Thursday, January 17, 2013

Presentation & Presentation Slide

Hari tu da niat nak share pengalaman present research proposal masa last class research methodology. Jadi hari ni terlebih rajin da hari ni lah masa sesuai nak share. 

Huhuhu! seperti biasalah bila nak buat presentation ni nervous nya kemain padahal audience hanyalah rakan se couse sahaja belum lagi terlibat dengan fakulti lain, universiti lain, negara lain. 

Presentation

1. Alhamdulillah masa awal2 je nervous pastu tu da tak berapa nak nervous dan presentation berjalan dengan lancar. 

2. Kalau boleh guna suara yang kuat sikit. sebab nak bagi orang pay attention pada apa yang kita present. bila orang pay attention kita akan rasa lagi semangat. 

3. kalau kita tak pandai guna slang "orang putih" tak payah guna. cakap masa biasa. as long as orang paham. 

4. Intonasi suara kena ada sedikit sebanyak. jangan plain je. nanti orang mengantuk. 

5. kalau boleh buat ayat sendiri untuk presentation tu. sebab kita lagi comfortable dan senang nak recognize apa yang kita nak cakap. pernah dulu saya amik bulat2 text dari internet dan hafal end up presentation entah ke mana. confident level terus turun. mind cannot recall apa yang dah dihafal. worst case ever rasanya. 

6. yang penting rehearsal before presentation kalau ada masa yang ditetapkan try ikut masa. masa real nanti hopefully kalau terlebih atau terkurang tak banyak sangat beza. 

Presentation slide

1. Pengalaman saya bila buat presentation slide saya akan buat sesimple mungkin asalkan objektif tercapai.

2. Tak perlu too wordy, sebab kalau banyak sangat words kita akan terperangkap dengan words yang kita tulis tu. end up kita hanya reading not presenting. 

3. Ataupun boleh juga present as figure atau picture. semua ada kat situ. tinggal nak explain je. orang pun senang paham dan ingat lama bila tengok gambar ni banding dengan perkataan yang banyak. 




p/s: awal bulan 4 ni i will attend my first conference for master requirement. doakan yang baik2 k

6 comments:

Pen Biru said...

assalam..singgah dan follow sini :)

Kakzakie said...

Kakak percaya eira boleh. Teruskan selagi boleh dan ada daya.

Cikgu Ma said...

plg x minat bab presentation..hehe...

all the best :)

eira eixora said...

terima kasih pen biru. insyaAllah sy akan berkunjung balas nanti =)

terima kasih kakak

cikgu ma mesti selalu kena present ni kan. sy br je nak berjinak2.. =)

Knor said...

buat yg terbaik..persedian awal sgt penting..kan..

eira eixora said...

terima kasih knor