Wednesday, December 16, 2015

Mari mewarna

Sangat bersyukur kerana dapat masuk group whatsapp awesome mommy. Founder nya classmate masa kat UTP. Sangat inspiring dengan each one of them. Dulu sangat malas nak buat aktiviti dengan anak-anak. Makin lama makin timbul kesedaran. Dan sekarang rasa macam best plak. Aktiviti2 ni untuk meningkatkan fine motor skill anak-anak. Tak baca lagi in detail pasal ni. Jadi buat je aktiviti dulu. 

InsyaAllah akan merajinkan diri untuk share all those aktiviti yang kami dah buat. 

Dhiya Amani suka sangat mewarna. Kalau boleh setiap hari pun dia nak mewarna. Since dia suka mewarna saya pelbagaikan method untuk mewarna. 

Ya, sebenarnya banyak teknik yang kita bleh guna. Cuma mungkin kita tak terexpose jadi kita tak apply lah kan. 

Sand Art


Sand art ni beli kat kedai DIY. Satu set harga dalam RM1.80 sahaja. Siap dapat pasir warna warni ngan lukisan sekali. Balik just buat terus je. Tak payah prepare apa2 dah. Serious barang2 kat diy ni affordable. Dan sangat sesuai untuk membeli barang2 aktiviti anak-anak. 

Mewarna guna batang saderi


Tengok, fokus sangat buat tu. Maklumlah first time guna batang saderi ni. Kebetulan ada kat dalam peti. Warna merah tu guna je pewarna kat dapur. Mama lukis je ikan simple2 bagi dia warna. Dan dia suka. Alhamdulillah.

Mewarna guna ais



Menarikkan idea ni. Banyak benda bleh test anak masa aktiviti ni. Mix color. Tahan sejuk pun ye jugak. Tapi tengok diorang ni macam tak sejuk pun. Relax je pegang ais tu. Dan tengok macam mana lama2 ais tu mencair. Dahlia pun join sekali. Masa aktiviti ni dua2 orang belum mandi. Baju dahlia abes kena warna. Cepat2 basuh. 


2 comments:

acu yuhan said...

comelnye ur kids.. done folo sis, folo me back ;) http://acuyuhan.blogspot.my/

eira eixora said...

tq