalau bisnes oke baru tumpu pada bisnes. Kalau nak benti kerja benti lah masa tu. 
Saya: Baik.. 

Thursday, December 5, 2013

Blogwalking

Salam semua. Jangan lupa tinggalkan komen kat sini k. Nanti saya letak link blog korang sume kat page ini. Page mana? macam kat dalam gambar ni k. tq2...


- Seandainya, seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah 
apabila dia sempurna. Nescaya tidak akan ada pendakwah. 
Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan -

Imam Hassan Basri




Wednesday, December 4, 2013

yEAY photobook dhiya dah sampai!

Masih ingatkah lagi hari tu yang saya cakap saya ada order photobook. kat sini k. 

Sebenarnya dah lama mendesign bagai sume. Pastu duk peram dalam laptop ni. Last week baru tergerak nak send. Rupanya servis pixajoy ni adalah super duper fast. Malam tadi dapat emel yang dia dah pos photobook semalam. Tup2 tadi dah sampai. Mahu tgk ngak photobook itu??..hehe! 


budak gembira dapat parcel



ini lah photobook itu. cantik ke tidok?/ hehe!








Tuesday, December 3, 2013

Day 8

Terasa cepat pula masa berlalu, sebab saja sibukkan dengan aktivi pelbagai. tup tup hari ni dah day 8 dah mendietkan diri ni. 

ish dhiya amani ni manja betul lately. bagi adik baru tahu.......

okelah back to the topic ini bacaan masa day 1 hari tu. kat sini okeh 

gambar bawah ini pula di ambil pagi tadi. 


nampak tak jarum merah dah senget sikit. hehehe gumbira2! tapi menurut sumber yang boleh dipercayai itu adalah berat air je,. lemak amik masa sikit nak ilang. dalam 3 atau 4 minggu. bertabahlah! =)

_________________________________________

ingat tak hari tu dhiya ada masuk contest.. entri pasal contest kat sini 

alhamdullillah dhiya berjaya juga dapat adiah saguhati.. tak sangka. sebab hari tu tengok macam ramai juga yang join.

entri keputusan kat sini =)


Monday, December 2, 2013

I am stuck in a way of making report

So, jom kita kira kalori...Haha! memandangkan kerja yang saya ada sekarang masih tak cukup banyak jadi saya tambah sub-kerja iaitu kira kalori. 


Ini adalah manggo smoothie yang saya buat beberapa hari lalu. hari apa? da lupa

resepinya senang sajor. 

sebiji mangga  = 103 kcal
susu segar dalam kotak 100ml = 63 kcal
yogurt sesudu besar = 15 kcal

total kalori 181 kcal 

untuk hidangan ini. tapi ini anggaran sahaja oke
boleh juga rujuk sumber2 yang lain yang boleh dipercayai


ini yang dah siapp. tapi macam pekat sikit. saya tambah lagi 200ml air kosong.
air kosong takpe letak banyak mana pun sebab 0 kcal.


ini sandwich breakfast

tomato 2 hiris = 10 kcal
Telur sebiji = 103 kcal
Roti putih 2 keping 150 kcal

Total = 263 kcal

Telur tu saya goreng tanpa minyak atas non-stick pan...
Hahaha! healthy lah sangat. 
Tapi nafsu makan adalah sukar dibendung. 
makanya saya pun allocate sehari seminggu untuk cheat day.
means saya boleh makan apa sahaja masa cheat day tu
bila cheat day saya...

nanti saya blog untuk entri lain okeh...

dan...esok saya akan tempek current weight saya! 
berdebor tak? =P

Sunday, December 1, 2013

Cinta..


Okelah, seriously saya rasa macam dah upload gambar ni kat blog tapi tak jumpa kat mana. kalau dah upload maknanya ni citer ulang tayang. tapi takpe lah since mode rindu kan? =P 

Masa zaman sekolah dulu penuh suka dan duka. gambar ni di ambil masa darjah 6. dia dan kawan2 memang atlit. saya je tak sebab saya kaki bangku. main lah apa pun sume fail. Ini team bola sepak. team hoki pun rasanya muka sama je. dan saya sebenarnya takde kenangan mana ngan dia pasal game2 ni. dulu selalu rasa best nya kalau pandai main hoki ngan pandai nasyid. leh g jalan2 sekolah orang lain. dah memang takde bakat nak buat cam mano...

ada satu lagi gambar. tapi yang ni blur sikit.. masa darjah 3.. 


kah3. gambar ni sangat lucu. yang pompuan ada anak panah tu sayalah. yang laki2 tu dia. tak pernah terfikir jodoh saya adalah rakan sekelas. sekelumit secubis pun memang tak terlintas. tapi sebab dah jodohkan..

hak3,..saya dulu masa sekolah sombong plus bajet hot. kalau ngan kawan2 lelaki asyik nak cari gaduh je. takleh saalah sikit nak report kat cikgu. maklumlah anak cikgu. pernah sekali tu saya tolak kawan sampai dia pengsan. nervous tak hengat. kawan tu lelaki dia macam ada penyakit sikit. saya tak tahu. dh dia kacau saya apa lagi. kejadian tu masa darjah 3 lah. 

saya start sekolah kat sini amsa darjah 2. darjah 1 saya sekolah tempat lain. datang sini sebab ayah saya kena tukar sini. masa darjah 2 saya tak sekelas ngan dia. tak silap darjah 3 je sekelas. pastu 4 5 6 sume dah tak sekelas dah. 

masa sebelum darjah 6 saya tak recognize sangat dia. ni pun ingat sekelas ngan dia masa darjah 3 sebab ada gambar ni sebagai bukti. 

