Wednesday, July 22, 2015

Turn raya rumah mertua

Tahun ni turn raya rumah mertua. Tapi petang dalam kul 5 balik rumah saya pulak. Kata negeri yang sama. K.krai ke Machang dekat je. Walaupun jem sanggup di tempuhi. Siap drive sendiri lagi. 


Okay ni gambar raya adik beradik husband. Sembilan semuanya. Muka pun nak dekat-dekat sama. Yang kecik2 tu mestilah cucu cucu. Sebenarnya diorang nak amik gambar adik beradik dan ayah mertua je. Tapi biasalah cucu-cucu pun nak menyelit jugak. 

Compare ngan beraya kat umah saya, beraya kat rumah mertua lagi best. Sebabnya ramai orang. Adik beradik ramai. Anak sedara ramai. Cucu sedara pun dah ada. Tapi apa-apa pun rumah sendiri best jugak. Rumah sendiri lah katakan. 

Masa on day way nak balik rumah umi petang tu, tetiba jalan jem di Telekung. Ingatkan kenapa. Kereta belah lane sebelah dah bagi lampu bagai dah. Dapat mesej dari adik kata ada kemalangan maut. Terus rasa macam menggeletar je badan. Ya Allah! Dah la 1 Syawal ni. Hampir 2 jam stuck dalam jem. Husband dah mengantuk sangat, sebab malam raya tu dia tidur lambat. Excited lah katakan. Then, saya offer diri nak drive. Bila dah nak sampai kat tempat kemalangan tu, ada sorang pakcik tu bagitau ada jalan alternatif masuk kampung then keluar lepas kawasan kemalangan. Tanya husband dia setuju je,, guna je jalan tu. Dalam hati nak jugak tengok macam mana kemalangan tu. Tapi takpelah sebabnya nanti lagi lama kitorang jem kat situ. 

Bila masuk kg jalan alternatif tu. Penduduk kampung bagitau 5 orang meninggal. Ya Allah sedihnya. Al-fatihah buat mereka. Semoga mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Kita tak tahu lagi pengakhiran hidup kita macam mana. 

Adik ada hantar gambar kemalangan tu tapi kat dalam phone pulak, malas nak transfer. Masa tu dia nak balik rumah mertua dia kat K.krai. Kitorang selisih kat tengah jalan. Biasalah bila masing-masing dah kawen, raya buzy je memanjang g mari g mari selagi tak balik KL. Tahun depan adik lelaki pulak kawen. Saya 4 beradik je. Anak sedara baru 2 anak sendiri baru 2. Haha!. 

Okelah bye2


3 comments:

♥TheOnlyFarah♥ said...

Selamat Hari Raya yer..=D

Mrs Little Voice said...

Selamat Hari Raya ke 29...hehehe

Norazlina Idris said...

salam

salam perkenalan

bebila free mai la singgah n follow superbchombi.blogspot.com

@ instagram norazlinaidris

moga kita terus visit each other