Thursday, December 12, 2013

Suatu waktu dahulu

Lepas abes belajar saya kerja Petrosains kejap sebagai volunteer tapi saya macam bertahan selama sebulan je lepas tu saya quit. Biasa bila masa makan saya tak makan kat cafe level atas tu sebabnya makanan boleh tahan mahal dan volunteer dibayar rm8 (kot) sejam. Mana cukup kan kalau makan sehari dah rm20 hengget. Kalau ada kawan saya menapak ke kedai makan sebelah KLCC ngan kawan. Tapi kalau takde saya turun je bawah beli kat Roti Boy atau Aunty Anne's pastu makan kat taman KLCC. 

Nak dijadikan cerita. Masa saya makan-makan tu ada sorang foreigner datang (kulit hitam) tegur saya. Conversation lebih kurang macam ni. Saya ni English paham sikit. Broken je lebih...haha! abaikan. yang penting message yang hendak disampaikan. 

Dia: Hye, can I join u?
Me: Yes, of course (wah baiiiikkk pula cakap yes)
Dia: What are u doing here?
Me: I'm working here.
Dia: Where's your friend
Me: They cannot join me since our lunch time are not same.
Dia: U are so pretty? (wah tetiba pula mamat ni kan)
Me: If u say i'm pretty u are wrong. There are many pretty ladies outside. Not me.
Dia: Pretty or not is subjective. But I think u r so pretty. Instead your heart is kind. 
(pulaaaaakkkk baru jumpa tak sampai setengah jam dah cakap macam tu, but sorry to say saya memang tak akan percaya)
Me: Diam je...macam malas dah nak layan masa ni.
Dia: My mum sure will love u more if u want to follow me going back to my hometown. 
(wah2! ingat sekali petik je dah boleh bawak balik negeri ke?)

time ni saya dah takut gler. takut dia kluarkan jampi serapah je. dalam hati saya berdoa moga saya boleh escape dari conversation ni dan balik tempat kerja cepat2...

masa tu saya dah fikir. apa lah nasib saya nanti kalau tetiba dia bawa saya lari. mungkin dah tak dapat nak jumpa family lagi lepas ni. cuakkk gler

lepas tu saya cakap saya kena cepat dah nak masuk kerja dah. 

tapi saya bukan terus masuk kerja sebab takut dia follow tapi saya pergi duduk antara orang-orang lelaki yang tengah smoking. orang malaysia lah. dia sebenarnya ikut saya. tapi bila dia tengok saya duk antara orang-orang lelaki kan dia macam tengok je dari jauh. lama juga lah dia duk tengok. pastu bila dah macam takde dah dia. saya terus naik petrosains cepat2.. takut glerrrrrrrr!

Moral of the story: Kalau jumpa orang asing terutama kulit hitam sila buat2 tak paham dia cakap atau tanya apa. jangan lah ringan mulut sangat konon2 ko tu pandai speaking ke apa. Mungkin diorang ada intention lain. sampai nak bawa balik negera dia itu sudah lebih. 

7 comments:

adrianna syaz said...

Bahayanya..byk je kes yg jd keldai dadah bermula dgn perkenalan mcm ni la kan..pndai ayat2 bunga kat pmpuan..

Sura Mohd said...

betul tu..kena hati2 ngan awang hitam ni.kalau akak kena situasi cam nipun akak takut..:)

Nurzakiah Hanum said...

memory

lia said...

owhhhh seyes ngeri... but yet, good info & reminder...

Knor said...

Silap oranglah..kn...

nohas said...

mcm2 taktik mereka ni..yg paling takut kena pukau..

Nafira usof said...

huhuhu.. ngerinye~
kalo org kulit hitam yang tegur, paham cakap english pon jadik x paham. huhuhuhu.. seram giler~