Friday, October 18, 2013

Homemade Ice Cream


Hari tu macam ramai pula dok share resepi ni kat internet. Makanya ini lah hasilnya. 

Bahan-bahan:

Bahan A

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (saya guna 2 sudu besar saja)
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar ovalett

Bahan B

serbuk koko secukupnya untuk perisa (boleh juga guna perisa lain ikut suka)

Cara-cara:

Campur sume bahan A dan blend selama 15 ke 20 minit
Masukkan bahan B kacau2 sikit
Letak dalam bekas
Letak dalam freezer semalaman
Siapppp untuk dimakan.. 



11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap2

nohas said...

best ni, buat sendiri..tapi telur tu takpe ke tak masak..

Mimi Azirah said...

resipi dh de tp xbuat2...hahaha

Sura Mohd said...

cam ice cream yg beli kat kedai..ada masa nak cuba la..:)

tasekM said...

macam senang je bunyik.
harus kena cuba nih.

:)



salam singgah.

Qhaifa Nur said...

dah 2 x buat tapi tak guna telur...
nanti nak cuba pulak....

adrianna syaz said...

Sya ingatkan nk buat ice cream ni kn ada ice cream maker..rupanya tak payah eh...

Salam kenal..singgh dan folo blog i love my blog..jika sdi,snggh blog sy ya :)

adrianna syaz said...

Ingatkan nk buat ni kna pakai maker nya..x pyh eh..leh try nnti...

Snggh dan slm kenal..sya folo blog i love my blog..jika sdi,snggh blog sya nnti ya :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya.. nak cuba buat juga la nanti.. :D

eira eixora said...

kak nohas. saya takut juga hari tu nak letak telur. tp lepas try buat 2x macam oke je

Knor said...

wah sedapnya..belum pernah bt ice cream sendiri..beli aje selalu.