Friday, October 17, 2014

Pengalaman

Tidak sekali-kali saya menyesal memilih untuk sambung master by research. Sebenarnya banyak pengalaman baru dan do and don't yang boleh dijadikan panduan bila sambung pHD NANTI (tak tahu biler =P) 

Buat master by research ni cabaran dia lain macam. 

1. Tak perlu attend kelas. Kecuali kelas research methodology (3 credit hour) masa first sem sahaja. 

2. SV jenis tak kisah nak datang lab atau tidak. Boleh je bersenang lenang di rumah JANJI KEJE SIAP. Cabaran yang maha hebat yang ni lah. Kadang balik kg seminggu tak hingat. Dan of course tak buka buku langsung. 

3. Research scope sendiri tentukan. Nak buat banyak mana nak buat sampai mana. Jumpa SV untuk dapatkan opinion sahaja. 

4. Research methodology cari sendiri berpandukan journal. More to try and error method. Tak dapat result follow journal lain pula. 

5. Thesis sendiri buat, research sendiri dapat result, sendiri tulis thesis. SYIOK sendiri. Hahaha. But of course dengan guide dari SV lah. Kat sini no more spoon feed. Disebabkan syiok sendiri ni lah dah ter extend satu sem. Sebenarnya belum extend secara betul2. Extend dalam erti kata saya sendiri set kan target untuk abeskan dalam masa 2 tahun tapi ni terlebih satu sem sudah. Lepas ni no more. This is final sem. Hopefully. InsyaAllah. Aminnn....Uni tetapkan min 2 sem. max 8 sem. Jadi ada baaaaaanyak sem lagi? hoyeeeeeah!

Tips bila buat by research ni

1. Setiap data yang dapat kena jot down dalam note book baik2 sekali hari ngan tarikh. Walaupuyn data tu pada mulanya SV cakap salah. Simpan elok-elok juga. Sebab mungkin nanti data tu akan tetiba betul balik dan boleh diguna balik dalam paper atau thesis. 

2. Kena bersedia defend pendapat sendiri dengan bukti-bukti yang kukuh yang diperoleh dari journal-journal dan sumber-sumber yang boleh dipercayai. 

3. Setiap perbincangan dengan SV juga perlu ditulis elok-elok dalam buku nota. sebab kadang-kadang pendapatnya tidak sama hari ini, esok dan hari-hari seterusnya. 

3. Start tulis thesis siap-siap masa awal-awal semester lagi. Boleh mulakan dengan literature review dulu. Keep updating bila experimen dan mula, dah ada method ngan result. Buat selari dengan perjalanan master. Sebab nanti bila dah dekat nak habis. Thesis masih tak tahu kemana amik mana satu 2 sem pula untuk tulis thesis sedangkan lab dah habis. HuhuhU!

4. Habiskan semua requirement set by uni masa first two sem. Macam kena ada paper ke. Try submit paper awal. Baru rasa lega. Jangan last sem baru terhegeh nak tulis paper pastu tak tahu bila nak submit. Benda-benda berkait ngan paper publication ni bukan boleh buat sehari dua. Amik masa berbulan-bulan kadang2 tu setengah tahun. Lamanyeeeerrr..

5. Masuk-masuk terus rangka nak buat experiment apa, nak guna apparatus apa sebab barang yang kena order kena order cepat-cepat. Sementara tunggu barang sampai tu tulis LR dulu. Yang penting, Jangan buang masa! Eceeeeewahhh!!

Okelah. Kalau ada idea lagi saya sambung. 

Good luck!!

3 comments:

Kakak Norihan said...

semangat mcm dtg blik jer...

in sha Allah

LYAfrina said...

Huhu.. apa pom mmg ttp mcabar.. tahniah krn kental utk smbung study ni.. lya rsanya dh x mampu..

aswadz said...

mencabar kan. aku tgh fikir2 nak sambung master gak. tp part time je la. agak2 nyer lg mencabar kot sbb nak kena balance antara keje ngan master.