Tuesday, April 21, 2009

Teruja..

Tetiba tadi saya terjumpa banyak sangat blog berkaitan masak memasak. Sebenarnya sudah lama saya ingin dan mahu belajar memasak. Tetapi setiap kali selepas mencuba sesuatu resepi. Hanya untuk sekali cuba saya sudah balik ke uni balik. Bila cuti balik rumah dan resepi yang belajar dulu sudah lupa.

Memandangkan saya sudah di final year sekarang, dan mungkin saya ada sedikit masa di rumah selepas ini, jika berkesempatan saya ingin mencuba segala jenis masakan yang saya teruja melihatnya =)

Saya sudah menambah bloglist baru. JOm masak-masak. Sapa yang nak jenguk2 blog yang saya tengok tadi di persilakan.

Btw, saya ingin kongsi satu resepi masakan dari ummi saya untuk semua. Resepi ni baru saya cuba sekali je. Dan walaupun sekali cuba saya rasa saya berjaya. OPss.!!

Maaf tiada gambar,

ketupat sotong

Bahan-bahan

1. sotong lebih kurang 10 ekor (yg sederhana besar, yg kecik tak best)
2. gula melaka beberapa keping
3. beras pulut (cukup untuk 10 ekor sotong)
4. sehelai daun pandan
5. lidi kelapa secukupnya~~
6. santan secukupnya (biasenya sikit je) amik santan yang mula2 diperah je..
7. garam secukup rasa

cara buat

1. basuh beras pulut dan rendam dalam santan, tambah garam sikit...biarkan

2. basuh sotong

3. masukkan beras pulut yang direndam dalam santan tadi ke dalam perut sotong, jangan banyak sangat..agak2 dh ok stop.

4. Pastu masukkan kepala sotong kt dlm perut dia jgak. dan cucuk dengan lidi kelapa td

5. Susun sotong2 yang dah dimasukkan ngan pulut ke dalam periuk..masukkan daun pandan dan beberapa keping gula melaka. Kalau nak manis letak banyak, kalau tak nak letak sikit je

6. Letak atas dapur dan masak

7. Agak-agak dan masak..angkat

8. sedia untuk di hidang

10 comments:

BURDHANI said...

oh ada ke ketupat sotong
ni my very 1st dgr taw..=P
jakun kan shaye..hehehe~

sueey said...

teringat kt ketupat sotong yg imah wat~hehe

eira eixora said...

aja: Ade2, tapi ni versi kelate =) Yang tganu punye lain sket.

sue: hehe! ade lagi gambar ketupat sotong yang imah buat tu kt komp saya =)

intan baizura said...

sy la yg penah rase ketupat sotong yg awk wat first time tuuu..ehhehe..not bad la..bile nk wat lagi..n time tuh sy pon br first time mkn ketupat sotong..hehhe

nUrHiDaYaH said...

ketupat sotong..?
x pnah dgr la..hehe..
1st time nih.
anis bw blk utp,kasi rase dl.hihi~

eira eixora said...

dayah, masa yang first time tu saya buat kat utp. Sebab tu intan dapat rasa. Mungkin ni makanan orang kelantan kot. Dia manis-manis sket. Atau mungkin manis banyak. Depend pada orang yang buat =)

Intan, kalau saya keje KL (hahaha berangan) dan kalau ada kesempatan saya masak untuk kamu ye.

zue said...

hah rajin2 masak...senang esok klu kawin nanti.

ruzille said...

anis,bila kamu mau tepekkan resepi mi goreng umi anis itu pulak.
alaa..mi yg kita mahu masak time cooking competition aritu tp xjadi sbb arini decide nk msk,esok suda competition..ahahaha~
erm..tepekkan skali sos misteri yg mnjadi ingredient rahsia dlm mi itu skali ye.rasenye sos sedemikian hanya available di tmpt kamu saje,ye tidak?
*aku x suke mkn mi,tp manggatal mintak resepi,ape kes???hahaha

eira eixora said...

kak zue, baru start nak rajin ni. harap2nya nanti pandai masak. Bestkan kalau pandai masak.

ruzille, nanti i akan buat satu entri baru untuk mee special tu. Kalau diizinkan leh upload gambar mee ngn sos tu sekali =)

asrulkamarudin said...

mcm sedap jek ketupat sotong ni...nnti bole try wat ;)