Thursday, February 28, 2013

KEcundang di hari ke3

huhuhu! mahu kurus bukan senang sesenang a b c.

simple teori nya adalah

kalori yang masuk mestilah lagi kurang dari kalori yang dibakar = kurus
kalau kalori yang masuk lagi banyak dari yang dibakar = gemoks
kalori masuk sama ngan kalori yang dibakar = maintain

sebagai contoh kalau kalori yang badan bakar sehari 1500cal
makanan masuk hanya 1000cal maka kita dah ada pengurangan kalori sebanyak 500cal sehari

dan 1kg =  7700 cal

jadi kalau sehari da kurang 500 cal makanya kalau 500 x 7 = 3500 kalori

makanya 3500/7700 = 0.45kg = 450g
kalau sebulan 450g x 4 bulan sudah 1800g = 1.8kg sudah dapat dikurangkan

yerpp...fact memang macam tu. tak dapat dinafikan lagi.

tapi 1000cal sehari banyak manalah yang boleh dimakan kan? huhuhu! sangat sedih

kena bagi2 mengikut waktu makan
sarapan - snack - lunch - tea - dinner

sebagai contoh

sarapan (100cal)
snack (100cal)
lunch (400cal)
tea (100cal)
dinner (300cal)

yang lain tak boleh makan dah

huhuhu! dan berdasarkan role ini saya mampu bertahan 2 hari sajor. hari ketiga saya dah break the rule. tak tahu mahu mula bila pulaks...huhuhu! cobaan.

sumber: kawan saya  & pengalaman sendiri


2 comments:

Knor said...

kak ambil quaker aje setiap pagi..kenyang sampai tghari..

eira eixora said...

quaker oat ke kak. sy dulukan before pregnant sgt suka oat. tapi pastu terus tak leh nak mkan. tak tahu mana silapnya