Friday, October 5, 2012

Alhamdullilah...

Finally saya dapat biasiswa untuk support saya belajar. dengan kata lain saya dapat biasiswa myMaster. Sangat excited sebab before ni takde biasiswa apa2 kan. then amik yang ni lah dulu, malas nak fikir yang lain lagi. kang yang di kejar tak dapat yang dikendong keciciran. 

Sebenarnya sebelum mintak biasiswa dulu saya tengok jugak pro and con nya apa2 yang ada dlm list di fikiran saya ni. 

Sebagai Contoh. 

myMaster

1. dia akan bagi rm10k untuk dua tahun.
2. just untuk yuran je. tapi takpelah kan sebab saya jadi RA juga. kira mcm elaun lah juga tu. 
3. tak bonding ngan sape2 badan, pas abes belajar leh lagi fikir eh2 nak jadi lecturer, eh2 nak jadi engineer lah. waaa ade lagi tu niat nak jadi eng. Pape pun kalau itu yang terbaik saya tak tolak. sebab itu adalah cita2 yang jauh disudut hati. manakala cita2 yang bermain di bibir diketika ini adalah lecturer. Mana2 pun okay asalkan berkerjaya. Sebab lepas tu saya masih punya baaaanyak lagi cita2 yang mahu dilunaskan. opssss! terpanjang sudah. 
4. agak senang nak dapat. sebab dia sangat support student yang nak sambung belajar to the higher level.

SLAB/SLAi

1. senang nak apply, susah nak dapat. sesetengah uni hanya akan amik student yang smbung kat u dia je. 
2. dapat elaun sekali, dengar kata banyak juga. 
3. bonding dengan uni yang bagi tu. sebenarnya bonding ni ada baiknya, nanti tak payah bersusah payah cari kerja. tapi kalau andaikata keje tu tak bes. kena teruskan juga sebab da bond kan. 

So, memandangkan biasiswa hanya valid untuk 2 tahun and I suppose to grad on september 2014 agak pressure jugak. But, I will try my best to make it happened. Doa kan saya k =)

2 comments:

Fiza said...

Tahniah!! Semoga ape yg dicita2 akan terlaksana :)

eira eixora said...

terima kasih. insyaAllah