Wednesday, July 28, 2010

Ade ke mabuk ubat?

Entah saya tak pernah dengar. Tapi ade ke penyakit mabuk ubat ni. Ni berdasarkan 2 pengalaman saya.

1. Pertama kali senggugut yang sangat teruk. Saya tak suke nak makan ubat sebenarnya. Tapi dari pagi sampai tgh hari tak ilang2. So, sy decide g klinik sebab nak amik MC. Doktor bagi ubat banyak gler. 5 jenis. Tapi satu pun takde tuk period pain. Seingat saya dia bagi ubat angin, muntah, pening kepala, panadol kot ngan tahan sakit. So, pas tengah hari saya balik umah. Saya tak makan pun ubat tu sebab takut. Bangun tido dekat2 magrib period pain tak tahan lagi. Jadi saya makan la ubat2 tu. Tapi tetiba kepala saya jadi terhuyung hayang. Nak bangun pening nak tido pening. Nape? Entah saya tak tahu..

Esok nye g keje dalam keadaan badan tak bape stabil. Asyik pening2. Nak berdiri pun tak larat. Last2 g klinik lagi dan amik MC lagi. Esok ny tu SABTU dan hari tu sebenarnya hari majlis kat umah Hubby dan malam tu saya kena naik bas. Pas balik dari office saya langsung tak leh bukak mata. Tapi saya makan jugak ubat yang doc bagi sebab nak bagi cepat sembuh sebab nak naik bas kan. Jauh pulak tu KL - kelate. Kalau tak fikir yang esoknye majlis saya, saya mungkin cancel balik kg. Tapi nak buat cam mana kan. Naik2 je bas besenya saya terus tido tapi tak leh tido. Sampai Merapoh baru saya leh tido. Lega sket kalau tak asyik rasa nak muntah je. Kepala pusing2.

Esok nya sampai rumah, ummi ngan bak saya tak bagi dah saya makan ubat2 tu sume. Then lepas breakfast saya terus oke. Pening2 beransur ilang dan badan tak lemah2 lagi.

2. Masa g klinik buat pregnancy check hari tu doc bagi asid folik. Katanya baik untuk perkembangan bayi. Saya takut sebenarnya nak makan. Tapi after seminggu dok pikir2 ade baiknya jugak saya makan since ramai ibu2 berpengalaman cakap yang diorang pun makan. Hari pertama makan saya da rasa lemah2 badan. Padahal before tu takde pape. Esokny saya makan lagi. Makin lemah badan saya. Hari ni saya decide tak nak makan. Pastu badan saya oke je cam biase. Sihat cergas dan leh berkeja macam biasa.

Persoalannya di sini. Adakah saya mabuk ubat? Ade ke istilah ni. Tapi entah. Takut lak nak makan ubat. Esok tak tahu lagi saya nak makan ke tak.

4 comments:

fabulous.farah said...

anis dear, tapi awak kene makan jugok acid folic tu..untuk otak ngan spinal. mengurangkan keberangkalian baby lahir ade defect. wajib anis. cu tanya doc bakpe jadi gitu. tapi awak kene terus make.

lolita said...

kak anis, baik gi tanya doc.aritu ore ada infection, doc bagi ubat, tapi sejak make ubat tu perut ore berangin+cirit birit sokmo. ore pon g ngadu ke doc, dia kata tu effect ubat. dia suh make ubat lain utk kurangkan effect tu pulok.

walaupun kes lain2, tapi boleh jugok kea..hehehe

Hawa CMS said...

folic acid tu bukan ubat syg
tu vitamin B9.
sgt penting preggers amik floic asid sbb 1st half ms pregnancy, kadar folic acid in mommy's blood drop but the baby really2 needs the folic acid especially in the 2nd half of the pregnancy utk pertumbuhan otak n saraf die..

eira eixora said...

farah, saya da start make mula doh marin..

oke melor, nanti kak anis g tany doc bakpo jadi gtu.

Maceh doc Hawa =) Nanti saya make