Memandangkan sekarang banyak makanan yang best tapi mahal nak beli. Jom kumpul resepi dulu. Nak buat tak tahu bila.
Resepi Macaron
Macaron ni manis, tapi harga seketul agak mahal. Ada sampai 2ringgit per pieces. So, di bawah ni adalah resepinya:
Bahan2:
1. 140g putih telor
2. 180g gula kastor
3. 160g gula icing (diayak)
4. 160g almond kisar (diayak)
Untuk resepi lebih lanjut sila klik sini =)
Resepi Red Velvet kek
Bahan2:
Bahan A (diayak bersama)
1. 250g tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
2. 1 tsp baking powder
3. 1/2 tsp garam
4. 2 tsp cocoa powder
Bahan B (campur dan kacau sebati)
1. 240 ml buttermilk
2. 2 tbsp pewarna merah
Noted: Sekiranya takde buttermilk. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan sebati selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan C
1. 113g butter
2. 300g gula kastor
3. 2 biji telor gred A
4. 1 tsp esen vanilla
Bahan D
1. 1 tsp cuka masakan
2. 1 tsp baking soda
Topping = cream Cheese Frosting
1. 227g cream cheese Philadelphia
2. 227g mascarpone
3. tsp esen vanilla
4. 1 cawan gula ising
5. 360ml whipped cream
Untuk resepi lebih lanjut sila klik di sini =)
Resepi Rainbow cake
Bahan2:
1. 2 cawan tepung naik sendiri (self rising flour)
2. 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
3. 5 biji telur ayam (gred B)
4. 250g butter
5. 550g buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan kek)
6. pewarna (kuning, biru, hijau, ungu, merah, oren)
7. 2 sude kecil esen vanilla
8. 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah banyak mana sebab untuk kurangkan kepekatan susu (untuk moisy & lembutkan kek)
9. Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek
Untuk dapatkan resepi in detail boleh jenguk sini ye
Resipi Pavlova
Bahan2:
1. 4 biji telor (amik putihnya je)
2. 1 cawan gula kastor
3. 1/2 sudu teh esen vanilla
4. 1 sudu teh cuka
5. 1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan
1. 1 cawan (240ml) whipping cream
2. 1 1/2 sudu besar gula halus
3. 1/2 sudu teh esen vanilla
Untuk resepi in detail boleh klik sini =)
Selamat mencuba, saya nak cuba tak tahu bila lagi. Kalau saya da buat saya share kat sini. Cheer~~
*credit to all blog yang saya link kan sebab share resepi
No comments:
Post a Comment