Friday, November 29, 2013

Bartabahlah!

Haha! tak tahulah entri ada kaitan ke tak dengan tajuk. Tapi yang pasti sejak papa dhiya amani g kursus banyak jadual dah berubah...

biasanya bila papa mama balik kerja mulalah fikir nak mngukur jalan g hero lah g speedmart lah pas balik konon tak sempat masak singgah makan kedai. yang gembira dhiya amani sebab leh jalan2... 

masa awal2 papa kursus adalah sekali dhiya amani ajak g jalan2..sekarang dah tak ajak. okela tu. mama bukannya suka drive kalau diluar waktu kerja. mama drive bila terpaksa sahaja. 

Dan diet ni pun mampu bertahan masuk hari ke4 ni sebab papa kursus lah. hari tu dah start tapi gagal di hari kedua malam. Tahu sebab apa. Malam tu masak2...

"pa, tak nak makanlah"
"jomlah temannn tak selera"
"tak nak lah"
"jomlahhhh"

makanya terussss ke dapur amik pinggan makan siap bertambah. see diet dah ke mana. 

esoknya. 

"ma jom makan bihun sup kat tempat biasa"
"taknaklah"
"jomlah nanti menyesal"
"okeeee"

hahaha!. walaubagaimanapun dia bukanlah sebab utama saya takleh berdiet cumanya tak tahan dugaan. bayangkan orang makan sedap2 kita telan air liur sajo. ini pun harapnya mampu lah bertahan untuk 2 minggu lagi. tengok result macam mana. ada perubahan ke tak.

p/s: dialog telah mengalami pengubahan struktur ayat sikit sebanyak mengikut kesesuaian untuk ditempek di sini =P

9 comments:

adrianna syaz said...

Mmg sesuai tajuk bertabahla..hehe..sya sllu je nk diet..dan sllu jgk tak mnjadi..mmg x bleh nmpk ayam..masak la apa pun..gerenti sya ngap..hehe..tambah klu ada org sllu duk ajak2 mkn ni..lg tak thn ni..hehehe

Kakzakie said...

Tak tahan godaan tu eira hahaha..
Tengok org makan terliur mana boleh tahan ye:)

ZazaMyMoon said...

apa2 pun kena kuatkan iman sebenarnya kalau berdiet ni.. kannn ;P

Nurul said...

samalah kita... mana bleh tahan tengok org makan sedap2, susah jg nak diet ni.. kena bertabahla... sesuai dah tajuk tu.. hehe

Nafira usof said...

memang kalo diet hati kena kental. jiwa kena tabah. zura buat diet atkins pon sama.. kadang2 tgk anak makan aiskrem menitik air mata. tengok anak makan roti meleleh air lir. sedih.. tapi kena kental jugak~
Bertabahlah~

Mizz ErMa said...

hihihi sy pulak terbalik, kalau dulu c eraziwan asyik dinner bertambah aje, sekarang dh kena control, no tambah2..hihihi

Knor said...

Mkn sup sayur pun ok eira..ltk ayam sikit.lbihkn sayur...pun sedap n knyang..

nohas said...

diet pun kena makan jg, supaya seimbang...teman suami makan, dapat pahala...huhu..

eira eixora said...

knor, ingat nak buat sup sayur tgh hr ni.

kaknohas, betul tu kak. tapi saya kalau dah makan terus tak hengat..