saya mula recognize dia masa darjah 6. sebab apa. sebab dia suka kacau saya. hahahaha! memang lucu tahap max. masa tu saya tak percaya langsung citer cinta budak darjah 6. baru umur 12 kot. bagi saya itu bukan cinta itu macam main2..senang citer bukan cinta tapi just perasaan suka pada opposite gender.  boleh...

sebab dia selalu sangat kacau saya kan saya jadi meluat ngan dia. sebab dia macam tak paham je yang saya menyampah ngan dia. asyik kim salam je. jumpa sapa pun nak berkirim salam bagai. sampai heboh di kalangan budak darjah 6 pasal saya ngan dia. which is not pun. saya memang takut nak lebih2 sebab ayah cikgu kat situ. kalau tahu memang nahas. plus pasal tadi lah saya tak percaya. kalau nak main2 baik tak payah dari awal. 

klimaksnya saya bergaduh ngan dia masa darjah 6 tu lah. sampai tahap tengok muka pun takleh. kawan2 pun memang sedia tahu lah citer kami ni. yang saya tak suka tu pun kawan2 tahu. pada saya bukan masalah langsung masa tu. dan memang bukan masalah pun. 

naik sekolah menengah saya dapat sekolah lain jauh dari kampung. dan kami tinggalkan sekolah dalam keadaan bergaduh. dalam hati memang tak nak baik dah ngan dia ni. 

satu hari masa saya balik cuti. saya terserempak ngan dia masa kat jalan. naik moto masa tu. dia rela patah balik amik jalan lain tak bagi berselisih ngan saya. punyalah berat penangan bergaduh kitorang tu. dalam hati eh mamat ni marah aku lagi ke. padahal dah beberapa tahun tinggalkan darjah 6. pun masa tu not a big deal bagi saya. kalau dia nak marah marahlah. 

kali kedua saya terserempak ngan dia masa lepas darjah 6 masa baru2 abes spm. saya ni bila dah naik sekolah menengah nak g mana2 saya g sorang2 je sebab malas nak susahkan orang lain macam keluar ke pekan bila cuti sekolah. saya ni banyak betul kerja nak kena g pekan macam fotostat ke, print ke. sebab kat kg kitorang langsung takde kemudahan macam tu. dulu2 punye cerita ni. sekarang macam dah ada. 

ok saya terserempak ngan dia dan sorang kawan lain. saya tegur kawan yang sorang tu. pastu dia diammmm je. ingatkan saya marah dia lagi kot. saya pula ringggannn je mulut g tanya dia benda. tak ingt apa. pastu dia tanya marah lagi ke. saya cakap taklah itu citer budak2.. lagipun dah lama. lepas terserempak tu saya tak fikir apa2 terus balik rumah. 

pas dapat result sume saya dapat matrik. pergilah matrik... pertama kali ada phone sendiri. ayah kasi adiah dapat masuk matrik. entah macam mana dia dapat no saya dari sepupu saya. apa lagi dia pun call la mesej lah which is sangat lah rimas..! saya rasa saya tak layan pun. tapi tatap juga berusaha gigih mesej saya. cantik sangat ke aku ni. ekekee! dalam hati jer.

pastu saya ke universiti pula. dapat lagi mesej dari dia. masa tu saya guna maxis dia guna celcom. bila saya tak reply mesej dia call tanya nape tak reply. saya men cakap je saya tak reply sume no celcom. sebab mahal. sebenarnya, saya tipu je. alih2 dia pergi tukar ke no maxis...ko mampu!. nak tak hendak saya terpaksa reply tu pun kadang2...! bila saya cakap saya takde kredit dia topupkan!... masa ni belum sampai tahap terharu lagi. saya guna kredit tu g tepon orang lain.............! kejam juga bila diingat balik. 

lepas2 tu dia selalu la telefon saya. kadang2 tu setengah jam dia tepon saya setengah jam juga saya marah2 dia. esok dia tel lagi saya marah2 lagi. sampai penat marah saya tanya dia awak tak penat ke hari2 dengar saya marah. apa dia cakap..takpelah sekurang2 leh dengar awak marah pun dah oke.....!! grrhh!. 

saya pun mulalah cari idea taknak bagi dia call saya lagi. sehingga lah satu hari tu bila dia call saya cakap saya sebenarnya dah ada boyfriend....bayangkan?/?// (oh sedih pula tetiba!) sebenarnya saya takde boyfriend pun saya tipu je. mulai hari tu dia dah tak mesej dan call saya lagi. tahu apa jadi? amannya sekejap je. lepas tu saya rasa macam something missing. yelah dia duk call hari2 tiba2 tak call. mesej pun tak kan. 

eh macam panjang sangat pula...kena buat sambungan ni. kalau saya rajin saya sambung...

BERSAMBUNG =P







Saturday, November 30, 2013

Bila husband takde kat rumah

Kipas dalam bilik ni no 1 je sejak 2 minggu lepas. Kalau dia ada pasang no 3 sebab kena in between. saya tak suka sejuk dia tak suka panas. 

Sebenarnya kisah ini panjang. Tapi saya pendekkan. 

