Thursday, August 16, 2007

Fatimah Zahra

Kelembutannya menjadi kegilaan ramai lelaki di kampus suatu ketika dulu. Tutur katanya penuh keyakinan, susun langkahnya penuh kesopanan. Pergaulannya dibatasi dengan nur islam. Di wajahnya jelas terpancar cahaya keimanan. Sukar untuk mencari seorang wanita yang sesempurna Fatimah Zahra di zaman ini. Dia tega mempertahankan prinsip hidupnya untuk jatuh cinta hanya kepada suaminya sendiri.

Bukan sedikit dugaan yang terpaksa dihadapinya, namun dengan kekuatan dan pertolongan daripada Allah s.w.t dia berjaya mengharungi alam kampusnya sehingga bergelar seorang usahawan yang disegani.

Aku mengenali Fatimah Zahra semasa di kampus lagi. Tetapi aku pendam rasa hati ini. Terasa diri tidak layak untuknya. Namun setiap hari aku berhubung dengan Fatimah Zahra melalui sepotong doa yang tidak pernah aku tinggalkan setiap kali aku mengerjakan solat lima waktu. Entah mengapa pertama kali terpandang wajahnya aku merasakan yang dia lah wanita yang aku cari selama ini.

Isteri cerdik yg solehah
penyejuk mata
penawar hati
penajam fikiran

di rumah ia isteri
di jalanan kawan
di waktu kita buntu
dia penunjuk jalan

Airmataku menitis lagi setiap kali terdengar lagu itu. Fatimah Zahra selalu mendendangkannya untuk aku. Dia pandai mengambil hatiku. Tidak pernah membangkit rasa marah aku kepadanya.

Akhirnya Allah makhbulkan doa ku untuk bersama dengan Fatimah Zahra walaupun untuk seketika cuma. Tuhan lebih sayangkan dia. Dia pergi meninggalkan aku setelah setahun berkongsi kemanisan iman dan ketinggian ilmu agamanya. Sehingga kini aku tidak mampu memadamkan kenanganku bersama seorang isteri bernama Fatimah Zahra.

nasihat kita dijadikan pakaian
salah kita dia betulkan
penghibur diwaktu kesunyian
terasa ramai bila bersamanya

dia umpama tongkat si buta
bila tiada satu kehilangan
dia ibarat simpanan ilmu
semoga kekal untuk diwariskan

Aku tewas lagi bersama titisan air mata

No comments: