Wednesday, December 26, 2012

Da laaaaaaaama tak........

update pasal my baby girl. dhiya amani

hahahaha kadang2 dhiya amani ni dah tak macam baby lagi. sudah ada kehendak dan kemahuan nya sendiri. 
lagi 3 bulan dhiya amani nak masuk 2 tahun...

so far ini adalah perkembangan dhiya amani. banyak perkembangan tapi tak ingat bila actually dia pandai buat benda2 yang disenaraikan di bawah. senang citer. perkembangan dia sehingga hari ni. 

1. pandai makan dengan sudu. terkejut gak tengok2 dia pandai makan dengan sudu. of cos ada nasi yang jatuh but she manage to do it. mungkin sbb hr tu ada g beli sudu kat ikea. senang sikit dia nak pegang dan masukkan dalam mulut dia since sudu tu ergonomic sikit. pendek dan tempat letak makanan tu agak melengkuk. sangat seswai untuk baby2 atau budak2 yang baru belajar nak makan sendiri. 

2. hari tu ada jugak beli pinggan dan gelas sekali. colorful jadinya gelas, pinggan dan sudu dhiya. then lepas tu tak nak dah pakai cawan atau pinggan yang lain. nak yang dia jugak. tahu agaknya itu memang untuk dia. 

3. kadang2 g amik sendiri sudu, garfu atau pinggan dia atas rak. haissss kalau tak bagi amik mula merajuk. kadang2 tegur juga anak tak boleh bagi dia buat sesuka hati betul tak? tapi dia tetap amik. kadang2 siap buat main lagi instead of guna untuk makan.. oh ho.

4. sudah tahu gelak bila apa yang dia tengok kat tv tu dia rasa lucu. sudah pandai mana lucu mana tak. haisssssh 

5. cartoon adalah kegemaran. kalau dah tengok cartoon sure tak nak pergi umah baby sitter. pagi tadi nangis guling2 tak nak pergi. tapi mama kena tutup tv walaupun nanges kena g hantar juga umah bbsitter. terpaksa. tapi masih toleransi lagi kalau mama nak tengok citer lain. cuma tv kena pasang. 

6. sudah pandai mintak susu, tapi malas nak sebut betul2...kalau dia datang ernk ernk ernk tu nak susu lah maknanya. puas dah cakap susu susu susu tetap taknak sebut. bukan tak pandai sebut sengaja taknak sebut. 

7. sudah pandai bagitau bila da berak. kadang2 kencing pun cakap berak jugak...

8. sudah pandai gosok gigi sendiri. maksud saya pegang berus. tapi cara berus tetap tak betul. end up mama juga yang kena beruskan. kadang2 bagi kadang2 tak. 

9. pandai appreciate bila mama atau papa belikan sesuatu yang baru. mainan atau baju. mula2 cium barang yang dapat tu,. then cium kita lak. nak cakap terima kasih tuh. 

10. selalu buat muka terharu bila kita buatkan dia susu.

11. sudah pandai ikut mama sembahyang. mahu guna telekung ngan sejadah sendiri. biasa half way je. pastu naik atas badan mama la. sujud tempat mama sujud lah. kadang2 tarik sejadah.

12. kalau tengok taman permainan tahu itu taman permainan dan ajak singgah nak main. bila main tak ingat nak balik

13. bila naik motor nak berdiri je kat bahagian depan dalam raga tu. excited betul. pengaruh bila naik moto masa kat kg. ni KL. naik juga tapi kat kaw rumah je. kat luar tak brani. 

14. sume benda panggil keropok. tak kiralah roti ke. biskut ke. 

15. kalau ada kertas mesti nak pen. kalau ada pen mesti nak kertas. sebab nak conteng.

16. kalau bawak g kedai tudung atau baju. asyik2 cantik cantik cantik. sume pun cantik. 

okeeeeeeeeeeee banyak sangat dah. sebenarnya banyak lagi. tapi ini sahaja untuk hari ni. 


3 comments:

Knor said...

girl mmg mcm tu..no 14 tu..!!

eira eixora said...

yeke kaknor. ingatkan anak sy je =)

Mama Haraz said...

Salam,

Comel je semua panggil keropok hihi

http://ourwonderland.blogspot.com/