Masa saya kecik2 sampailah besar sampai lah sebelum saya kawen rumah kami takde kipas. kipas syiling takde kipas bawah pun takde. sebenarnya saya pun tak realize benda ni.. tapi since saya tak tahan sejuk kan husband pun tiba2 tertanya

"eh, kipas kat umah awak tu kita beli pas kawen kan?"
"ha a"
"maknanya sebelum ni rumah awak takde kipas lah"
"ha a la umah saya tak pernah ada kipas pun"
"macam mana uolsss...(bukan uollss sebenarnya, saja sedapkan ayat) tak panas ke?"
"entahlah, mungkin kami orang dah biasa kot berpanas kat umah tu"

dulu ingat lagi bilik saya kecikkkkk je. dalam bilik tu lah saya membesar dengan jayanya. sebab dulu saya SANGAT pemalu. memang tahap yang tak cakap ngan orang tu. kalau sedara mara datang part yang nak balik 10 minit tu baru saya keluar tunjuk muka salam2 masuk bilik. 

jadi banyak lah masa saya dalam bilik tu. saya juga punya tabiat buruk dulu2. suka tidur bangunn lambat. bukan lambat sebarang lambat. kul 2pm baru saya bangun yang malam tadi tidur punya. bangun sembahyang subuh kejap pastu tido balik. 

mak saya pula jenis yang bukan pemarah dan pembebel. susah kami nak dengar dia marah atau bebel. lebih kurang reverse psychology lah (eh betul ke eja ni, malas pula nak google),..jadi dia tak pernah marah saya bangun lambat ke apa ke. yang pasti bila saya bangun mesti ada 2 biji kuih atas meja. untuk saya lah tu sebabnya saya suka makan kuih pagi2..eh tengah hari. i mean lepas bangun tido sy tak bape suka terus makan nasi. makan kuih dulu. minum air dlu. pastu baru leh makan nasi ke apa. haha! dah la bangun lambat banyak cekadak pula. nasib mak saya baiiikkkkkkk sangat. 

satu hari saya tanya mak saya. kenapa dia tak marah saya bangun lambat. dia cakap, biarlah kalau dah mengantuk tidur je lah. bila dah tak mengantuk bangun. tak tahu lah orang lain. bagi saya jawapan tu sangat menusuk kalbu. jadi lepas tu saya pun dah tak bangun lambat lagi dah. lagi2 sekarang ni. bangun lambat sikit terus sakit kepala lah apa lah dulu2 tak pun....

maaflah cerita yang pendek pada asalnya dah jadi panjang...

berbalik kepada cerita kipas tadi, tak panas ke saya tidur dalam bilik sampai ke siang. entahlah. masa tu macam leh terima je. bila bangun tidu badan berpeluh2 macam lari marathon aje. tapi tetap boleh terima. malah rasa best pula ngan situasi tu. cuba sekarang ni macam tu. huhu!

pastu lepas kawen, memandangkan suami saya tak tahan panas. bukan suami saya je rasanya sapa2 pun memang tak tahan panas except family saya je lah kot. kami pun beli lah kipas untuk letak kat kampung satu.

dan saya rasa disebabkan itu kot saya selalu sakit dada bila suasana sejuk sangat. da banyak kali g cek doktor, doktor cakap otot dada saya ni cramp sebab saya alah pada sejuk. means tak leh sejuk sangat. kalau tidur kipas takleh direct atas dada. mandi takleh lewat malam. malah aircond dalam kete pun saya takleh kena direct. hawa2 je leh lah. sejuk sangat yang dimaksudkan tu bukanlah sejuk melampau cuma bagi orang lain biasa tapi bagi saya pula dah takleh. 

p/s: rumah yang saya citer ni bukan rumah yang homestay tu. ni rumah yang kitorang duduk sejak saya darjah 2. 


gambar ini adalah iklan, dengan caption
" jom amalkan gaya hidup sihat dengan tupperware" =)

Friday, November 29, 2013

Bartabahlah!

Haha! tak tahulah entri ada kaitan ke tak dengan tajuk. Tapi yang pasti sejak papa dhiya amani g kursus banyak jadual dah berubah...

biasanya bila papa mama balik kerja mulalah fikir nak mngukur jalan g hero lah g speedmart lah pas balik konon tak sempat masak singgah makan kedai. yang gembira dhiya amani sebab leh jalan2... 

masa awal2 papa kursus adalah sekali dhiya amani ajak g jalan2..sekarang dah tak ajak. okela tu. mama bukannya suka drive kalau diluar waktu kerja. mama drive bila terpaksa sahaja. 

Dan diet ni pun mampu bertahan masuk hari ke4 ni sebab papa kursus lah. hari tu dah start tapi gagal di hari kedua malam. Tahu sebab apa. Malam tu masak2...

"pa, tak nak makanlah"
"jomlah temannn tak selera"
"tak nak lah"
"jomlahhhh"

makanya terussss ke dapur amik pinggan makan siap bertambah. see diet dah ke mana. 

esoknya. 

"ma jom makan bihun sup kat tempat biasa"
"taknaklah"
"jomlah nanti menyesal"
"okeeee"

hahaha!. walaubagaimanapun dia bukanlah sebab utama saya takleh berdiet cumanya tak tahan dugaan. bayangkan orang makan sedap2 kita telan air liur sajo. ini pun harapnya mampu lah bertahan untuk 2 minggu lagi. tengok result macam mana. ada perubahan ke tak.

p/s: dialog telah mengalami pengubahan struktur ayat sikit sebanyak mengikut kesesuaian untuk ditempek di sini =P

Thursday, November 28, 2013

Cuti Sekolah, Kenduri Kawen & Homestay di Machang, Kelantan

Sempena cuti sekolah ni belum up lagi entri homestay. kepada yang berminat kami ada menyediakan homestay di machang. sangat dekat dengan UiTM machang. Biasanya selalu disewa oleh ibu bapa yang nak hantar anak ke UiTM. untuk sebab2 lain pun boleh =)
___________________________________

Homestay ini terletak di Kg. Sungai Mas, Machang, Kelantan

rumah luas sesuai untuk rombongan kenduri

5 minit perjalanan ke UiTM Machang
10 minit ke bandar Machang
20 minit ke Tanah Merah
30 minit ke Kota Baru
20 minit ke Pasir Puteh
30 minit ke Kuala Krai


pandangan hadapan rumah


juga pandangan hadapan rumah



pandangan bilik dari ruang tamu



meja makan di ruang tamu

juga terdapat meja makan di dapur


TV disediakan di ruang tamu



bilik tidur pertama
dilengkapi katil
aircond


meja solek dalam bilik pertama



bilik kedua
dilengkapi kipas angin
dilengkapi katil



bilik ketiga

tiada katil (UPDATE: bilik ini sudah disediakan katil)
*gambar katil akan diupdate kemudian

ada kipas angin

kemudahan lain:

dapur untuk memasak
peti ais
parking kereta yang luas
berdekatan jalan besar



map untuk ke homestay.
ini homestay pertama
untuk homestay ke dua kat bawah k

rate = rm200 sehari
deposit rm100 tanda booking.
keutamaan keberikan kepada yang bagi deposit
check in 12 tengah hari - check out 12 tengah hari keesokan harinya

boleh contact
cikgu rosdi - 014-5128561
anis/eira - 019-9885546

________________________________________________


Homestay ini terletak di Taman Sri Intan, Machang, Kelantan.

Rujuk peta di bawah untuk lebih jelas

rumah teres
sesuai untuk keluarga kecil
3 bilik
1 bilik air

5 minit perjalanan ke bandar machang
15 minit ke UiTM machang
20 minit ke tanah merah
30 minit ke pasir puteh
30 minit ke kuala krai
30 minit ke kota bharu



sofa di ruang tamu


TV di ruang tamu



meja makan di dapur


peti sejuk di dapur



sinki
dapur untuk memasak turut disediakan



pandangan dapur dari ruang tamu



bilik pertama
dilengkapi air cond




bilik kedua
dilengkapi kipas

bilik ketiga
disediakan tilam






ini adalah homestay kedua
rujuk map di atas untuk mengetahui kedudukan homestay ini

rate = rm200 sehari
deposit rm100 tanda booking.
keutamaan keberikan kepada yang bagi deposit
check in 12 tengah hari - check out 12 tengah hari keesokan harinya

boleh contact
cikgu rosdi - 014-5128561
anis/eira - 019-9885546




Wednesday, November 27, 2013

Shake 'n Take

Hehe, sempena ikut program diet ni. Mungkin shake n take ni akan jadi teman baik saya. Sebenarnya dia macam blender je. cumanya saiznya kecik sikit dan ada tempat minum siap2 jadi lepas dah blend tak payah transfer dalam gelas dah. 

Biasalah benda baru dapatkan jadi semangat lah beli buah2 untuk diblend. Bagi yang nak diet tapi suka makan, buah sesuai sangat sebab buah walaupun nampak besar tapi kalori dia tak banyak sangat. Contoh sebiji epal hijau saiz medium kalori hanya plus minus 40kcal saja. 


Untuk smoothie kat bawah ni saya guna kurma, dragon fruit ngan fresh milk yang kotak tu. Nanti saya kirakan kalorinya k =)

2 biji kurma = 62 kcal
100ml milk = 63 kcal
100g dragon fruit = 36 kcal 

total kalori dalam smoothie ni 161kcal. 


blend2, siappp..


Boleh minum terus guna botol ini. pastu jangan lupa terus basuh sebab ada kawan cakap dia pakai benda ni pastu lambat basuh, mata blender tu jadi berkarat dan tak boleh guna dah. sayang kalau pakai sekali dua pastu dah tak boleh guna sebab tak murah juga lah beli ni kan. walaupun tak sampai rm100 tetap rugi juga. 


Hari tu saya ada try dengan pisang, tapi pisang macam muak sikit sebab bila dah diblend tahap ketepuan dia lebih sikit kalau nk banding ngan buah lain. saya lagi prefer dragon fruit ni ngan epal. nanti nak cuba buah lain pula. mangga ke. lai ke. 

semoga saya istiqamah.. InsyaAllah. 

Tuesday, November 26, 2013

Anis diet

Dengan penuh keinsafan saya godek balik almari dan mengeluarkan diari diet yang tak terusik yang dibeli suatu waktu dahulu. diari diet ini sangat berguna untuk yang ingin diet secara semulajadi. tak amik pape suplement. saya bagi diri saya sebulan untuk follow diari diet ini. hopefully ada lah dia punya outcome. yang penting kena istiqamah. 

Kalau kalian mahu dapatkan diari diet ini boleh lah dapatkan dengan klik link di bawah gambar k. gambar ni pun saya amik dari sana. sebab lupa nak snap tadi.



basically, teorinya senang saja. 

untuk badan mantain
tenaga masuk = tenaga keluar

untuk naik berat badan
tenaga masuk > tenaga keluar

untuk turun berat badan
tenaga masuk < tenaga keluar

bagi saya personally rule untuk naik berat badan tu yang saya paling senang nak follow sebabnya makan banyaaaak saya suka. kalau nak kurus kena control kalori intake. 


dan masa balik kerja tadi saya singgah kat farmasi untuk beli alat penimbang ini. Ini sebenarnya alat penimbang saya yang pertama sebab sebelum ni saya tak pernah guna pun. seperti yang sedia maklum berat saya sudah 65kg. mungkin saya akan tengok progress weekly. kalau daily takut fluctuate pulak kan. 

control makan

yer hari ni saya berjaya control makan. saya kena kira kalori yang saya amik supaya tak tersasar dari jumlah yang boleh amik. mula2 ni memang payah sebab perut bak tong drum. kalau ada rongga sikit rasa macam nak sumbat2 je. tapi kena tahan juga demi untuk dapatkan berat ideal seterusnya ke arah hidup yang lebih sihat. tak sihat juga kan kalau overweight ni. okes nak kira BMI kejap. 

okes dah dapat. BMI sekarang 27.41. kiranya dah masuk kategori pre-obese. tatuttt... korang boleh check korang punya kat sini k LINK 

Oh macam menarik pula. Jumpa link untuk check BMI body fat kat sini LINK saya punya 33.7. obese sudah... 

