Friday, January 9, 2015

Pil perancang yasmin..?

Before ni saya tak pernah makan pil perancang. Sebab saya pakai implanon. Tapi implanon tak sesuai untuk saya. Berat tak naik sangat kot. Sebelum bersalin kat Dhiya berat 56kg. Lepas bersalin 64kg dan mantain je 64kg. Macam tak effect sangat. Yang jadi masalahnya adalah period. Period jadi sangat tak stabil. Ikut suka hati dia nak datang bila tak nak datang bila. Kadang sebulan period. Kadang berbulan-bulan tak period. Demi memikirkan sudah habis RM550 masa pakai implanon tu saya teruskan juga sampai 2 tahun 1/2 baru bukak. Sepatutnya 3 tahun baru effect ubat abes. Tapi takpelah lagi pun memang rancang nak bagi Dhiya adik masa dia umur 3 tahun. Tapi dek sebabkan period tak stabil lepas bukak pun dia amik masa nak stabil balik. 


Berbalik kepada pil perancang Yasmin. Ada tak kawan2 ada berpengalaman amik pil ni? Leh share story tak? Sebab bila google ramai guna pil ni. Tapi info2 belum amik lagi. Kalau oke kita proceed, kalau tak oke kita try yang lain. 

Thank you. 

4 comments:

Kayu Manis said...

tak pernah tgok pun pil perancang..
ni kira first timelah ni..hihi

CikAnie said...

saya pun guna implanon dari tahun 2009,, berat badan memang ketara hihihi,, dan period sy dari tahun 2009 lagi tak de,, masa nak ada baby 2012 saya ambil pil hormon untuk nak hamil,, period memang takde tapi terus pregnent,, masa masukkan implan 2 tahun lepas kat LPPKN haga Rm320.. sekarang punya harga takta lah berapa,, pil jasmin ni tak pernah dengar plak,, baru kot!!

eira eixora said...

saya dulu pakai implanon kat swasta tu yang mahal sket. masa tu tak tahu kat mana nak dpt implanon murah.

LYAfrina said...

x pernah makan..tp drp pgalaman kwn2.. pil yasmin ni mahal & membuatkan kulit cantik..