Friday, September 28, 2007

Ramadhan, 16

Assalamualaiku w.r.t

Hidup tanpa masalah adalah mustahil. Kadang kala masalah yang dihadapi mampu mematangkan kita.

So, fikirkan lah. Sesuatu yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Jadikan apa yang telah berlaku dahulu sebagai panduan untuk kehidupan di masa akan datang. Yang penting jangan ulangi lagi apa yang silap itu. Sekali lagi, jangan mudah untuk mengulangi kesilapan yang sama. Betul, sebagai manusia biasa, kita mempunyai hati, perasaan dan juga nafsu. Namun semua itu masih boleh dikawal dengan mengunakan akal dan imam kita.

Ingat Anis, berusahalah untuk menghadapi apa sahaja yang berlaku dengan tenang. Jangan mudah melatah. Yakin dengan diri sendiri. Walaupun sesuatu yang kita impikan tidak akan kita dapat sekarang, percaya lah jika telah ditetapkan ia milik kita pasti kita akan dapat rasainya juga suatu hari nanti. Namun, jika itu bukan juga milik kita terimalah dengan hati yang terbuka.

Sekarang belajarlah untuk menghargai apa yang sudah dimiliki dan berada di depan mata. Gunalah peluang yang ada untuk membentuk masa depan yang gemilang. Jangan terlalu seronok dengan perkara yang melalaikan. Belajarlah menghargai masa dan apa saja peluang yang ada. Ingatlah diri ini terlalu bertuah berbanding dengan insan lain di luar sana. So, buktikan bahawa kita sebenarnya mampu.

Tolong anis, bantulah diri sendiri untuk menjadi insan yang lebih berjaya. Jangan terlalu hidup dalam kenangan dan jangan terlalu merancang untuk sesuatu yang belum pasti. Bersederhanalah dalam segalanya. Fokus kepada apa yang ada di depan masa.

Kita kena yakin yang kita kuat untuk semua itu. Semoga kejayaan milik kita.

No comments: