Thursday, November 9, 2017

PhD is part of my life journey

Instead of hold the title of PhD student i am also a wife, mother of two, a daughter, and currently run some business. 

I always believe, if I only focus on study I will not able to study the whole day, I am not even study from 8 to 5. The only effective time for study is only two hours a day. Unless if I do the experiment in the lab I need whole day.

When I back home I rarely have time for study. My routine is quite tough. To wash the clothes, to prepare the dishes, the clean up the house. 

Last night, I was plan to stay up for study but end up I sleep early. 

After being study for past 5 years as postgraduate student, now I feel study is part of my life. While hold the student title I can do anything that I want. I do not restrict my life on study only. 

I believe if we can balance my life the result will be awesome too.

This is based on my opinion. And you guys might have your own opinion too. 


Monday, October 2, 2017

Surirumah berpencen

Mungkin ramai surirumah tidak sedar akan peluang menikmati duit pencen di usia 55 tahun nanti.

Ah ha, sebenarnya walaupun kita surirumah. Tidak bekerja atau bekerja dari rumah. Tidak mempunyai pay slip. Kita juga berpeluang menikmati duit pencen.

Ada cara dia.

Hubungi saya:

AnisN - 0199885546

Sunday, October 1, 2017

ASB financing promo rate 4.8% sahaja

Mohon kepada siapa2 yang mahu apply ASB financing untuk apply cepat2 untuk grab promo rate ini. ASBF serendah 50k sudah layak untuk rebut peluang promo ni.

Hubungi saya:
AnisN - 0199885546

Friday, July 28, 2017

Impian

Sampai satu tahap saya rasa macam malas dah nak kejar apa2 impian. Just hidup macam biasa je. Penat pulak rasa. Mana Anis yang dulu?

Monday, May 15, 2017

Happy Mother's Day

Today I am still thinking I am superwoman.

Perkahwinan bukan hanya menuntuk perkara yang sweet2, romantik2 24/7. Ia lebih kepada menuntut kepada pengorbanan dan tanggungjawab.

Saya bukanlah sempurna. Tapi setiap hari berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik di mata orang2 dikeliling saya.

InsyaAllah.

Happy Mother's Day to Me!

Wednesday, April 26, 2017

To do list

Kadang2 rasa cam superwoman plak. Macam2 buat kerja dalam sehari. Mujur la memberanikan diri bawa kereta dulu. Kalau tak susah dah sekarang ni.

Bangun tido
Siap2 diri sendiri + anak2
Hantar anak2 sekolah
Singgah pejabat pos (kalau ada barang nak pos)
Singgah bank (kalau abes duit)
Singgah tepi jalan - beli brekfast
Singgah stesen minyak (kalau minyak abes)
Topup touch N go (kalau touch n go abes)

Baru la menuju ke UPM

PUng pang pung pang

Kul 4 da balik.

Amik anak2

Balas wassup segala mesej customer.
Masak2
Kemas barang anak2 untuk g sekolah esok
Basuh baju
Kemas rumah sket

Tido

Rutin berulang balik esok

Monday, April 10, 2017

Hai

Sangat banyak rasanya mahu tulis kat sini. Walau ke mana saya pergi akhirnya blog ini jugak yang saya cari. 

Semenjak dua menjak ni saya hilang dalam dunia sendiri. Terjebak dengan filem indonesia. Beza nya banyak dengan filem Malaysia. Walaupun terselit kisah cinta tapi jalan ceritanya penuh pengajaran. Rasa sayang pada negara. Rasa sayang pada teman2. Biasa saya memandang Indonesia sebagai negara yang di bawah Malaysia. Konon nya Malaysia lebih maju. Tapi bila tengok filemnya, saya rasa Malaysia dan Indonesia tak de banyak bezanya. 

Plus Indonesia sangat kaya dengan keindahan alam semulajadinya dan banyak tempat2 menarik.

Puncak tertinggi jawa - Mahameru yang terletak di Gunung Semeru
Labuan Bajo
Pulau Buton yang terkenal dengan tinggalan sejarahnya
Rumah Paris di Yogyakarta =)

Tetiba rasa nak g explore Indonesia. Boleh? Haha...

Bangga pulak dengan darah Indonesia yang mengalir di dalam diri ini (Ceyyyy tetiba...haha!)

Sepatutnya Malaysia pun perlu tonjolkan tempat2 menarik di Malaysia melalui filem2 nya jugak. Saya rasa Malaysia pun banyak tempat2 menarik yang boleh di share dengan dunia. 

Friday, February 10, 2017

Untuk adik2 yang baru nak grad @ baru grad

Sebelum guna gaji untuk buat benda bukan2. Sebelum buat personal loan beli bukan2. Sebelum beli kereta besar2 + mahal2. Boleh follow diorang ni kat FB k. Sebab akak dah lalui pengalaman hidup tanpa perancangan dan pengalaman hidup itu tinggi nilai bayarannya. Menggigil nak tutup balik kesilapan lalu. Eceeeeeeewahh. 


Asb & Anti - scammers 

Tentang cara nak simpan duit, tentang cara nak beli rumah, tentang rumahtangga semua ada kat sini =) - https://www.facebook.com/azizulazli.ahmad

Nak beli rumah boleh beli kat sini. 

Nak belajar pasal rumah lelong, nak beli rumah lelong kat sini

Nanti saya tambah lagi 


Wednesday, January 11, 2017

Permulaan 2017

Perkahwinan adalah tanggungjawab. Anak jugak adalah tanggungjawab. Menggalas title student jugak tanggungjawab. Dan hari ini saya mampu rasa beratnya beban tanggungjawab yang perlu dipikul ketika ini. Semuanya penting. Sumenya perlu di ambil tahu. Semuanya kena hadap. Semuanya perlu perhatian. Diri sendiri, anak2, pelajaran, keluarga. 

Moga saya tabah.

Ya Allah kau bagilah aku kekuatan.