Monday, July 14, 2014

Hari ni penat sikit

Sahur sebelum ni makan nasi. Tapi semua keluar balik. Terasa perit tekak. 

Jadi sahur pagi tadi decide tak nak makan nasi. Jadi minum milo + air masak + beberapa slice moist choc cake. Moist choc cake je boleh telan. Roti biasa dan lain-lain kek memang takleh nak telan. Mengada sangat kan. 

Huhu! Tu pun makan beberapa slice terus simpan dalam peti ais. So not me!. Biasanya sebiji kek tu sekali hadap je. 

Apa progress biskut raya?

As for now, semperit je yang dah siap. Yang lain2 belum buat sebab mood tak kunjung2 tiba. Entahlah macam mana. Kalau tak sempat buat beli je lah kot =P 


Bakar semperit guna pemanggang vantage

 Sedikit tips untuk guna pemanggang vantage ni. 
1. Dia ada dua bahagian: Dalam gambar ni bahagian nipis. Satu lagi bahagian tebal sikit. Better guna bahagian tebal tu sebab biskut tak cepat hangit.
2. Guna api yang sangat perlahan. 
3. Untuk biskut yang pertama jaga api ngan masa masak. 
4. Bila dah dapat patern untuk biskut batch pertama. Boleh lah ikut masa tu untuk batch kedua pula. 
5. Sebab kadang-kadang pemanggang ni tak sama antara satu ngan yang lain.
6. Selamat mencuba!! 

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

macam best nie

eynda said...

Dugaan berpuasa dan hamil... sabar banyak2...

nohas said...

tak payah guna oven..best ni..