Satu lagi leh cek juga daily calorie need LINK. okelah calori yang saya perlukan sehari ialah 1843 kcal/day. Nak makan apa je ni? hehe! chaiyok2 anis...!!

okelah itu je dulu semoga saya berjaya dalam diet ni. dan pastikan angka 60 menghampiri garisan merah penimbang itu. Aminnn..InsyaAllah.  






Monday, November 25, 2013

Sebenarnya kami balik kg

Huhuhu!. memang last minute planning. kami (me & dhiya amani) naik bas rabu malam. beli tiket pun on da spot. nasib baik en suami bagi balik. dan nasib baik juga dhiya amani baiikk je naik bas. 

sebenarnya ni kali ke2 bawa dhiya balik kg ngan bas. ini kes papa kena keje dan mama mengediks nak balik kebetulan kawan kawen boleh lah pergi masa alang2 balik. 

bila balik kg terubat sikit lah duka laranya sebab ada family besar di kampung. kebetulan adik2 sume balik. saya ada 4 orang je adik beradik. kalau belah husband 4 tu belum sampai separuh lagi sebab adik beradik dia sume 9. 

dan yang palingggg tak leh terima masa balik kg ada timbang berat 65kg sudahhhh. di mana silapnya? tak silap mana2 sebenarnya cuma makan je banyak. sapa suh makan banyak. plan diet macam2. beli diari diet lah. beli shake n take lah, beli shaklee lah kalau takde disiplin memang tak kemana. tak tahu lah bila nak berusaha bersungguh2 ni. dan semestinya takleh cecah 70kg kalau tak confirm gemuk gedempol. 

Tuesday, November 19, 2013

28 days and counting

Sebenarnya sekarang husband takde kat umah, dia kene g kursus sebulan. husband saya kerjanya tentera. Kalau ikutkan dia dengan tentera2 lain dia oke sikit lah. jaaaarang2 sekali baru kena g kursus. kalau tentera lain saya ni nak klasifikasi diorang ni askar melayu ke tentera ni ke tentera tu ke tak reti sangat. hehe! tapi tahu lah ada yang kena masuk utan. ada yang kena g sabah. ada yang kena g lubnan. ada yang kena g mana2.  

tahun lepas dia dah pernah kena kursus selama 6 bulan. tapi yang tu tak terasa sangat sebab dia boleh balik hari. macam keeeejap je 6 bulan tu. kali ni dia takleh balik sebab course sampai kul 3 pagi pun ada. sehari bercakap sekali je kat phone. masa dia sibuk saya free, masa saya free dia sibuk. 

maka dari petang ke malam melayan dhiya amanilah kerjanya. tapi sekarang dhiya amani dah tidur. mama pun tangkap jiwanglah sorang2. orang kata kalau duk jauh baru lah rindu kan? keluar abes kebaikkan yang dia buat selama ni. kalau dia ada asyik gaduh je (read: gaduh2 manja...haha!). sebenarnya dia suka menyakat. kalau dia tak sakat saya dia sakat dhiya amani. dhiya amani pula jenis senang nanges. maka tak tenteram betul rumah ni. mama pula cintakan keamanan kononya. taaaapi sekarang terlebih aaaaman pula. 

dalam hati mengharap dia balik buat surprise. wakaka! tapi tak lah kot. dia sibuuuukk. nak call pun tak sempat. apatah lagi nak balik. sebulan tu sekejap je anis. 

oh dia kursus kat KL ni juga. tak jauh pun. dekat je. !! harapan saya semoga sebulan ini berlalu dengan jayanya. bertabahlah!







Monday, November 18, 2013

Budak nak g sekolah

Ni gambar dhiya amani sempena hantar borang nak g sekolah. Muka masam tak leh blah. Dah suh senyum tetap masaaaam je. tapi kira nasib baik sebab dia tak nanges. Tu pun tokey kedai tu terpaksa snap banyak kali sebab nak dapatkan gambar yang paling cantik. dannnn...yang ni lah yang paling cantik tu. 


alkisahnya hari tu kitorang terrrrlepas cakap dan tunjukkan lah dia sekolah kat2 rumah ni. ntah macam mana dia terus recognize kalau bangunan lebih kurang macam tu kira sekolah lah tu. abes sume sekolah yang dia tengok dia kata sekolah dia. so, mama papa iakan aje. 

klimaksnya hari tu papa ngan mama bergilir cuti. mama keje weekdays, papa keje weekend. jadi macam seminggu tak hantar dhiya ke rumah babysitter. alih2 masa nak hantar tu tak nak g rumah bs. tapi nak g sekolah. makkkk aih. baru 2 tahun setengah nak g sekolah dah. mama dolu2 umur 5 tahun baru sekolah. 

tapi biasalah mak pak dia excited juga bila dengar anak macam minat je kan nak g sekolah. teruslah mencari2 tadika yang cam best sikit kan. kat2 area sini ada lah little caliph. so masuklah kami bertanya serba sikit. tapiiii 

a) pendaftaran untuk tahun depan sudah ditutup sebab dah full. menurut pengetua kat situ seorang cikgu ada had anak murid yang dia kena ada. so, memang takleh. biasa klu untuk next year punya sessi bulan 10 dah kena daftar. 

b) budak 3 tahun dia tak amik. start 4 tahun baru boleh. tulah sapa suh kecik2 nak sekolah. ekekeke!

dannn....yuran bleh tahan. untuk sampai tengah hari rm250. kalau full day rm380. tapi exact waktu dia da lupa...untuk registration awal tahun dalam rm1k plus2. sooo, kalau dhiya amani nak belajar little caliph nanti2 mama papa memang kena simpan duit mula dari sekaranglah. 

