Tuesday, February 26, 2013

Jom mengira BMR

Apa itu BMR? 

BMR adalah basal metabolic rate, senang citer metabolisma yang digunakan oleh badan kita bila badan dalam keadaan rehat. 

Sebagai contoh walaupun kita tidur sepanjang hari tetap ada pembakaran kalori yang terjadi disebabkan oleh pergerakan sistem dalam badan kita. 

Dipendekkan cerita BMR untuk lelaki dan perempuan adalah berbeza. 

ini adalah formulanya. 

BMR lelaki = 66 + (13.7 x berat in kg) + (5 x tinggi in cm) - (6.8 x umur dalam tahun) 

kita amik contoh husband saya

BMR husband = 66 + (13.7 x 64.8) + (5 x 163) - (6.8 x 27) = 1585

*haritu ada timbang ngn penimbang herbalife dia tunjuk angka 1412..oke kot tak jauh beza sangat kan. more or less lah kot. 

BMR perempuan = 655 + (9.6 x berat in kg) + (1.8 x tinggi in cm) - (4.7 x umur dalam tahun) 

BMR saya = 655 + (9.6 x 61.8) + (1.8 x 153) - (4.7 x 27) = 1397

* masa timbang hr tu 1240

okay itu je nak cakap pasal BMR =)

sumber: kawan saya 




3 comments:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Knor said...

walaupun tidur!..bagus ni..

dah lama tak timbang ..boleh sengget timbang tu nanti..

eira eixora said...

tq saifudin

sy bila da naik badan susah nak turun kak