Wednesday, October 30, 2013

Dadih

Kawan2 mahu enggak dadih yang saya makan ini. Hehehe! Tapi untuk dadih tiada pengeposan. Untuk tupperware ada. OPsss!.. jadi kalau nak makan saya nak bagi resepi. Dadih ni biasa je. Saje try n error masa buat tu. Nasib baik menjadi..

Toinkkkk.... tetiba topi chef sudah ada atas kepala. 
Tanpa berlengah kan masa mehlah kita start masak ini dadih


Sediakan bahan2 dulu ye:

1 tin susu pekat manis
4 liter air 
450g coffemate
12g serbuk agar2 plain
8 sudu besar gula
(kalau nak tambah lagi gula ni boleh je tapi bagi saya dah oke)
kalau ikutkan kan bajet 2014 kurangkan gula dalam makanan maniskan gula dalam senyuman banyak ni dah oke sangat. nak kurangkan lagi pon boleh...hik hik hik!

Lepas itu...saya campur je kan sume. Tapi coffemate tu pastikan takde ketul2 biarlah sume larut yerp. 
kacau2 sehingga masak. tutup api. letak dalam bekas seperti di atas.....letak dalam peti.
Makannn!

Senang tak. Kalau dah cuba jangan lupa bagi feedback. hik hik hik!

Dalam kepala ada lagi nak cuba yang versi lain pula.
Tungguuuuuuuuu!




9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best2

Kesuma Angsana said...

sedapnyer, KA Pun suka ,, neway tq sudi mendoakan kesihatan Adik yer !

lia said...

senang & mudah...

Queen Teratai said...

sonang yo.. bbukan sush sgt pun.. tp nk buat malas.. kihkihkih

adrianna syaz said...

Wah..sedap..teringin nk buat dadih kelapa..

nohas said...

boleh try ni..kalau makan, satu bekas tk cukup..laju je masuk..

Knor said...

Anak2 suka dadih..tapi ygtukang btnya malas..heheh

Kakzakie said...

Rumah kakak pun selalu buat Eira sebab bapak kakak suka. Soft texturenya itu yg dia suka..

Nafira usof said...

wahhh.. telan air liur.
makan sejuk2 mmg layan habes kan~

pstt.. boleh tak emailkan Nama, alamat dan HP no. ke azuranafira@gmail.com. nak pos hadiah menang teka gambar kat blog haitu. terima kasih.