Tapi kalau ikut2, sekarang bayar pengasuh pun dah rm250. Macam tambah sikit je kan. Ke banyak? ngeh2..

kalau nak tahu lagi pasal little caliph ni boleh lah ke link2 di bawah ni k 


atau google saje.. 

walaubagaimanapun masalah belum selesai...tinggg! tetiba dapat idea. teringat tadika permata negara. lepas discuss2 ngan papa ke permata negara lah kita. jumpa cikgu sume amik borang. cumanya permata negara ni  syarat dia macam ketat sikit. 

a) datang kul 7am balik kul 5.30pm takleh lebih. sebab lepas 5.30pm cikgu dah nak balik

b) mak/pak kena hadirkan diri ke sekolah selama 4 jam sebulan. dalam erti kata lain sejam seminggu. kalau tak anak leh kena terminate. 

cumaaaaanyaaa yuran rm50 sajo sebulan... mungkin sebab subsidi kerajaan kot.. 

jadinya borang ke permata negara dah dihantar tunggu dia panggil je nanti. tapi base on kekosongan lah. kalau ada budak keluar baru dia panggil which is tak tahu bila. 

harapnya budak yang nak sekolah tu tak nanges bila dah dihantar ke sekolah. dah janji siap2 ngan bs dhiya, kalau dhiya nanges ke tak tahan ngan sekolah tu nanti akan hantar balik umah bs tu. dia oke je.. alhamdullilah. 


Saturday, November 16, 2013

Sarah & Hajar

Tengah tengok citer tv3 ni. Husband dia kawen dua dan semua duk serumah. Very sensitif kalau bab2 macam ni. Pernah tengok komen kat fb, wanita memang tak pernah sependapat dalam banyak hal, tapi bila sampai bab ni mesti wanita akan sependapat. ada betulnya jugak. 

Saya memang salute wanita yang bukan sahaja leh berkongsi tapi duk sebumbung. Dulu ingat lagi masa tengok citer ayat2 cinta. Banyak kali juga duk ulang tengok tapi setiap kali tengok mesti nanges teresak2 sangat. memang ratu air mata habes. 


Friday, November 15, 2013

If you register for your master study

You must prepare:

1. To sleep late at night, bila esok bangun mata macam panda..
2. To think out of the box which is macam nak pecah kepala dah ni rasanya
3. To concern about very small thing ..like report formatting. headache2!!..
4. To fluent in English both speaking or writing if not you are in trouble.
5. To always rushing for something which is sometimes you also don't know why..

Semoga ada hikmah di sebalik sume ni.
Dear Allah please give me strength

Tuesday, November 12, 2013

Blogwalking

Lately suka blogwalking. and i meet a lot of new friends... hehehe!.

Dann.!! kadang2 seseorang itu sangat lucky sebab mereka ada skill menulis yang hebat. Today I found new blog. And very exciting to read. Promise you won't regret.

maribergebang

Sunday, November 10, 2013

Demam

Sekarang ni musim demam agaknya. Dhiya Amani demam sejak kamis lepas. sudah g klinik dan makin baik dah. cumanya ada batuk ngan selesema je lagi. Mama pula start semalam demam macam sakit2 urat. demam urat ke demam apa tak tahu. badan tak panas sangat cuma penat dan tido je. hari ni baru leh bangun buat apa yang patut. esok hopefully sume back to normal sebab mama kena g uni. ada keje kena siapkan..

Bila dhiya amani demam mama super duper risau. masa kamis tu terpergi klinik dua kali sebab cuak suhu badan tak turun. alhamdullilah esoknya da turun banyak. malam2 kalau dia panas memang tak lena nak tido. kejap2 terbangun basahkan kepala dia sebab orang cakap bahaya kalau kepala panas sangat. 

Thursday, November 7, 2013

Nak bercerita pasal astro pula...

Saya tak tahu pengalaman orang lain tapi saya dah dapat call macam empatploh kali dah dari astro suh tukar dekoder baru. 

Alkisahnya macam ni. Astro kat kampung yang mak saya guna pakai nama saya. Astro kat KL ni pakai nama husband. So, orang astro ni asyiklah duk call saya suh tukar decoder. Tukar decoder free katanya tapi caj leh naik sampai 20 hinggit ke 40 hinggit. Saya cakap tak nak. Dia pun start lah dia punye bla bla bla bla.... Ingat lagi mula2 dulu india yang call. banyaaak kali juga dia call. mungkin dah give up ngan saya yang tak berubah2 juga pendirian ni. dikatanya decoder lama takleh terima signal la. decoder lama itu la ini lah. saya tengokkkk oke je mak saya guna. kalau lah dulu setahun lepas kalau saya tukar decoder tu dah kerugian berapa. 

