Monday, March 15, 2010

Persediaan menghadapi hari bahagia...

I just want to give some tips to bakal2 pengantin di luar sana. Semoga boleh merancang perkahwinan dengan lebih teratur and I will highlight some pros and con of the plans.

1. Measure betul-betul ukuran kain yang korang beli. Kalau korang request 4 meter. Pastikan yang korang dapat 4 meter bukannya 3.5 setengah whatsoever. YEs! benda ni nampak cam kecik tapi kalau korang da beli dan da hantar kat tailor pastu da measure ukuran badan then tiba2 masa dia nak potong kain baru sedar yang ukurun dia bagi tak cukup, tak keharu nak g kedai tu balik and tukar plak. Banyak keje jadinya. So, be careful!!

2. If you dream of jurugambar profesional dengan bajet yang sedikit murah, korang leh gabungkan dua majlis dalam satu hari. Akad nikah & sanding. If this two event on the different days, caj dia akan menjadi semakin mahal.

Tapi, mungkin kelam kabut sikit lah kan kalau nak buat dua majlis dalam satu hari. Lagi ok kalau buat hari lain2.

As a conclusion yang macam2 orang lain biasa buat:

Kalau pasangan tu hometown dia jauh2 --> buat on the same day (jimat belanja)

Kalau pasangan tu hometown dia dekat2 --> buat different days pun takpe (untuk mengelakkan kelam kabut)

3. Kedai pilihan kalau korang nak beli kain ialah Jakel. Bagi aku, aku agak berpuas hati dengan kain dan harganya. JAKEL, Jalan Masjid India, KL --> 03-26986798

14 Mac 2010


I of my best friend end up her "kegemilangan zaman anak daranya" ngan her beloved husband Hanif (if I am not mistaken).

But, because of terlalu happy to see her on 'pelamin', aku menjadi orang yang terawal sampai. Pengantin tak sempat nak mekap & pakai baju lawa2 lagi. Rugi2.

Never mind, at least sempat jugak bergambar ngan mas.


Hopefully you are happy with your life. Tak saba nak jadi aunty ni. Hehe

3 comments:

Jazlin Ernida said...

wah lagi 2 bulan camtu lagi ke anis nak kawin? mesti dah sibuk with preparation kan rite now. seronoknye! all the best tau. nanti share banyak2 tips preparation kawin lagi hehe

Fzah Ruslan said...

Hello Anis...

Congratulations on your coming big day with a big B.

I've just realized that you do keep my blog link... Thanks.

God bless.

eira eixora said...

Alin, da banyak yang saya buat. Tapi masih banyak lagi yang tak settle. Lagi 2 bulan..tAKUTnyeee..!!

Fzah, thanks to you too...