Monday, December 2, 2013

I am stuck in a way of making report

So, jom kita kira kalori...Haha! memandangkan kerja yang saya ada sekarang masih tak cukup banyak jadi saya tambah sub-kerja iaitu kira kalori. 


Ini adalah manggo smoothie yang saya buat beberapa hari lalu. hari apa? da lupa

resepinya senang sajor. 

sebiji mangga  = 103 kcal
susu segar dalam kotak 100ml = 63 kcal
yogurt sesudu besar = 15 kcal

total kalori 181 kcal 

untuk hidangan ini. tapi ini anggaran sahaja oke
boleh juga rujuk sumber2 yang lain yang boleh dipercayai


ini yang dah siapp. tapi macam pekat sikit. saya tambah lagi 200ml air kosong.
air kosong takpe letak banyak mana pun sebab 0 kcal.


ini sandwich breakfast

tomato 2 hiris = 10 kcal
Telur sebiji = 103 kcal
Roti putih 2 keping 150 kcal

Total = 263 kcal

Telur tu saya goreng tanpa minyak atas non-stick pan...
Hahaha! healthy lah sangat. 
Tapi nafsu makan adalah sukar dibendung. 
makanya saya pun allocate sehari seminggu untuk cheat day.
means saya boleh makan apa sahaja masa cheat day tu
bila cheat day saya...

nanti saya blog untuk entri lain okeh...

dan...esok saya akan tempek current weight saya! 
berdebor tak? =P

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

aizamia3 said...

Akak pulak baru je terlepaskan lemak yang ada ni.. makan banyak lately ni.. hilang diet.. hehehe..

Kakzakie said...

Betul-betul mengira kalori ni eira. Good luck!! moga impian tercapai.

Knor said...

wah sedapnya...

selamat berdiet..hehe

Nurul Busyra said...

salam perkenalan..hhe nice sharing ^^ follow blog saya juga ye..
www.madamhealthy.blogspot.com

nohas said...

egg + tomato sandwiches & smoothies, memang full...and healthy also..

ros_reeza said...

bagusnya.. Ros ni pun nak start berusaha turunkan berat jugak ni..

Nurul Busyra said...

sedapnya resepi ni...

http://madamhealthy.blogspot.com/

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

menyihatkan makanan ini..