let saya setahun = 12 bulan x 40 sebulan. tak ke 480. sebab tu lah saya berkeras tak nak tukar. channel yang mana ada tu pun dah lebih pada cukup. mak saya cakap bila sampai masa betul2 tak dapat channel baru lah tukar decoder baru. diorang cakap lagi nanti nak tukar baru kena caj. apa susah terminate je lah decoder lama. nanti bersepah je pemasangan astro ni percuma kannn? huhu teremo pulaks. 

sampai satu kali tu saya tanya pula saya je ke lagi yang tak tukar decoder. asyik call saya je. dia cakap ada la lagi kat mesia ni tak banyak dah. tak sampai seratus dah. saya cakap pergi lah call yang lain dulu saya belum mahu tukar lagi. susah lah kan macam ni. bila diorang upgrade ke hapa ke kena melibatkan kita. kalau nak upgrade tak naik harga takpelah juga. 

tetiba takde angin takde ribut dapat surat dari astro perkhidmatan yang sekarang dah pun naik harga tanpa tel ke hapa ke dlu. hhuhuu! surat kat bawah ni rumah kat KL punye. 


ini punye excluding 6% goverment tax tu. biasa saya terus bundar jadi 80ploh je sebulan. sebab kang tak cukup dipotong pula caj pemasangan semula dah rm20 sebulan. 

nak kata astro ni tak laku memang macam goreng pisang panas. tengok lah ni. ni blok bangunan rumah saya. sumeeee tingkat pun ada astro. 


nak terminate kang nak tengok. tak terminate kang begini pula jadinya.... 

Wednesday, November 6, 2013

Macam takut pula kan sekarang?

Setiap hari ada je kita dengar kes yang kurang kita nak dengar kat KL ni. Dulu masa saya muda2...haha! I mean masa study degree dulu, saya selalu je datang KL ni sorang2. Naik tren turun tren. Pernah dari kelate datang kem kat banting sorang2. Naik tren kat kuala krai benti kat KL sentral. Itu sebenarnya pertama kali jejak kaki kat KL sentral. beranikan diri tanya sorang kakak tu kat mana tempat nak tunggu bas sume. Tapi kalau tanya sekarang ni saya macam tak berani sangat. 

Kalau yang boleh husband hantar nak je suh dia hantar. Tak pun keluar ngan kawan2. Sebenarnya apa yang nak jadi kat kita kita tak tahu. Tapi better kita berhati2 dulu sebelum apa jadi. 

Walaupun begitu kadang2 pergi juga UM naik tren kalau husband ada keje nak pakai kete. Sebab kete ada satu je. 

Tapi satu je lah. macam ramai pula yang salahkan polis dalam hal2 yang macam ni. kadang kesian kat mereka. Asyik kena ngan rakyat jelata. diorang pun ada family apa yang family diorang rasa kalau diorang dengar benda yang tak enak pasal keluarga mereka diperkatakan oleh orang awam. saya rasa tugas mereka tak mudah dan tak sume tugas mereka boleh direveal kepada umum. nanti kang lain pula jadinya. kalau ada apa2 yang tak puas hati better go directly to them kot. daripada duk sebar mana2kan. saya tkde spesifik nak cakap tapi pernah lah baca pasal ni somewhere else. 

Pape pun kita semua doa2kan semoga negara kita menjadi macam dulu lagi. Aminnnn!

psss: saya berdebar ni. ingat tak hari tu saya bertungkus lumus buat report di sini dan di sini. Lagi sebulan saya kena present report tu pada panel yang akan evaluate. nanti kena buat slide bagai. huhu! doa yang baik2 saja k. 

next saya kena siapkan satu paper untuk hantar ke ISI journal. mesti saya akan stress lagi nanti. tapi takpe stress untuk benda yang kita suka buat lain dengan stress untuk benda yang kita tak suka buat kan? buat benda yang suka pun stress juga ke??? haha!

Monday, November 4, 2013

Bersiaran dari UM

Hahah! mentang report dah siap. Jadi hari ni terus kul 10 baru sampai. Tadi berkira2 nak datang ke tak nak datang ke tak. Tapi bulatkan tekad datang juga. Hari ni nak buat lab. Seberapa segera yang boleh saya mahu siapkan lab cepat sebaaaaaabb saya ada mision lain. apa? keh keh keh. Biarlah rahsia dulu. kalau mission berjaya barulah kita war2kan kat sini =)

Masa datang tak jem. Dan obviously jalan sangat clear bila sekolah cuti. Tak tahu lah banyak mana kete cikgu dan student kan masa hari biasa. Cikgu biasanya kena sampai sekolah kul 7 tapi kul 9 pun tetap jem lagi. Tak tahu lah sebenarnya ada kaitan ke tak jem dengan ramainya cikgu kat jalan raya. 

Saturday, November 2, 2013

Akhirnya dah siap. Feel so release...

Alhamdulillah siap juga akhirnya...

Kadang2 kita kena sibuk sebab nanti tak banyak masa yang dibazirkan
Kadang2 kita kena sibuk sebab rasa macam bergunanya masa tu walau pun seminit
Kadang2 kita kena sibuk supaya kita menghargai masa lapang kita..


Friday, November 1, 2013

Stress to the max

Huhuh! 2 3 hari ni saya stress menyiapkan report untuk penuhi one of the university criteria kalau nak grad. 

Stress sebabbbbb baaaaanayakk benda yang kena buat. Haha! Tapi masih sempat update blog? untuk release tension =) blogwalking weekend okes. 

Bila fikir2 balik buat apa saya nak stress saya yang pilih jalan ni. Dulu elok2 kerja pergi pukul 7 balik kul 4. Tekanan kerja takde langsung. TEKANAN dari BOS adalah. 

