Saturday, November 15, 2014

Berapa lama susu ibu boleh bertahan?

Memandangkan dulu atas sebab-sebab tertentu sahaja hanya berjaya breastfeed dhiya amani selama 2 bulan sahaja. Untuk anak second ini saya mahu cuba untuk breastfeed at least selama 6 bulan. Kalau dapat 2 tahun alhamdulillah. 

Jadi dalam usaha untuk merealisasikan impian ini saya mencari-cari maklumat hasil berkongsian di internet dan kongsikan di sini. Semoga ia bermanfaat untuk saya dan kalian juga. 

Bagi susu yang baru diperah
Pada suhu bilik - Tahan selama 4 jam pada suhu bilik
Di dalam bilik beraircond - Tahan selama 8 jam
Di dalam cooler bag (dengan support icepack yang mencukupi) - Tahan selama 12 jam

Susu yang disimpan dalam peti sejuk bawah
Tahan selama 2 hari

Susu yang disimpan di tempat beku
Peti ais 1 pintu - 2 minggu
Peti ais 2 pintu - 3 minggu
Deep freezer - 6 bulan
Upright freezer, suhu less than -20oC - 6 bulan

Susu yang dicairkan 
Mesti digunakan dalam tempoh 24 jam dari tempoh dicairkan bagi susu dicairkan secara perlahan-lahan. 
Bagi yang dicairkan secara menghangatkan dengan air suam mesti dihabiskan dalam tempoh 1 jam.

Tips: 
1. Jika was-was boleh rasa dulu susu tersebut. Jika masam mungkin susu sudah dicemari kuman.
2. Untuk mengelak susu dicemari kuman, basuh tangan dahulu sebelum mengepam dan terus disimpan di dalam peti sejuk selepas itu. 
3. Untuk mencairkan susu jangan hangatkan di atas dapur (suhu yang tinggi melebihi 70oC), biarkan ia cair secara perlahan-lahan pada suhu bilik atau merendam botol susu di dalam air suam sebanyak 2 atau 3 kali sehingga suhu susu menyamai suhu badan. Ini untuk mengelakkan khasiat di dalam susu rosak. 
4. Suhu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula. 
5. Jika fresh EBM dan masih ada baki lagi boleh disimpan di dalam peti. 
6. Adalah normal susu yang disimpan di dalam peti berbau tengit sedikit sekiranya diletak berhampiran bahan mentah seperti ikan, daging atau ayam.
7. Susu yang dah diminum baby sudah tidak boleh disimpan semula sebab air liur baby mengandungi enzim dan bakteria. Seeloknya sebelum bagi baby minum asingkan siap2 sebagai contoh 2 oz, 2 oz. Sekiranya tidak habis simpan baki 2 oz di dalam peti untuk minum nanti. 
8. Susu yang diperah pada waktu lain-lain tapi pada hari yang sama, contoh 2 petang dan 4 petang boleh dicampur sekiranya suhu susu sama. 

Sumber:

Ini saya ada jumpa entri best pasal EBM:






3 comments:

Kayu Manis said...

bgus info ni
tpi knor tk pernh simpan.. sbb duk rmhkn..

Diana Rashid said...

saya pun anak pertama boleh menyusu tak sampai sebulan pun..anak kedua nekad dan akhirnya berjaya susukan dia sampai sekarang dah 2 tahun..Syukur..benda ni nak kena nekad dan kuat semangat je..semoga berjaya..ye..

LYAfrina said...

tq for sharing