Disebabkan satu benda yang saya sangat WONDER masa kerja dulu membuatkan saya nekad benti kerja. nak tahu apakah? bila saya tanya balik diri sendiri apa aku akan jadi for the next ten years? jawapan nya still macam ni juga. still DIPPPING, STRIPPING, PROTEIN TESTING. Oh by the way dulu kerja saya buat glove. Makanya hari2 hari2 saya buat glove. Hari-hari saya buat benda yang sama. Jadi saya tak mahu buat benda yang sama. Saya macam sukakan CABARAN. Ah ha! =)

Sebab itu lah saya benti dan saya belajar lagi. Now, macam2 saya kena buat untuk penuhi tuntutan universiti. Lab work kena siap. Report kena siap. Paper kena buat. JADI BUAT APA saya nak STRESS? huhuhu! Saya yang pilih. Saya yang mahu.

Cuma satu je lah sekarang bila saya tanya diri sendiri apa akan jadi for next ten years..?/ saya macam dah ada jawapan. tapi buat masa sekarang biarlah saya simpan untuk diri sendiri saja dlu. Semoga jalan yang saya pilih ini dapat membahagiakan sume. Diri sendiri, suami, anak, mak, ayah dan adik beradik, kawan2..dan sume2 lah. 


Wednesday, October 30, 2013

Dadih

Kawan2 mahu enggak dadih yang saya makan ini. Hehehe! Tapi untuk dadih tiada pengeposan. Untuk tupperware ada. OPsss!.. jadi kalau nak makan saya nak bagi resepi. Dadih ni biasa je. Saje try n error masa buat tu. Nasib baik menjadi..

Toinkkkk.... tetiba topi chef sudah ada atas kepala. 
Tanpa berlengah kan masa mehlah kita start masak ini dadih


Sediakan bahan2 dulu ye:

1 tin susu pekat manis
4 liter air 
450g coffemate
12g serbuk agar2 plain
8 sudu besar gula
(kalau nak tambah lagi gula ni boleh je tapi bagi saya dah oke)
kalau ikutkan kan bajet 2014 kurangkan gula dalam makanan maniskan gula dalam senyuman banyak ni dah oke sangat. nak kurangkan lagi pon boleh...hik hik hik!

Lepas itu...saya campur je kan sume. Tapi coffemate tu pastikan takde ketul2 biarlah sume larut yerp. 
kacau2 sehingga masak. tutup api. letak dalam bekas seperti di atas.....letak dalam peti.
Makannn!

Senang tak. Kalau dah cuba jangan lupa bagi feedback. hik hik hik!

Dalam kepala ada lagi nak cuba yang versi lain pula.
Tungguuuuuuuuu!




Tuesday, October 29, 2013

Gaya Si Comel Berhari Raya 2013



Sebenarnya sudah lama mahu join contest ini tapi hari ini baru berkesempatan. 
Jadi marilah kita tempek gambar dhiya amani masa raya hari tu.


Nama: Dhiya Amani Binti Mohd Zulhilmi
Umur: 2 Tahun 7 bulan


PENGANJUR CONTEST INI ADALAH


HADIAH YANG MENARIKKK! 

Hadiah Utama


Cute Drawer tajaan YourBabyWardrobe

Hadiah Kedua

Ada 2 hadiah untuk sorang boy sorang girl


Travel Mat tajaan BabyIbu Shoppe

Hadiah Saguhati

Ada 3 hadiah untuk boy


Custom Made Kopiah tajaan Untuk C Comel

Girl pun ada 3 hadiah juga


Custome Made Charm Bracelet tajaan The Aura Handmade Little Trinket

OKES INI ADALAH SUME SENARAI PENAJA


Sapa nak join masih sempat lagi ni...Jom2 memeriahkan majlis!!!


Syarat-syaratnya:

1. Letakkan banner contest di sidebar blog dan linkkan (done)
2. Link BabyIbu dalam bloglist (done)
3. Membuat entri mengenai contest ini diblog (done)
   - pakai baju kurung raya (done)
   - nyatakan nama anak (done)
   - nyatakan umur anak (done)
4. Mention link ke penganjur BabyIbu (done)
5. Da siap tinggalkan link kat entri (Jap lagi  .. =))

Monday, October 28, 2013

Ada iras2 rita rudaini tak?..hehe!





`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`


Hehe saje je. Sebenarnya suka tudung ni sebab tengok rita rudaini pakailah. actually ni koleksi pertama aidijuma. dan rasanya yang rita rudaini pakai tu pun tudung aidijuma juga sebab ternampak tag kat tudung dia. Dan yang paling best husband cakap pakai tudung ni lagi nampak oke dari tudung segera tu a.k.a tudung awning. Sememangnya diri sendiri pun tahu yang tudung awning tak sesuai tapi tudung awning kan tak payah iron. tudung ni kena iron bagai. that's the reason. 

Dan saya sebenarnya dah fall in love ngan tudung aidijuma ni. Will buy again next time. Aim nak beli yang polkadot tu. 

yang ni haa... cantik tak? tudung memang cantik. ngan model2 dia sekali cantik. Sebenarnya salah satu strategi perniagaan model kena cantik. kalau tak cantik orang tak panggil model ye tak? sekali kita beli takde lah cantik mana pon... =P


Lagi satu tengok datin juma gayakan tudung dia sempoi je. biasa dia simpul je ujung tudung dia. zaman2 dulu mak saya suka simpul tapi saya je lah tukang ikut menyimpul. tapi sekarang ni macam dan ramai pula yang simpul tudung. mahu cantik macam datin juma eh? hehe!


contoh tudung disimpul2...cantikkkk je =)

p/s: sume gambar kecuali gambar saya adalah dari google